Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΠΑΖΟΥΝ?

«Stop» στις κατασχέσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
«Φρένο» στις προσπάθειες των τραπεζών να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, οι οποίοι έκαναν αίτηση για την υπαγωγή τους στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, βάζει το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Με πρόσφατη απόφασή του (5192/2011) έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οφειλέτη, ο οποίος πλέον και μέχρι να εκδικαστεί η αίτησή του για την υπαγωγή του στο νομό δεν κινδυνεύει να χάσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο από κατάσχεση.
Σύμφωνα με το δικηγόρο του οφειλέτη, Δημήτρη Αλβανό, πρόκειται για απόφαση - «πιλότο» του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει το δρόμο προκειμένου κι άλλοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να γλιτώσουν από το «βραχνά» της κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το νομικό σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο βλέπει ξεκάθαρα τον οφειλέτη ως το αδύναμο μέρος και δέχεται ότι οποιαδήποτε κατάσχεση από την τράπεζα θα του προκαλέσει «ουσιώδη και μη αναστρέψιμη βλάβη».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης χρωστούσε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες, από περίπου 15 δάνεια που είχε πάρει στο παρελθόν. Προκειμένου να ξεχρεώσει το ένα δάνειο, αναγκαζόταν να πάρει άλλο από κάποια άλλη τράπεζα. «Για τα υψηλά χρέη, όμως, ευθύνονται και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες δανείζουν συνέχεια τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι δόσεις των δανείων να είναι πολύ υψηλότερες από το μηνιαίο εισόδημά του. Γι' αυτό οι οφειλέτες φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Αλβανός.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι συνήθως οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες αποφεύγουν να προσφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, μέχρι να εκδικαστεί η αίτησή τους για την υπαγωγή τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με κύρια αιτία την αδυναμία τους να ανταποκριθούν οικονομικά στη δικαστική διαμάχη. «Ετσι, όμως, κινδυνεύουν να κατασχεθεί η περιουσία τους. Επίσης, με τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να επιτύχουν και το ''πάγωμα'' των τόκων. Η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων είναι συνήθως υπέρ των δανειοληπτών. Οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι συνήθως οι συμβάσεις, στις οποίες βασίζονται οι τράπεζες για τις κατασχέσεις, έχουν παράνομους όρους, οπότε μπορούν να ''παγώσουν'' εύκολα οι διαδικασίες κατάσχεσης», είπε ο κ. Αλβανός.

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα υπέρ των δανειοληπτών, οι τράπεζες συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς την τακτική τους να ενοχλούν τους οφειλέτες και να τους πιέζουν για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Τηλεφωνούν τους οφειλέτες πολλές φορές κάθε μέρα και μάλιστα ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας. «Ο οφειλέτης που πρόσφατα δικαιώθηκε, αν κι έκανε πριν από έξι μήνες αίτηση προκειμένου να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εξακολουθεί να δέχεται ακόμη πιέσεις για εξωδικαστικό διακανονισμό. Δικηγόροι, υπάλληλοι τραπεζικών καταστημάτων αλλά και εισπρακτικών εταιριών τον τηλεφωνούν 15 - 20 φορές την ημέρα για να του σπάσουν τα νεύρα. Συχνά τον καλούν ακόμη και μεταξύ των ωρών 3 - 5 το μεσημέρι», είπε ο κ. Αλβανός.

Προκειμένου να προστατευτούν από τις πιέσεις οι δανειολήπτες, μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά και να κάνουν αγωγή για προσβολή της προσωπικότητάς του.www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου