Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΛΑΓΚΑΡΝΤ VS ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Αντιπαράθεση» Λαγκάρντ με τις ευρωπαϊκές τράπεζες


Ενίοτε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχεται σε σύγκρουση με κυβερνήσεις που διαφωνούν με τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και τις συστάσεις του. Σπανίως «κοντράρεται» με επιχειρηματίες και ακόμη σπανιότερα με επιχειρηματικούς κλάδους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού πρωτοτύπησε με το....




διορισμό της ως πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία του Ταμείου, πρωτοτυπεί εκ νέου ερχόμενη σε «κόντρα» με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των Κεντρικών, όπως φαίνεται από δημοσίευμα των Financial Times.

Οι επισημάνσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ από το βήμα της ετήσιας συνδιάσκεψης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χόουλ των ΗΠΑ ξεσήκωσαν την μήνιν των τραπεζιτών, οι οποίοι δύο ημέρες αργότερα την κατηγόρησαν ότι επιχείρησε μια «συγκεχυμένη» και «λανθασμένα κατευθυνόμενη» επίθεση κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Λαγκάρντ αφού προειδοποίησε τη διεθνή οικονομική κοινότητα ότι «η απειλή μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης είναι ακόμη παρούσα» καθώς «οι εξελίξεις το καλοκαίρι αυτό υποδηλώνουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα επικίνδυνη φάση» και αφού απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες για «συντονισμένες δράσεις», διευκρίνισε ότι οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν «την υποχρεωτική και επείγουσα αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, διότι η «ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος είναι το κλειδί για να κοπούν οι δίαυλοι μετάδοσης της κρίσης στην περιοχή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες πνέουν μένεα κατά της επικεφαλής του ΔΝΤ και της ζητούν να αποσαφηνίσει τις θέσεις της. «Το κλειδί είναι η χρηματοδότηση. Οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξασφάλιση ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η πίεση κλιμακώνεται. Κάθε κουβέντα περί κεφαλαιακών βάσεων στην παρούσα συγκυρία στέλνει ένα συγκεχυμένο μήνυμα στις αγορές. Ολοι – πολιτικοί, ρυθμιστικές αρχές και άλλοι αξιωματούχοι – είναι αρκετά ανήσυχοι», δήλωσε στην εφημερίδα ένας «έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης» το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται.

Τα τραπεζικά στελέχη ανησυχούν μήπως οι δηλώσεις της Λαγκάρντ τρομάξουν περισσότερο τους επενδυτές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ακόμη πασχίζουν να εξεύρουν ένα μηχανισμό που θα καθησυχάσει τους επενδυτές που ανησυχούν για την έκθεση των τραπεζών στις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της νότιας Ευρώπης», όπως αναφέρουν οι FT. Διότι, όπως σημειώνουν, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι μόνο 9 από τις 91 τράπεζες που υποβλήθηκαν στα περίφημα stress tests αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό με την ομιλία της άφησε να αιωρείται η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για την υποχρεωτική και επείγουσα τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. «Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ από το ίδιο βήμα της Fed σημείωσε ότι «η ιδέα ότι ενδεχομένως θα έχουμε στην Ευρώπη ένα πρόβλημα ρευστότητας είναι τελείως λανθασμένη», αναφέρουν οι FT.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου