Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Info Post
5/26/2016 01:30:00 μ.μ.


Οι «απειλές» της Τουρκίας ότι θα τορπιλίσει τη συμφωνία για το προσφυγικό δεν θα περάσουν και δεν επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια θέση των Βρυξελλών πως η Άγκυρα θα πρέπει να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της προκειμένου να απελευθερωθούν οι βίζες εισόδου τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν.

«Περιμένουμε ότι η Τουρκία θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, και οι απειλές δεν είναι το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Κομισόν, μιλώντας στο περιθώριο του G7 στην Ιαπωνία.

«Επομένως κάποιος θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί [τις απειλές], διότι δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα», προσέθεσε αιχμηρά.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ ήλθαν στον απόηχο της προειδοποίησης του τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι θα θέσει τέλος στη συμφωνία για εναναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά εάν η Ευρώπη δεν απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τουρκικά διαβατήρια.

«Μπορούμε να ανεχτούμε [αυτή την κατάσταση] έως ενός σημείου», είπε την Τρίτη ο κ. Ερντογάν. «Εάν συνεχιστεί έτσι, ο νόμος για τις επαναπροωθήσεις δεν θα περάσει από τη Βουλή», είπε.

Η οριστική συμφωνία για τις βίζες ήταν προγραμματισμένο να έλθει στα τέλη Ιουνίου, όμως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα από την Άγκυρα ότι η αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον αδύνατο να τηρηθεί.

Ο τούρκος πρόεδρος παραπονέθηκε επίσης για την απροθυμία των Ευρωπαίων όσον αφορά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να λάβει, σε πρώτη φάση, η Τουρκία ώστε να υποστηρίξει τους 2,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου