Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τα χρήματά μας να πιάνουν τόπο - ACTION AID


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ActionAid συμμετείχε στη συγγραφή και δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης για το πόση και τι ποιότητας αναπτυξιακή βοήθεια έδωσαν τα κράτη – μέλη και η ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Και φέτος στο σύνολό της η ΕΕ (αλλά όχι όλα τα κράτη – μέλη) και η Ελλάδα δεν έπιασαν το στόχο τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Σε μια χρονιά, που τόσο μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη, ίσως αξίζει τον κόπο να αναρωτηθούμε πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά των Ελλήνων (αλλά και των Ευρωπαίων) φορολογουμένων προς τις τρίτες χώρες.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα σκεφτείτε διάφορες παροιμίες σχετικά με τον κόσμο που καίγεται, αλλά αυτό που φαίνεται να αγνοούν οι κυβερνήσεις μας είναι ότι η σωστή αναπτυξιακή βοήθεια είναι μια επένδυση που πραγματικά πιάνει τόπο.

Ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα σε ερευνά της αναφέρει ότι «η αναπτυξιακή βοήθεια σώζει ετησίως περίπου 16 εκατομμύρια άτομα από την απόλυτη φτώχεια. Με μια αποτελεσματικότερη κατανομή της αναπτυξιακής βοήθειας για την καταπολέμηση της φτώχειας, ώστε αυτή να ενισχύσει την αναμόρφωση των προγραμμάτων και να επικεντρωθεί στους φτωχότερους πληθυσμούς, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 30 εκατομμύρια άτομα (Collier and Dollar, 1999, Aid Allocation and Poverty Reduction, Development Research Group, WorldBank www.siteresources.worldbank.org/DEC/Resources/84797-1251813753820/6415739-1251814010799/collier.pdf).

Περίπου το 40% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο χρησιμοποιείται σε υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η υπηρεσίες υγείας πρώτου βαθμού και το νερό. Χάρη στην αναπτυξιακή βοήθεια 4 εκατομμύρια οροθετικοί άρχισαν να παίρνουν φάρμακα κατά του HIV και τουλάχιστον 30 εκατομμύρια παιδιά πήγαν στο δημοτικό σχολείο στις πιο φτωχές χώρες την προηγούμενη δεκαετία. (Challenging self-interest: Getting EU aid fit for the fight against poverty)

Έχει αποδειχθεί ότι η αναπτυξιακή βοήθεια που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις κρατικές αγροτικές επιδοτήσεις στο Μαλάουι μείωσε την πείνα. Οι επιδοτήσεις των λιπασμάτων και τα δημόσια αποθέματα σιτηρών όχι μόνο μείωσαν τον κίνδυνο έλλειψης τροφής, αλλά βοήθησαν το Μαλάουι να επιτύχει πλεόνασμα της εθνικής παραγωγής αραβόσιτου και βελτιωμένη γεωργική και οικονομική ανάπτυξη. (ActionAid, 2010, Fertile Ground).

Είναι σημαντικό, όμως, τα χρήματα αυτά να επενδύονται σε προγράμματα και έργα που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και να διέπονται από κανόνες λογοδοσίας και κυρίως που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των φτωχών. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν την τάση να διαθέτουν τους πόρους αυτούς με γνώμονα τα ίδια συμφέροντα και προς χώρες που δεν ανήκουν στις πιο φτωχές τους κόσμου, αλλά σε αυτές από τις οποίες θα κερδίσουν κάτι.

Η αναπτυξιακή βοήθεια είναι μόνο ένα μέρος της καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά όταν γίνεται σωστά όχι μόνο έχουμε λιγότερους θανάτους από πείνα και από ιάσιμες ασθένειες, αλλά έχουμε και μικρότερη εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και λιγότερες συρράξεις. Τα χρήματα αυτά τα δίνουμε, μήπως να τα επενδύουμε και σωστά;

Βρείτε έκθεση της ActionAid για την Αναπτυξιακή βοήθεια εδώ:http://www.actionaid.gr/files/File/Downloads/Defence%20of%20aid%20EL%20for%20public.pdf

Φωτογραφία: ActionAid

ΠΗΓΗ: ActionAid

http://actionaid.yooblog.gr/?p=131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου