Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΝΕΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.......

Το νέο ιδιωτικό κράτος της Βόρειας Ελλάδας

Η Ελλάδα μπαίνει στην Ενιαία Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε και μένει για πάντα στην Ε.Ε - Θάνατος του περιβάλλοντος για την "ανάπτυξη" ιδιωτικών συμφερόντων..

Στις 17 Μαΐου άρχεται το πρώτο στάδιο της πλήρους αγκίστρωσης της Ελλάδας στο καράβι της Ε.Ε. Μετά από αυτή την ημέρα οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε είναι απλά ξόδεμα σάλιου.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρόκειται να κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη όπου θα παρευρεθούν στελέχη της ΒP, της SOCAR, της Snam, της Fluxys, της Enagas και της Axpo, δηλαδή της Κοινοπραξίας TAP. Η Ελλάδα σε δέκα ημέρες μπαίνει επίσημα στην Ενιαία  Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε και μετατρέπει ένα τεράστιο κομμάτι ελληνικής γης  σε ιδιωτική γη της της Trans Adriatic Pipeline AG.

Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτό; Τίποτε, απλά η Κοινοπραξία θα επενδύσει 2,3 δις ευρώ για να φτιάξει τον αγωγό της επί ελληνικού εδάφους και θα έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών της δραστηριοτήτων.

Στις 3 Μαρτίου του 2016 που έκλεισε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κοινοπραξία υπεγράφη και το εξής:
"Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί χωρίς ενίσχυση· η ενίσχυση αυτή έγκειται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς το οποίο, ανάλογα με το αν αυξάνονται ή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλει η TAP λιγότερους ή περισσότερους φόρους απ' ό,τι θα έκανε χωρίς την ενίσχυση. Σε περίπτωση αύξησης των συντελεστών, η ενίσχυση θα περιορίζεται στο ελάχιστο φορολογικό πλεονέκτημα για την TAP".

Και επειδή η Κοινοπραξία δεν έχει σκοπό να δώσει δικά της λεφτά για να αναπτύξει τους ιθαγενείς του νότου της Ε.Ε  κανόνισε και γι' αυτό την ημέρα της συμφωνίας: "Η κατασκευή του αγωγού απαιτεί σημαντικές αρχικές επενδύσεις για πολλά χρόνια προτού αρχίσει να παράγει έσοδα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές επενδύσεις και θα αποφέρει έσοδα στο ελληνικό τμήμα μόνο από τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πελάτες οι οποίοι μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί χωρίς ενίσχυση"Δηλαδή το έργο θα ενισχυθεί από χρήμα της Ε.Ε έχοντας πάρει ελληνική γη και μάλιστα καλλιεργήσιμη δίνοντας ως αντάλλαγμα καθρεπτάκια.

Ο αγωγός TAP προωθήθηκε και προχωρά με την πλήρη στήριξη της Ε.Ε και των ΗΠΑ καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρώσικο αέριο της Gazprom, αποδυναμώνοντας την γεωπολιτική ισχύ της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά παράλληλα ενισχύοντας και την ήδη ενισχυμένη θέση της Τουρκίας από ένα κομμάτι του θα περνάει μέσα και από αυτή.

Η Ελλάδα κερδίζει το χτύπημα στην πλάτη από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ και χάνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και όχι μόνο, στις εξής περιοχές: Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Πέλλα, Ροδόπη, Σέρρες και Φλώρινα.

16,000 αγρότες προς το παρόν θα τρίβουν τα χέρια τους μετά το χαστούκι που έφαγαν με την νέα  φορολογία θεωρώντας ότι παίρνουν μία ανάσα αφού η Κοινοπραξία έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει την γη τους, είτε με εθελούσια είτε με αναγκαστική απαλλοτρίωση, θα πληρώσει από 1,000 μέχρι 40,000 το στρέμμα ανάλογα με την θέση αλλά και την καλλιέργεια που υπήρχε πριν το θαύμα της επένδυσης!

Αυτό το νέο ιδιωτικό κράτος που θα δημιουργηθεί σε όλο το μήκος της βόρειας Ελλάδας έχει μήκος 534 χιλιόμετρα. Ίσως να σκεφτούμε ότι δεν είναι πολλά, όμως ο αγωγός εκτός από μήκος έχει και πλάτος και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κοινοπραξίας το πλάτος φτάνει μέχρι και τα 400 μέτρα.

-Στη Ζώνη A (Διάδρομος πλάτους 8 μέτρων, 4 μέτρα εκατέρωθεν του αγωγού) θα απαγορεύεται η δόμηση, η άροση σε βάθος και τα δέντρα με βαθιές ρίζες.

-Στη ζώνη Β (Διάδρομος πλάτους 40 μέτρων) θα απαγορεύονται τα κτίρια.

-Στη Ζώνη Γ (Διάδρομος πλάτους 400 μέτρων) υπάρχει πιθανότητα περιορισμού του επιτρεπόμενου αριθμού κτηρίων.

Επειδή υπάρχει πάντα η περίπτωση κατά την διάρκεια των 3 χρόνων κατασκευής του αγωγού αλλά και κατά την διάρκεια λειτουργίας του να υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή ο υπουργός  Ενέργειας, Πάνος  Σκουρλέτης, για να έχει καλυμμένη την Κοινοπραξία αλλά και την Ε.Ε, διαπραγματεύτηκε μαζί της  και αποφάσισαν να υπάρξουν επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Από 11 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η πρώτη προσφορά της Κοινοπραξίας δίνουν στις τοπικές κοινωνίες ως ανταποδοτικά 32 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου