Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΣΑΛΛΑΣ


Ο κόσμος καίγεται... κι αυτοί το χαβά τους!


Πυρά ο Στουρνάρας, λουλούδια ο Σάλλας
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Στουρνάρα στις ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στην "γενναία", όπως ειρωνικά χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση των Βαρουφάκη-Θεοχαράκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, η οποία κόστισε στον ελληνικό λαό ένα νέο μνημόνιο 86 δισ. ευρώ!
Γιατί ο διοικητής έξυσε πληγές, οι οποίες φαίνεται ότι είναι ακόμα ορθάνοικτες;
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ι. Στουρνάρας είπε ότι όλη αυτή η ιστορία της περιβόητης διαπραγμάτευσης στοίχισε στον Ελληνικό λαό περίπου 86 δισ. ευρώ. Χρηματικό ποσό τεράστιο για την οικονομία που υποφέρει από την μνημονική ύφεση από το 2010.
Με οποιοδήποτε οπτικό πρίσμα και να αναλύσει κάποιος αυτή τη στάση δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα οτι...
ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει μνήμες που τον βασανίζουν και υιοθετεί δημόσια μια αντι-κυβερνητική θέση.  Δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέπραξε το τεράστιο πολιτικο-οικονομικο-διαπραγματευτικό σφάλμα (και αυτός είναι επιεικής χαρακτηρισμός) με αποτέλεσμα να χρεώσει τον αιμοραγούντα ελληνικό λαό με επί πλέον 86 δισ. ευρώ, υιοθετώντας, στηρίζοντας και υλοποιώντας την αλλοπρόσαλλη διαπραγματευτική τακτική του Ι.Βαρουφακη.
Και αυτές είναι κουβέντες, που δεν τις λέει μόνο ο κ. Στουρνάρας, αλλά ακούγονται παντού στα γραφεία της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων ισχυρών δανειστών.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Τις τελευταίες ήμερες παρακολουθούμε τη δημόσια δραστηριότητα του Πρόεδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος με μια παρένθεση στους Financial Times, επανήλθε στηρίζοντας την κυβέρνηση και την κυβερνητική θέση για την διαπραγμάτευση και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Δύο κάπως αντίθετες δημόσιες θέσεις από δύο εκ των σημαντικότερων παραγόντων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ότι χρέωσε τον ελληνικό λαό με 86 δισ. ευρώ και ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς δηλώνει δημόσια την πίστη του στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η μνημονική πολιτική του πρώτου (Γ. Στουρνάρα) δικαιώνεται κάθε ήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η θέση του δεν κινδυνεύει έως το 2019. Δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε πολιτικό ούτε διοικητικό. Γιατί να πάει πίσω και να ξύσει πληγές και να θυμίσει αμαρτίες; Για να δημιουργήσει και άλλους εχθρούς από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Έχει ήδη πολλούς. Μάλλον γιατί αισθάνεται δικαιωμένος ή περιμένει εξελίξεις;
Ο Μ. Σάλλας γνωρίζει και αυτός ότι η διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη στοίχισε στον ελληνικό λαό αρκετά δις. Πως δηλώνει λοιπόν δημόσια ότι έρχεται η ανάκαμψη μιας οικονομίας που χρεώθηκε πριν ένα μόλις χρόνο με 85 δισ. ευρώ. Θέση που αντικειμενικά στοχεύει αποκλειστικά να στηρίξει τον Πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μπορεί η εξήγηση να βρίσκεται στις ανακατατάξεις στο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και στη διατήρηση της θέσης του στην τράπεζα. Γι΄αυτό και το χρήμα ρέει προς το κομματικό έντυπο "Αυγή".
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει χηρεύσει μετά την αποχώρηση του Α. Θωμόπουλου (Ο Σ. Λεκάκος είναι μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος). Πολλά ακούγονται, ότι προωθείται στέλεχος απο το εσωτερικό της Τράπεζας, αφού έχουν προταθεί διάφοροι CEO, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν για τους δικούς τους λόγους. Για να επιτευχθεί ο στόχος, είναι απαραίτητες οι ψήφοι του ΤΧΣ που ελέγχεται κυρίως απο την κυβέρνηση. Γι' αυτο και στηρίζει άκριτα τον Πρωθυπουργό αποσιωπώντας τις ευθύνες για την περιβόητη "βαρουφακεια" διαπραγμάτευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου