Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΓΙΟ ΦΩΣ.....................

Ένωση Αθέων στο NEWS 247: Αδιανόητες οι δαπάνες για μια απάτη σαν το Άγιο Φως εν μέσω κρίσης

Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων, Φώτης Φραγκόπουλος για την κατάργηση της αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός, τα θρησκευτικά στο σχολείο και τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας εν μέσω κρίσης και αναζήτησης πόρων από τη φοροδιαφυγή
Η Ένωση Αθέων ζήτησε εκ νέου με επιστολή της την κατάργηση της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός, την οποία και χαρακτηρίζει "μη απαραίτητη πολυτέλεια".
"Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου "Αγίου φωτός" στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα",αναφέρουν στο κείμενο τους και σημειώνουν μεταξύ άλλων:
"Ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου "Αγίου φωτός" με έξοδα του Ελληνικού Κράτους".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων, Φώτης Φραγκόπουλος, μίλησε στο NEWS 247 αναλύοντας περαιτέρω τις θέσεις του Σωματείου ως προς το ζήτημα της διακομιδής του Φωτός αλλά και του διαχωρισμού του Κράτους με την Εκκλησία που για την ώρα δεν έχει τεθεί επί τάπητος και δεν έχει εξεταστεί επί της ουσίας από την νέα κυβέρνηση. Ή καλύτερα, ούτε από τη νέα κυβέρνηση, για την ώρα τουλάχιστον.
Μας εξήγησε πως το θέμα της κατάργησης της αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός που ...
πραγματοποιείται από το 2002 και μετά από το Ελληνικό Κράτος, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ένωση Αθέων και έχει προωθηθεί σχετική διαμαρτυρία στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτι που γίνεται και σήμερα.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουμε το ζήτημα αυτό", μας λέει ο κ. Φραγκόπουλος. "Πραγματοποιούμε τη δράση μας αυτή από το 2013. Φέτος απευθυνθήκαμε πιο οργανωμένα ίσως σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις και τα υπουργεία που είναι σχετικά με το θέμα. Θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και αναμένουμε ανταπόκριση".
Διευκρινίζει πως ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν υπήρξε κάποια επίσημη απάντηση από τις ελληνικές Αρχές.
"Αναμένουμε για φέτος. Να σας πω ωστόσο πως σαν Ένωση δεν πρόκειται να πάρουμε πολιτική θέση, κάτι που ξεκαθαρίζεται και στο καταστατικό μας. Εμείς απευθυνόμαστε στο Κράτος και ρωτάμε αν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό το πρόβλημα, αυτή η επιβάρυνση, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για όλους τους φορολογούμενους".
Περί μεταφοράς του Φωτός
"Η ιστορία αυτή ξεκίνησε το 1988 από ταξιδιωτικό πράκτορα. Το ότι συνεχίζεται η αερομεταφορά με έξοδα του Κράτους, είναι για εμάς μια αδιανόητη σπατάλη. Το ίδιο το λεγόμενο Άγιο Φως, για μένα είναι απάτη. Δεν είναι θαύμα, αν ήταν, δεν θα έμπαινε κάποιος μόνος του για να το λάβει. Είναι μια διαχρονική αγυρτεία από την εποχή των Σταυροφόρων. Δεν βρίσκουμε λόγο να συνεχίζεται τη σήμερον ημέρα σε ένα κράτος χρεοκοπημένο. Η θέση μας η πάγια είναι πως η χρηματοδότηση των θρησκευτικών οργανισμών θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους θρησκευτικούς οργανισμούς για τις υποθέσεις τους", λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αθέων.
Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Φραγκόπουλος αναφέρει:
"Εξετάζουμε τη στάση της κυβέρνησης συνολικά και συμπεραίνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας που είναι και η κύρια επιδίωξη μας σαν Σωματείο.
Η νέα κυβέρνηση δεν έχει δείξει πως ο διαχωρισμός υπάρχει στο πρόγραμμα και στις προτεραιότητες της. Θα ήταν μια καλή αφορμή τώρα, να διευθετηθεί το ζήτημα με το λεγόμενο "Άγιο Φως". Η διευθέτηση της αερομεταφοράς που τίθεται και από εμάς, θα μπορούσε να ανακουφίσει τον μέσο φορολογούμενο.
Ένα ακόμα πρόβλημα που χρονίζει, είναι εκείνο της απαλλαγής από τα θρησκευτικά. Είχαμε κάνει και σχετική παλαιότερη επικοινωνία - παρέμβαση με τον κύριο Λοβέρδο. Ο ίδιος είχε εκδώσει μια εγκύκλιο που ρυθμίζει το θέμα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά. Η προηγούμενη εγκύκλιος ρύθμιζε αρκετά ικανοποιητικά και σύννομα το ζήτημα γιατί ήταν εναρμονισμένη με τη νομοθεσία που αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Ο κ. Λοβέρδος έκανε πως αγνοούσε την προηγούμενη εγκύκλιο και εξέδωσε τη δική του εγκύκλιο που έγινε κατά παραγγελία από Ένωση Θεολόγων που του είχαν στείλει υπόδειγμα σχετικό. Για την ώρα δεν έχει πάρει θέση αρμόδιος υπουργός".
Σύμφωνα με την Ένωση Αθέων, η εγκύκλιος Λοβέρδου:
1) Περιορίζει το δικαίωμα απαλλαγής μόνο στους μαθητές που οι γονείς τους έχουν το θάρρος να αποκαλύψουν έμμεσα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (κατά παράβαση της νομοθεσίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη),
2) Θέτει γραφειοκρατικά προσκόμματα ζητώντας επικυρωμένες με το γνήσιο της υπογραφής υπεύθυνες δηλώσεις και από τους δύο γονείς,
3) Αναφέρει ότι οι διευθυντές πρέπει να προβαίνουν στην «τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων» χωρίς να προσδιορίζεται καθόλου πώς γίνεται αυτή, δίνοντας απεριόριστα περιθώρια αυθαιρεσίας. Βάσει του νόμου 2472/1997 το θρήσκευμα είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Βάσει της απόφασης 77Α/2002 της ΑΠΔΠΧ οι μαθητές και οι γονείς τους πρέπει «να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση». Το αίτημα τεκμηρίωσης των προβαλλόμενων λόγων για απαλλαγή ισοδυναμεί με προσκόμιση πιστοποιητικού που να αναγράφει το θρήσκευμα και επομένως συνιστά αποκάλυψη πεποιθήσεων. Η θρησκευτική συνείδηση απορρέει από εσωτερική αναζήτηση και δεν μπορεί να συνάγεται από μια γραφειοκρατική καταχώρηση.
4) Κάνει λόγο για «κατάχρηση της απαλλαγής από τα θρησκευτικά», κάτι που δεν έχει νόημα. Όταν ένας μαθητής ή οι γονείς του επιλέγουν να μελετήσει άλλο μάθημα ή να ξεκουραστεί εκείνες τις ώρες, συνειδησιακά έχουν προφανώς απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό και όχι να ελέγχεται η τυπική καταχώρηση του θρησκεύματός τους — κατά παράβαση του νόμου, όπως επισημαίνεται στο προηγούμενο σημείο.
5) Καταργεί την 133099/Γ2/19-9-2013 εγκύκλιο που είχε εκδόσει το Υπουργείο Παιδείας και η οποία έδινε απαλλαγή σε όλους τους μαθητές με απλή επίκληση της θρησκευτικής συνείδησης, και η οποία παρόλη την ασφυκτική προθεσμία που έθετε, ήταν σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων του παιδιού, θρησκευτικής ελευθερίας και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, χωρίς να δίνει περιθώρια για παρερμηνείες. Για αυτό το τελευταίο πολεμήθηκε λυσσαλέα από ενώσεις θεολόγων το περασμένο διάστημα.

"Ο  διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας έχει οικονομική και πάρα πολύ σημαντική διάσταση τώρα που ψάχνουμε και το τελευταίο ευρώ"

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκόπουλος μας λέει:
"Για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας υπάρχει μια επίσημη πρόταση μας που έχει κοινοποιηθεί στο αρμόδιο υπουργείο και σε όλα τα κόμματα. Η θέση μας έχει σταλεί προεκλογικά και το 2012 και τώρα. Το 2012 λάβαμε κάποιες απαντήσεις, στην τελευταία προεκλογική περίοδο δεν λάβαμε, αλλά μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν "εκλογές-εξπρές". Παρόλα αυτά, το κείμενο μας, η πρόταση και το ερωτηματολόγιο που θέσαμε είναι εκεί, και οποιοδήποτε κόμμα θέλει να επικοινωνήσει τις θέσεις του σχετικά με αυτό το πρόβλημα, είναι ελεύθερο να το κάνει. Το πρόβλημα αυτό είναι τρομερά επίκαιρο. Το να αποφεύγει να το συζητήσει κανείς λέγοντας πως δεν είναι προτεραιότητα, είναι λάθος. Γιατί ο  διαχωρισμός έχει οικονομική και πάρα πολύ σημαντική διάσταση τώρα που ψάχνουμε και το τελευταίο ευρώ. Δυστυχώς τα κόμματα φαίνεται να έχουν δισταγμό να πάρουν θέση λόγω πολιτικού κόστους. Θα μπορούσαν όμως να το αξιοποιήσουν όλο αυτό προς όφελος τους γιατί από τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας επωφελούνται όλοι. Ακόμα και οι πιστοί, και οι πιστοί φορολογούμενοι είναι. Δεν θα απαγορευτεί η πίστη. Όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει, απλά δεν θα το πληρώνουμε όλοι".

Το ερωτηματολόγιο – πρόταση της Ένωσης για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

2015
Εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 η Ένωση Αθέων έστειλε στα πολιτικά κόμματα αναθεωρημένη και επικαιροποιημἐνη μορφή του Ερωτηματολογίου/Πρόταση για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
Προς: Πολιτικά κόμματα
Κοινοποίηση: Μ Μ Ε, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ένωση Ουμανιστών
Ερωτηματολόγιο/Πρόταση για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Η αναγκαιότητα του διαχωρισμού του Ελληνικού Κράτους και της λεγόμενης ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας εντοπίζεται κυρίως από τις παρακάτω απόψεις:
Αρχικά και σημαντικότερα από την άποψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δικαιώματα όπως της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, της ισότητας ενώπιον του νόμου κ.α. παρεμποδίζονται ή/και παραβιάζονται συστηματικά στην χώρα μας. Κοινή αιτία γι᾽αυτό αποτελεί ο εξαναγκασμός του Ελληνικού κράτους να συμπορεύεται νομικά και να επηρεάζεται από αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και απαρχαιωμένες ηθικές αξίες πρωτόγονων πολιτισμών που υποστηρίζονται από θρησκευτικούς οργανισμούς.
Είναι επίσης, απορίας άξιο το γεγονός, πως ακόμα και μετά από 5 χρόνια επιδείνωσης των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και φορολογικής πίεσης όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα από το ποιό είναι το θρήσκευμά τους ή αν δεν έχουν τέτοιο, δεν γίνεται καμμία αναφορά στην οικονομική διάσταση του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και στην σεβαστή βελτίωση που θα απέφερε αυτός στα δημόσια οικονομικά.
Από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, η Ένωση Αθέων, θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το θέμα, έχει στείλει στα πολιτικά κόμματα μια πρόταση-ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό Κράτους-Eκκλησίας σημείο προς σημείο, και οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε μπορούν να βρεθούν στην σχετική ιστοσελίδα μας.
Οι μεταβολές που περιγράφονται δεν εξαντλούν τις απαραίτητες ενέργειες για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αποτελούν όμως μια συνοπτική εικόνα του ζητήματος χωρισμένη σε θεματικές ενότητες.
Ξαναστέλνουμε μια αναθεωρημένη και επικαιροποιημἐνη μορφή του με την πεποίθηση πως τα πολιτικά κόμματα έχουν σαφείς θέσεις για το πρόβλημα, τις οποίες θέλουν να επικοινωνήσουν και να δεσμευτούν με αυτές απέναντι στους/στις ψηφοφόρους τους.
Η πρόταση έχει μορφή ερωτηματολογίου που μπορεί να απαντηθεί σημείο προς σημείο.
Αν και κάθε τοποθέτηση επί του θέματος, με οποιαδήποτε μορφή είναι ευπρόσδεκτη, για την διευκόλυνση όλων θα παρακαλούσαμε να απαντηθούν οι ερωτήσεις με σαφήνεια και στο πλαίσιο που καθορίζεται από τις παρακάτω επιλογές απαντήσεων οι οποίες καλύπτουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
α) Συμφωνείτε και δεσμεύεστε να προωθήσετε τις παρακάτω μεταβολές όπως έχουν με το να τις συμπεριλάβετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα.
β) Αντιπροτείνετε και συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας άλλες σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για επίτευξη του διαχωρισμού, τις οποίες παρακαλούμε να αναφέρετε.
γ) Διαφωνείτε με βάση συγκεκριμένη αιτιολόγηση, την οποία παρακαλούμε να αναφέρετε.
Ορισμένα κόμματα έχουν ήδη απαντήσει, (οι απαντήσεις βρίσκονται στους παραπάνω συνδέσμους), το ερωτηματολόγιο αποστέλλεται και σε αυτά για λόγους πληρότητας και ενημέρωσης καθώς και για την περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν κάτι στις απαντήσεις τους.
Οι απαντήσεις (καθώς και η απουσία τους) θα δημοσιοποιηθούν, παρακαλούμε, δε, να μας αποσταλλούν έως την Πέμπτη ή το πολύ Παρασκευή πριν τις εκλογές.
Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (1)
Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (2)
Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (3)

Η ιστορία της μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Η ιδέα για τη μεταφορά με αεροπλάνο του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα ανήκει σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα.
Πρόκειται για τον κ. Ιάκωβο Οικονομίδη, ιδιοκτήτη έως το 2004 γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου στην πλατεία Συντάγματος και στενό φίλο και συνεργάτη του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το 1998 το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Οικονομίδη και ο τότε Εξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα, Ειρηναίος, συνεργάστηκαν ώστε να φτάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πρωτεύουσα το Άγιο Φως αεροπορικώς. Μέχρι τότε έφτανε στην Ελλάδα… ακτοπλοϊκώς, μία εβδομάδα μετά την Ανάσταση, με το πλοίο της γραμμής Τελ Αβίβ - Πειραιάς.
Δεν ήταν λίγοι εκείνο το διάστημα που μιλούσαν για "σπονσοράρισμα" του Αγίου Φωτός από ένα ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο πραγματοποιούσε παράλληλα προσκυνηματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους, ενώ μέσω Ειρηναίου είχε τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε κάθε χρόνο 250 και πλέον άτομα, ανάμεσά τους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, από και προς το Ισραήλ. Μάλιστα Οικονομίδης και Ειρηναίος, εκτός από αεροσκάφος της Ο.Α. είχαν εξασφαλίσει και συνοδεία ανδρών της προεδρικής φρουράς που ακολουθούσαν το Άγιο Φως.
Το 2002 η μεταφορά του Αγίου Φωτός γίνεται "κρατική υπόθεση", αφού πλέον την οργάνωση της μεταφοράς ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Μαγκριώτη. Το Άγιο Φως  φτάνει με ειδική πτήση στην Αθήνα, το αεροσκάφος της Ο.Α. έδωσε τη θέση του σε κυβερνητικό αεροσκάφος (Εμπραέρ), όπου γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα.
Από την Αθήνα, μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα.

Περαιτέρω σύνδεσμοι:

Ιστορική αναδρομή/παρουσίαση της "απάτης του Αγίου Φωτός" (σε 5 μέρη), όπως μας εστάλη από την Ένωση Αθέων:
https://roides.wordpress.com/2010/04/06/6apr10b/
https://roides.wordpress.com/2010/04/07/7apr10b-2/
https://roides.wordpress.com/2010/04/08/8mars10b/
https://roides.wordpress.com/2010/04/09/9apr10b/
https://roides.wordpress.com/2010/04/10/10apr10/

Περισσότερα για την Ένωση Αθέων εδώ

"...Σ' εκείνο λοιπόν τον περίπατο στον κήπο, η Μαργαρίτα σταματά ξαφνικά, κοιτάζει το Φάουστ στα μάτια, και τον ρωτάει:
 Πιστεύεις στο θεό;  Glaubst du an Gott?
Αυτή είναι η ξακουστή Ερώτηση τηςΜαργαρίτας[iii].
Το βάρος και την αξία της, που την έκαμαν οδηγητική για τη μέθοδο έρευνας του προβλήματος του θεού από τη σκοπιά της επιστήμης, η ερώτηση τα οφείλει στην απόκριση κυρίως που έδωκε ο Φάουστ.
Με άλλα λόγια είναι, όχι η ερώτηση της Μαργαρίτας αλλά η απόκριση του Φάουστ που γεννά το βαθύπλουτο του προβλήματος.
Παρόμοια, όπως είναι, όχι ο έρωτας του Δία για τη Λήδα στον Ευρώτα που γέννησε την αθάνατη Ιλιάδα, αλλά η Ελένη. Η απάντηση, δηλαδή, που έδωκε η Λήδα στον έρωτα του Δία.
Ποιος τολμάει να ειπεί πιστεύω στο θεό;
Ποιος τολμάει να ειπεί δεν πιστεύω στο θεό;[iv]
Έτσι αποκρίθηκε ο Φάουστ στην ερώτηση της Μαργαρίτας. 
[Απόσπασμα από  το κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λιαντίνη, "Γκέμμα".]


"Όπου βλέπεις θρησκείαν μολυσμένην, συμπέρανε, ότι η βαρβαρότης των πιστευόντων είναι ανάλογος του μολυσμού" (Αδ. Κοραής)

.
Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι ένας χώρος στοχασμού πάνω στη πολιτική.

Το θρησκευτικό συναίσθημα του κάθε πιστού είναι σεβαστό, όπως και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΟΓΜΑ.Αφορμή για τη παρακάτω αναρτηση, μας έδωσαν
 τα κατά καιρούς, διάφορα δημοσιεύματα , όπως και τηλεοπτικές εκπομπές πάνω σε αυτό το θέμα. (>εδώ<)Παραθέτουμε μερικά από αυτά τα οποία μπορούν να θεωρηθούν αιρετικά και ίσως και υποβολιμαία, αλλά εμείς αυτό το παρακάμπτουμε και δίνουμε αξία στη ορθή λογική και κρίση των αναγνωστών μας να μορφώσουν την δική τους άποψη.

Θέση για αυτό το θέμα ΔΕΝ θα πάρουμε, απλά επειδή ένα τελετουργικό διαπλέκεται με τη πολιτική θεωρούμε ότι αυτό κάποτε θα πρέπει να τελειώσει να απασχολεί ένα κοσμικό κράτος ακόμη και εάν επιμένει να έχει επίσημη θρησκεία .
Το ότι ένας υφυπουργός συνοδεύει το φως ακόμη και ως δρώμενο και η τελετή γίνεται με τιμές αρχηγού κράτους και μάλιστα με κρατικό αεροπλάνο, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά όλους.

Επιτέλους ας σοβαρευτούμε σε αυτή τη χώρα, της διαπλεκόμενης κακογουστιάς και 
του αμοιβαίου εντυπωσιασμού πολιτικής - ιερατείου, με την τηλεοπτική υποκουλτούρα των ΜΜΕ και ας ασχοληθούν ο καθένας τους εφω ετάχθη.
Νάσος Ζαγγογιάννης.

Περσινό δημοσίευμα :

Η Ένωση Αθέων ζητά την κατάργηση της αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός
Την κατάργηση της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός ζητά η Ένωση Αθέων. Τι αναφέρει σε επιστολή της στα υπ. Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας
Την κατάργηση της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός ζητά με επιστολή της στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας η Ένωση Αθέων, η οποία τη χαρακτηρίζει "μη απαραίτητη πολυτέλεια".
"Σε μία περίοδο που οι Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου "Αγίου φωτός" από το Ελληνικό Κράτος και κατ' επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο", αναφέρεται στην επιστολή, ενώ ζητείται η ενημέρωση των πολιτών για το κόστος της διαδικασίας.
 
Αναλυτικά η επιστολή: Υπάρχουν ακόμη χρήματα για μεταφορά λυχναριών και υποδοχή τους σαν αρχηγούς κρατών;
"Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του χριστιανικού Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «Άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.
Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι πιστός ή όχι αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου φωτός» είναι μία μη απαραίτητη πολυτέλεια. Η μη αναγκαιότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη μόλις το 1988 με πρωτοβουλία ιδιώτη, αφού μέχρι τότε το «Άγιο φως» μεταφερόταν με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24-04-2005) ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε αναλάβει τη μεταφορά μέχρι και το 2000 (με εξαίρεση το 1998).
Από το 2002 το Ελληνικό κράτος (και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών) ανέλαβε την οργάνωση αλλά και το οικονομικό κόστος της αεροπορικής μεταφοράς του «Αγίου φωτός» με ειδική πτήση και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Από την Αθήνα το «Άγιο φως» μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
Σημειώνεται ακόμη πως κανένα άλλο κράτος στον κόσμο (από αυτά που θεωρούνται πως έχουν σημαντικό ποσοστό ορθόδοξων πιστών π.χ. Ρωσία, Σερβία, Αρμενία) δεν ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους.
Σε μία περίοδο που ο Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ” επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.
Zητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου «Αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για:
1. Το κόστος της ειδικής πτήσης για τη μεταφορά του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων επιβατών της πτήσης προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
3. Το κόστος των αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «Αγίου φωτός».
4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «Αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας.
5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «Αγίου φωτός» εξόδων.
Τέλος ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου