Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Φυσικό αέριο: βασική επιλογή της ΕΕ

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Πιθανότατα το φυσικό αέριο να αναδειχθεί σε βασική επιλογή τηςΕΕ μετά τις κινήσεις της Γερμανίαςκαι ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, να γυρίσουν την πλάτη τους στην πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στοEuro2day.gr, το υπουργικό της Ελβετίας πρότεινε τον παροπλισμό των πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

Ενώ, στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ανέβαλε επ’ αόριστον το σχέδιο για στροφή στην πυρηνική ενέργεια, η χρήση της οποίας απαγορεύτηκε στη χώρα με δημοψήφισμα το 1987.

Ο κ. Gunther Oettinger, επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε ότι «Χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο. Μετά την απόφαση του Βερολίνου, το φυσικό αέριο θα είναι κινητήριος δύναμη ανάπτυξης».

Το αέριο είναι σχετικά άφθονο και καθαρότερο απ’ ότι ο άνθρακας – επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την Ε.Ε., η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα εν λόγω επιχειρήματα οδήγησαν τις Βρυξέλλες στη στήριξη του νέου αγωγού, γνωστού και ως Ναμπούκο, που στοχεύει στη σύνδεση της Αυστρίας με τα αποθέματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το 2017, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου