Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ρέμα Πικροδάφνης: «προστασία και ανάπλαση» ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος κα Τ. Μπιρμπίλη σχετικά με την προστασία και την ανάπλαση του ρέματος τηςΠικροδάφνης κατέθεσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι το Ρέμα της Πικροδάφνης το οποίο εκτείνεται από τον Υμηττό έως το Π. Φάληρο είναι ένα από τα τελευταία «ζωντανά» ρέματα στην Αττική. Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί εδώ και περίπου 20 χρόνια ως χώρος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, λόγω της εγκατάλειψής του από την Πολιτεία, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες εντός της κοίτης του ολοένα και αυξάνονται, ειδικά στο τμήμα που περνά από τον Άλιμο και τον Άγιο Δημήτριο. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί ειδικά σε αυτό το τμήμα του ρέματος την βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής και την έχει διαπιστώσει και ο ίδιος προσωπικά με επισκέψεις του. Παρά το γεγονός όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως το πρόβλημα, έχει καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων και παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, η κατάσταση στο ρέμα παραμένει σήμερα ίδια και χειρότερη.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει στην ερώτησή του αναφέροντας ότι το ρέμα της Πικροδάφνης εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου, χωρίς κανένας να ευαισθητοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πικροδάφνη, όπως και άλλα ρέματα της πόλης, απουσιάζουν εντελώς από το πρόγραμμα «Αθήνα – Αττική 2014» που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Είναι απαραίτητο πλέον το ΥΠΕΚΑ και οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, να συντονιστούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν επιτέλους στην ουσιαστική ανάπλαση του τμήματος του ρέματος που έχει εγκαταλειφθεί.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό το λόγο που το αρμόδιο Υπουργείο έχει εγκαταλείψει το ρέμα της Πικροδάφνης στην τύχη του, αν προτίθεται να προχωρήσει σε ελέγχους και εντοπισμό των παρανομιών που έχουν γίνει στο ρέμα και ποιος ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία και την ανάπλαση του.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία «ζωντανά» ρέματα στην Αττική. Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί εδώ και περίπου 20 χρόνια ως χώρος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάπλασή του. Δεν είναι λογικό να παρουσιάζονται μεγαλεπήβολα σχέδια για την Αττική και να μην δίνεται καμία απολύτως βαρύτητα σε εν δυνάμει οικοτόπους με προοπτικές αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι απαραίτητο πλέον το ΥΠΕΚΑ και οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, να συντονιστούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν επιτέλους στην ουσιαστική ανάπλαση του τμήματος του ρέματος που έχει εγκαταλειφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου