Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

6 μύθοι και το.... παντεσπάνι που στιγμάτισαν τη Μαρία Αντουανέτα!!!!!


Η Μαρία Αντουανέτα, η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας...



έμεινε γνωστή στην Ιστορία, μεταξύ άλλων, για συνήθεις, εκφράσεις και τον προκλητικό τρόπο ζωής της, τα οποία δεν υιοθέτησε, δεν είπε και δεν έζησε ποτέ.

Στο βιβλίο της με τίτλο "Busting Marie Antoinette Myths: 7 Things She Never Did", η συγγραφέρας Juliet Grey υπεραμύνεται του μεγαλύτερου "θύματος", όπως τη χαρακτηρίζει, της Γαλλικής Επανάστασης.

"Δεδομένου ότι την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές και η Μαρία Αντουανέτα ήταν το μεγαλύτερο θύμα της Γαλλικής Επανάστασης, η συντριπτική πλειοψηφία των πληροφοριών, που έγιναν γνωστές για εκείνη, βρίσκονται κάπου μεταξύ ασύλληπτης υπερβολής και εξωπραγματικών ψεμάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους τη γυναίκα που έγινε η Μαρία Αντουανέτα ως μία υπερφίαλη γυναίκα, που ευθύνεται για τη Γαλλική Επανάσταση. Η αλήθεια όμως πίσω από την προπαγάνδα, είναι πολύ διαφορετική", γράφει η συγγραφέας, παραθέτοντας 7 μύθους που ακολουθούν τη Μαρία Αντουανέτα μέχρι σήμερα και δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα.



1- "Ας φάνε παντεσπάνι"

Μια από τις πλέον δημοφιλείς "ατάκες" ιστορικών προσώπων που έγραψαν ιστορία και αποδίδεται κατά τη συγγραφέα, λανθασμένα στη Μαρία Αντουανέτα, που ήταν στην πραγματικότητα πολύ γενναιόδωρη απέναντι στους πολίτες της Γαλλίας.

Η πραγματική μάλιστα διατύπωση της φράσης ήταν "Qu'ils mangent de la brioche" - "Ας φάνε brioche" - και όχι παντεσπάνι - και κατά πάσα πιθανότητα ειπώθηκε από τη Μαρία Τερέζα Αντωνία Ραφαέλα (1726 - 1746), κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε' και της Ελισσάβετ Φαρνέζε.



2- Δεν ήταν ξανθιά

Παρότι έτσι απεικονίζεται στα πορτρέτα που έχουν δημιουργηθεί και στα βιβλία που έχουν γραφτεί για εκείνη, στην πραγματικότητα η Μαρία Αντουανέτα ήταν κοκκινομάλλα.

Και πώς είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αυτό; Η μεγαλύτερη εχθρός της στο δικαστήριο, η Madame du Barry, ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ', περιφρονητικά την αποκαλούσε "μικρή κοκκινομάλλα".



3- Δεν ήταν Γαλλίδα

Η Μαρία Αντουανέτα ήταν η μικρότερη κόρη και το 15ο από τα 16 παιδιά της Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α' της Αυστρίας.

Ο γάμος της όμως το Μάιο του 1770 με τον 15χρονο τότε Λουδοβίκο Αύγουστο, εγγονό του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ' και μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄της Γαλλίας, συνήφθη με "σκοπό" να μετριάσει την εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών, που κρατούσε 950 χρόνια.

Δυστυχώς όμως για εκείνη, ως "ξένο σώμα" στη Γαλλία, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε συμφορά, που έβρισκε τη χώρα.



4- Δεν ήταν το fashion victim που χρεοκόπησε τη Γαλλία

Παρότι και αυτός ο "ρόλος" της αποδόθηκε ήδη από το 1786, λόγω του πάθους της για τη μόδα και τα ξενόφερτα "λούσα", δεν ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε στην κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας και το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, το 1789.

Η Γαλλία είχε χρεοκοπήσει πολύ πριν τον ερχομό της, σύμφωνα με το βιβλίο, με το βασίλειο να βυθίζεται ακόμα βαθύτερα στα χρέη του, όταν ο σύζυγός της συμφώνησε να προσφέρει σημαντικό κεφάλαιο στους Αμερικανούς αποίκους, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.



5- Δεν το "έπαιζε" αγρότισσα

Μία φωτογραφία του Theodor Horydczak (1890-1971) απεικονίζει τη Μαρία Αντουανέτα ξαπλωμένη στο έδαφος εξοχικής κατοικίας, που η ίδια ζήτησε να δημιουργηθεί στις Βερσαλλίες, να το "παίζει" αγρότισσα, όπως υπαινισσόταν και ο τίτλος της φωτογραφίας.

Η Μαρία Αντουανέτα, σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου, ήταν στην πραγματικότητα πολύ δοτική και είχε ζητήσει την κατασκευή ενός μικρού χωριού, όπου θα χτίζονταν αντίστοιχα σπιτάκια και θα αποτελούσε τον τόπο διαμονής και εργασίας για πολλούς αγρότες και τις οικογένειές τους.



6- Δεν ήταν "πολλά υποσχόμενη" ερωτικά

Μέχρι και σήμερα, την ακολουθεί ο μύθος, ότι ήταν πολύ δραστήρια στον ερωτικό τομέα, αλλάζοντας συχνά ερωτικούς συντρόφους.

Στην πραγματικότητα όμως, έμεινε παρθένα μέχρι και τα πρώτα 7 χρόνια του γάμου της με το Λουδοβίκο ΙΣΤ'. Ο πραγματικός γάμος τους τελέστηκε στις 16 Μαΐου του 1770 και η σχέση τους ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου του 1777.



7- Δεν ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο

Στις 19 Απριλίου του 1970, έγινε ο "πρώτος" γάμος στην Βιέννη. Τις επόμενες ημέρες προετοιμάστηκε η αναχώρηση της μέλλουσας βασίλισσας και η μητέρα της, Μαρία Θηρεσία, καθησύχαζε την κόρη της που έκλαιγε συνεχώς. Το 14χρονο κορίτσι αποχαιρέτησε την μητέρα της και τα αδέλφια της στην Βιέννη και αναχώρησε για την Γαλλία, για το πολυτελές ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Στις 16 Μαΐου έγινε ο πραγματικός γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στις Βερσαλλίες, και η νέα βασίλισσα παρουσιάστηκε στην γαλλική βασιλική αυλή.

Έκτοτε, ήταν μία μαριονέτα στα χέρια του συζύγου της, τη συμπεριφορά του οποίου δεν μπορούσε να ελέγξει. Η ίδια δεν είχε την άδεια του Λουδοβίκου να εκφράζει ή έστω να έχει άποψη πολιτική, ενώ παρά τις προσπάθειές της να τον πείσει να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δεν τα κατάφερε, με αποκορύφωμα, να κατηγορείται για κάθε "αρρώστεια" της γαλλικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου