Προεκλογικές… Βενιζελιές ή Της νύκτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και...
Προεκλογικές… Βενιζελιές:
Φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καταλάβει κάτι. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν ανάγκη από σοφιστές που όλο μιλάνε και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτε.
Δεν έχουν ανάγκη από δεινούς ρήτορες που δεν έχουν χαρτιά μπροστά τους και μιλάνε εντυπωσιακά προσπαθώντας να πείσουν για τα λεγόμενά τους.
Χρειάζονται ανθρώπους με βαθιά γνώση του αντικειμένου, με ξεκάθαρες απαντήσεις, με προοπτική για το μέλλον και κυρίως με ειλικρίνεια για το τι συμβαίνει τελικά σ’ αυτό τον τόπο.
Έχουμε μπουχτίσει με το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» δύο χρόνια τώρα. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό βγαίνει κάποιος ρήτορας της κυβέρνησης και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε άλλο κόσμο και καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα.
Έτσι, ακριβώς έγινε και με την σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Βενιζέλου. Έκτακτη συνέντευξη για να εξηγηθούν οι συνομιλίες με την τρόικα, η διακοπή τους, τα μέτρα που ζήτησαν και τι πρόκειται να γίνει με τη δόση που πρέπει να πάρουμε και είναι 8 δις ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού έκανε μια προεκλογικού τύπου ομιλία ως αρχηγός κόμματος λέγοντας ότι επί δύο μήνες έχουν επιτευχθεί πολλοί στόχοι και έχει γίνει προετοιμασία για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, συνέχισε παραδεχόμενος ότι η ύφεση θα είναι 5% ή και παραπάνω, από 3,8% του αρχικού στόχου. Και φυσικά παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να είναι 7,6% όπως είχε προβλεφθεί, χωρίς να θέλει όμως να προσδιορίσει το ύψος του. Φαίνεται ότι μας το κρατά για έκπληξη… Απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από την ύφεση το 2012, όπως παλαιότερα είχε υποσχεθεί και καθησύχασε ότι η δόση δεν κινδυνεύει.
Και πάμε στο φλέγον θέμα:
Διεκόπησαν ή όχι οι συνομιλίες με την τρόικα; Υπάρχει πίεση για νέα μέτρα;
Εδώ το “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” ταιριάζει απόλυτα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτσι ήταν το πρόγραμμα, ότι θα ξανασυνεχιστούν οι συζητήσεις σε 10 ημέρες όταν και θα οριστικοποιηθούν τα νούμερα για τον προϋπολογισμό του 2012. Μόνο φιλαράκια δεν αποκάλεσε τους τροϊκάνους για να ολοκληρωθεί η ωραία ατμόσφαιρα.
Μα καλά, τότε η μεταμεσονύχτια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό γιατί έγινε; Για να ρωτήσει τον κ. Παπανδρέου σε ποια μπουζούκια θα πάνε με τα φιλαράκια και που θα φάνε μετά… βρόμικα;
Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν θα ληφθεί νέο πακέτο μέτρων για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα αφήνοντάς τα όλα ανοικτά. Και είπε και το αμίμητο. Δεν πρόκειται για απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα αλλά προτάσεις που ακούγονται στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου.
Δηλαδή, ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι απαίτηση της τρόϊκας αλλά από κοινού αποφάσεις; Δεν μας επιβάλλουν μέτρα, αλλά πρώτα τα συζητούμε με τους… φίλους τροϊκάνους; Αστεία πράγματα και υπεκφυγές.
Για το μείζον θέμα της παραίτησης του Γραφείου Προϋπολογισμού ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι θέλει οι εκθέσεις που βγαίνουν να ταιριάζουν με τις δικές του απόψεις. Κάθε άλλη άποψη είναι ανεύθυνη σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο. Τον εκτροχιασμό του χρέους που το λένε εδώ και μήνες όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι και οργανισμοί δεν τον βλέπει ο υπουργός;
Για τις απολύσεις στο δημόσιο διαβεβαίωσε ότι δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων. Βέβαια, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Πάντως, για το θέμα των νέων εισπρακτικών μέτρων που καίει τους Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος το διέψευσε αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε να κάνει λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ; Αλλά και ποιος τον πιστεύει πια αφού κάθε τόσο αλλάζει άποψη;
Η συνέντευξη περιληπτικά
Είχε προγραμματιστεί να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο δεύτερος κύκλος μετά από 10 ημέρες υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας ότι τα θέματα είναι πολιτικά και οι εκπρόσωποι της τροϊκα που είναι στην Αθήνα δεν μπορούν να τα χειριστούν. Σε φιλικό κλίμα έγιναν οι επαφές, σημείωσε. Σημασία έχει η προστασία του ελληνικού συμφέροντος, είπε. Το βασικό πρόβλημα είναι η ύφεση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κινούμαστε σε επίπεδα της τάξης του 5%, δήλωσε και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υστερήσεις ως χώρα και ο κοινός παρονομαστής των προβλημάτων είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ευθύνες και από την ελληνική πλευρά. “Δεν φταίει για όλα η ύφεση” ανέφερε.
Η εργασιακή εφεδρεία δεν περιορίζεται μόνο στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται αλλά και γενικότερα στο Δημόσιο τομέα, ανάφερε.
Προωθούμε αλλαγές στη φορολογική δικαιοσύνη αλλά και στη λειτουργία της εφορίας ώστε να μειώσουμε την φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε αλλαγές και στα εργασιακά, σε συνεννόηση με την τροϊκα.
Βασικός στόχος είναι η ύφεση να είναι όσο το δυνατό μικρότερη και δεν πρέπει να γίνουν τώρα λάθη τα οποία δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να αρχίσει από το 2012 να αντιστρέφει την πορεία του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας χρηματοδοτείται από χώρες της Ε.Ε. και γι’ αυτό δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε εμείς τα δεδομένα. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, υποστήριξε. Πρέπει να μιλούμε με τους εταίρους και να συναποφασίζουμε.
Εχουμε ανταλλάξει απόψεις με τον Αντ. Σαμαρά για όλα τα θέματα και χρειάζεται συστράτευση για να βγούμε από την κρίση.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει συζήτηση για Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα συμμετάσχει σε άτυπο Ecofin στις 16-17 Σεπτεμβρίου.Δεν ζητούμε επιπλέον δανεικά είπε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις.Η βαθύτερη ύφεση οδηγεί σε αναπροσαρμογή των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με αυτή την αναπροσαρμογή πρέπει να δούμε ποιο είναι το μέγεθος και τι πρέπει να γίνει.
«Η 6η δόση είναι το βασικό θέμα της συζήτησης. Οι εταίροι μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι ταμειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου» είπε απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει πρόβλημα για την Ελλάδα από την καθυστέρηση στην εκταμίευση. Ως γνωστόν, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν χθες το βράδυ. Οι δανειστές διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες και ζήτησαν νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά ζητούσαν να καλυφθεί η “τρύπα” που υπολογίζεται λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Τα στελέχη της τρόικας διαπίστωσαν ότι τα μεγέθη δεν βγαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, φαίνεται πως έπειτα από συνεννοήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέα μέτρα.
Το ποσό που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, καθώς βρέθηκαν υστέρηση στα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και υψηλότερες δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ. Η τροικα διαπίστωσε ότι στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων οι σχεδιασμοί δεν είναι παρά μόνο στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις από τα 5 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του έτους στο ταμείο έχουν μπει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, το μισθολόγιο το οποίο θεωρητικά θα ήταν έτοιμο στο τέλος Ιουλίου ακόμα μορφοποιείται και ο προϋπολογισμός, ο οποίος θεωρητικά θα οδηγούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, μπάζει από χίλιες μεριές, με αποτέλεσμα ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου οι υπηρεσίες του υπουργείου να θέτουν τον πήχη του ελλείμματος στο 8,5% του ΑΕΠ για φέτος.
Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να απλώνει τον καμβά των αποκλίσεων με φόντο προβλέψεις ύφεσης μεταξύ του 4,5% και του 5,3% (αντί για 3,8% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της τρόικας και του υπουργείου), επιδιώκοντας -αν και ο κ. Βενιζέλος επέμενε να μιλά για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση- χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα.
Η τρόικα, όμως, επιμένει ότι μέρος μόνο των αποκλίσεων οφείλεται στη μεγαλύτερη ύφεση και πιέζει για διορθωτικές κινήσεις όχι στην πλευρά των φόρων, όπου είναι σαφές πια ότι τα όποια όρια της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας (πλην των φοροφυγάδων, που εξακολουθούν να βασιλεύουν) έχουν προ πολλού εξαντληθεί, αλλά στις δαπάνες.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία είχε ως θέμα την Ελλάδα, και να μεταφερθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του απεσταλμένου του ταμείου κ. Π. Τόμσεν.
Της νύκτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά:
Εμείς τα λέγαμε ότι ο Ben 10 «είναι καλός μαθητής, συνεπής και εύστροφος» , αλλά νομίζατε ότι κάνουμε πλάκα.
Χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών – που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον περικοπές – αντέδρασε και είπε στους ροικανούς ότι «το μείγμα της πολιτικής που μας προτείνετε οδηγεί σε ύφεση. Και η ύφεση βαθαίνει. Επομένως όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Δεν πρόκειται να έρθει ανάπτυξη ούτε το 2012».
«Μείγμα πολιτικής, μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση»; Ποιος τα έλεγε αυτά;
Η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών κάνει στροφή 180ο και ταυτίζεται με τις θέσεις του «λαϊκιστή» Σαμαρά; Οι opinion makers , που προπαγάνδιζαν αισχρά τα Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα ψάχνουν τα υπογλώσσια;
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αφού τα είπε έξω από τα δόντια στην Τρόικα, διέκοψε τη συνεδρίαση, αποχώρησε από την αίθουσα και πήγε σε άλλο γραφείο προκειμένου – όπως είπε – να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ένα υπηρεσιακός παράγοντας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε παγερά στους τροϊκανούς: «The meeting is over». «Οι εκπρόσωποι της τρόικα έφυγαν και επιστρέφουν εσπευσμένα σήμερα για να μεταφέρουν το πλήρες αδιέξοδο στις Βρυξέλλες».
Εμείς στο μεταξύ, είχαμε ζωστεί τα άρματα για να πάρουμε τα βουνά, υπό τις οδηγίες του καπετάν Βαγγέλη, αλλά μας διέκοψαν και κάτσαμε να ακούσουμε τη συνέντευξη Τύπου, περιμένοντας την αναγγελία του αντάρτικου:
Ο κ. Βενιζέλος είπε στην συνέντευξη ότι «οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό καιεποικοδομητικό κλίμα και ότι όλα όσα μαθαίναμε προηγουμένως για καβγάδες και διακοπές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» (;;;). Όπως μάλιστα επισήμανε, «η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου».
Τζάμπα ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, δηλαδή, άδικα καθαρίσαμε τους γκράδες και τροχίσαμε τα γιαταγάνια. Η αρτηριακή πίεση των ορκισμένων φίλων της τρόικας επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα. Θα πλασάρουν το όλο σκηνικό ως μία ευφυή κίνηση τακτικής του Υπουργού Οικονομικών.
Για να διασκεδάσουν την υποτέλεια είπαν και μια φορά «όχι»;
Βομβάρδισαν πριν τα μπάνια του λαού το Σύνταγμα με Σκουντ, Πάτριοτ, Τόμαχοκ και Ναπάλμ και τώρα λένε στον άμαχο πληθυσμό, που πριν από δύο μήνες προπηλάκισαν και έσπασαν στον ξύλο, ότι έχει δίκιο;
Τα καμώματα της νύχτας τα βλέπει η μέρα και γελά; Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο κύριος αντιπρόεδρος. Έχει βαλθεί να τρελάνει τους τροϊκανούς, ή τον ελληνικό λαό; Μάλλον αμφότερους. Προσπαθεί να μας πείσει πως γνωρίζει καλά πως παίζονται τα πολιτικά παιχνίδια και πως δημιουργούνται οι εφήμερες εντυπώσεις. .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου