Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση, αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζουν ότι η λίστα δεν αποτελεί συμφωνία αλλά κείμενο εργασίας.

Όπως συμπληρώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, η πρόβλεψη
του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016.  Επίσης συμπληρώνουν ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη.

Στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, που όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ. Αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές,  προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, συμπληρώνουν, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, τις φοροαπαλλαγές, κλπ.

Το βασικό σενάριο είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης και πάντα σε σχέση με τη διαρροή της λίστας, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και επισημαίνουν ότι  ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016 θα έλθει στη βουλή το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου