«Μας αποκαλύψατε ότι καρτερικά περιμένετε την αποτυχία και αυτή θα έρθει και θα φέρει και ανακριτικές επιτροπές», απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας. «Το λέτε αυτό για μια κυβέρνηση 2,5 μηνών. Αποκαλυφθήκατε», τόνισε.
«Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι έχετε απέναντι μια κυβέρνηση που μιλά καθαρά, διαπραγματεύεται με θάρρος και θέλει να βγάλει τη χώρα από τη λάσπη».
Η Ελλάδα είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Εχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και οι εταίροι και δανειστές.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις συνέπειες των Μνημονίων. Υποστήριξε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν ήρθε ποτέ. «Το πρόγραμμα το έκρινε η ζωή και οι ίδιοι οι πολίτες».
Οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να ρίξει άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτού του προγράμματος.
Δεν ζητάμε μια επιτροπή για να ποινικοποιήσουμε πολιτικές που διαφωνούμε. Οι πολιτικές επιλογές κρίνονται από το λαό. Δεν θα δείξουμε διάθεση εκδικητική αλλά η εξεταστική είναι απαίτηση ενός λαού που έκανε μεγάλες θυσίες.
Τα τελευταία χρόνια διαλύθηκε η μεσαία τάξη αλλά ωστόσο κάποιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τόνισε.
Πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της ΤτΕ να προχωρήσει, λίγες πριν η Ελλάδα μπει στο μνημόνιο, για την αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ομολόγων από τρεις σε δέκα ημέρες.
Πρέπει να απαντηθεί τι συνέβη στις Κάννες όπου ο κ. Βενιζέλος έφυγε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και γύρισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο λαός πρέπει να μάθει πώς ανατράπηκε ένας πρωθυπουργός (σ.σ. Γ. Παπανδρέου) για πρώτη φορά ύστερα από 37 χρόνια μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες.
Κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα ο κ. Σαμαράς που σπεύδει να δηλώσει σε ξένα ΜΜΕ ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση, ανέφερε ο Τσίπρας. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι, μην περιμένετε άδικα, είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.
Η εξεταστική οφείλει να ελέγξει τι ακριβώς συνέβη με το PSI, που βούλιαξε στα Ταμεία. Το PSI πέτυχε να ξαλαφρώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώσει τις πλάτες Ταμείων, νοσοκομείων αλλά και ΑΕΙ.
Επίσης πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με ποια κριτήρια κρίθηκαν οι 4 τράπεζες ως συστημικές και όχι για παράδειγμα η Αγροτική, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Οφείλουμε να εξετάσουμε αν όλα αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις ή κρύβεται κάτι άλλο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.