«Ορισμένοι δεν θα βιώσουν το τέλος της βοήθειας προς τους Έλληνες»[Einige werden Ende der Griechen-Hilfe nicht erlebenbild.de Σαν σήμερα πριν ακριβώς πέντε χρόνια η Ελλάδα υπέβαλε στην ΕΕ το πρώτο αίτημα για δανειακή βοήθεια. Στον κόλπο του Καστελόριζου (500 κάτοικοι) ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έβγαλε μια αδιαμφισβήτητη έκκληση για βοήθεια: Η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει το χρέος της και χρειαζόταν 30 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η κατάσταση σήμερα: Η Αθήνα δεν έχει μέχρι σήμερα ανακάμψει. Πριν από δύο μήνες επιμηκύνθηκε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την πληττόμενη χώρα. Στα τέλη Ιουνίου θα λήξει. Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί δεν αποκλείουν μια Τρίτη χρηματοδοτική ένεση διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Η πραγματικότητα είναι το αν και πότε η Αθήνα θα αποπληρώσει τους δανειστές της. Αυτό παραμένει ακόμα ασαφές.
«Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά», όπως δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Günter Verheugen χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αν όλοι όσοι απόψε το βράδυ δουν την εκπομπή, θα ζουν ακόμα όταν η υπόθεση θα τακτοποιηθεί, καθώς δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί κανείς να την λύσει εντός λίγων ετών». Οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να πουν την αλήθεια, όπως ζήτησε ο Verheugen. Θα έπρεπε να πουν ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών είναι ονειροπόλοι, εντελώς ονειροπόλοι», όταν λένε ότι εντός τριών ετών οι Έλληνες θα μπορούν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. Verheugen:
«Για να φτάσει η ελληνική οικονομία σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο θα χρειαστούν δεκαετίες». Η διαφορά με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι ότι η Ελλάδα «δεν είναι ανταγωνιστική σε τίποτα» – εκτός ίσως από τον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν έχει ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Μόνο λίγες ώρες πριν από την εκπομπή ο Υπ. Οικονομικών W. Schäuble μίλησε για ένα πιθανό Grexit αναφέροντας ότι «η έξοδος των Ελλήνων δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και συνομιλητής στην εκπομπή του ARD Henrik Enderlein το αμφισβήτησε: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις» και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι «η συζήτηση για τοGrexit είναι επικίνδυνη σαν πυρκαγιά». Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα επανέφερε την αβεβαιότητα για την Ευρώπη και θα μπορούσε να παρασύρει την Ελλάδα σε εσωπολιτικό χάος. «Δεν γνωρίζουμε: Θα υπάρξει στρατιωτικό πραξικόπημα ή λαϊκή επανάσταση;», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Και ο Verheugen επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών Schäuble: «Είμαι άναυδος για την ευκολία με την οποία μιλά ο εξυπνάκιας Schäuble». Οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία αφέθηκαν στη συζήτηση για το Grexit παραμελήθηκαν εντελώς. Η ελληνογερμανίδα Μαργαρίτα Τσόμου θεωρεί τις επιπτώσεις της συζήτησης για το Grexit εξίσου καταστρεπτικές: «Λόγω της αναμονής για μια απόφαση υπάρχει μια οικονομική τροχοπέδη που βλάπτει πολύ την Ελλάδα». Ο πολιτικός του FDP Alexander Graf Lambsdorff δεν μπορεί να κατανοήσει αυτές τις σκέψεις, καθώς για εκείνον είναι σαφές: Μεταρρυθμίσεις ή έξοδος – εφόσον οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, θέτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός Ευρωζώνης.
Ο Nikolaus Blome (αρχισυντάκτης περιοδικού Spiegel) θεωρεί: Μπορεί μεν η Ελλάδα να βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης, παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τις επώδυνες προόδους εντός λίγου χρονικού διαστήματος. «Πόσο θα συνεχίσει ακόμα αυτή η τραγωδία;», ρωτά για να λάβει τη σφοδρή απάντηση από την ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ Τσόμου: «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος», διαπιστώνει. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στη χειρότερη εποχή της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Verheugen θεωρεί τη συνολική συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως «περιττή», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μια ένωση που δεν μπορεί να διαλυθεί». Σύμφωνα μ’ αυτό, οι Έλληνες δεν μπορούν να εκδιωχθούν από την Ευρωζώνη και να εγκαταλειφθούν με τη βοήθεια μιας κρατικής χρεοκοπίας. Αυτό το σενάριο θεωρείται όμως απίθανο. Ο Lambsdorff δεν συμφωνεί μι’ αυτό το σκεπτικό, επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν λεπτομερέστερα την μόνιμη πρόθεση φορολογικών εσόδων για την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας. Σ’ αυτό συμφώνησε και ο Blome. Ως αντάλλαγμα οι Γερμανοί θα έχουν ένα δικαίωμα συναπόφασης: «Αυτό δεν είναι κάτι αντιδημοκρατικό».
Παρόλα αυτά ο Verheugen αντιτάσσεται επιμένοντας ότι τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας μπορούν να φύγουν από την ΕΕ και όχι όμως από την Ευρωζώνη. ΟBlome ρώτησε δύσπιστα: «Πώς μπορεί κανείς να φύγει από την Ένωση, αλλά όχι από ένα υποσύνολό της;» θεωρώντας ότι «σε μια ισχυρή Ευρώπη καθένας μπορεί να αποφασίζει που θα συμπράξει». Αυτή την άποψη υποστήριξε και ο Lambsdorff. Μια σύγχρονη Ένωση χρειάζεται ευέλικτες λύσεις: «Έχουμε μια ένωση, που είναι τόσο διαφορετική, θα πρέπει κάτι να τολμήσουμε γι’ αυτό». Για το λόγο αυτό αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία την πιθανή επανακαθιέρωση της δραχμής.