Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,

Σε ποια ηλικία «κόβεται» το σεξ;

Η κυρία Μαρία Κανακά, που συναντήσαμε στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι, όχι μόνο δεν είχε ενδοιασμό να μιλήσει για το σεξ -ή τον έρωτα, όπως φυσικά τον αισθάνεται και τον αναφέρει- αλλά περήφανη μας εξήγησε ότι ακόμη και σε αυτήν την ηλικία χαίρετε την γενετήσια πράξη με το σύζυγό της. Η ίδια αποτελεί θερμό παράδειγμα της ρήσης «η ζωή δεν σταματάει στα 60» και εφόσον έχεις «χαλαρώσει» από όλες τις ευθύνες -επαγγελματικές, οικογενειακές, κοινωνικές- μπορείς να απολαύσεις κάθε τί στη ζωή.

Μάλιστα στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σχέσης τους ο δρόμος της σεξουαλικής τους υγείας δεν ήταν στρωμένος με ρόδα, αλλά εμφανίστηκαν και κάποια μικροπροβλήματα τα οποία όμως αντιμετώπισαν συζητώντας το θέμα με το γιατρό της. «Ο άντρας μου ήταν και είναι “ντούρος”, εγώ είχα πρόβλημα ξηρότητας στα 55. Ήταν πολύ απλό να λυθεί, με μία κρέμα που μου έδωσε η γυναικολόγος μου.

Το ίδιο συνέβη και στον κύριο Διονύση Παπαδημητρίου, 66 ετών που γνωρίσαμε στην πλατεία Καρύτση… «Πήρα βιάγκρα πέρυσι και έκτοτε το ευχαριστιέμαι. Με έσωσαν αυτά τα χάπια», μας εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος είναι παντρεμένος, ζει και αγαπάει την ίδια γυναίκα τα τελευταία 42 χρόνια.

Φαίνεται πως όχι μόνο τα πιτσιρίκια, αλλά και η γενιά των ηλικιωμένων είναι αρκετά «χαλαρή» και μπορεί να απολαύσει αλλά και να συζητήσει το σεξουαλικό θέμα και τα προβλήματά του… Βέβαια σε κάποιους εμφανίζεται δυσκολία και σε κάποιους δυσλειτουργία. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως η σεξουαλική δυσκολία εμφανίζεται πολύ πιο συχνά μετά τα 50. Eνώ η επίπτωση της ΣΔ στις μικρές ηλικίες είναι περίπου 8-10% στην ηλικία των 50 μπορεί να φτάσει και στο 40-50% στην δε ηλικία των 70 είναι από 60-70%. Eίναι ίσως η πιο εμφανής συσχέτιση της γήρανσης του άνδρα με την πτώση της σεξουαλικής του απόδοσης.

Η «αστική ψυχολογία» βάζει φραγμούς στο σεξ

H σεξουαλική λειτουργία που άρχισε να διερευνάται από τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια εντατικά και να αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ποιότητας ζωής των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων δεν έχει μόνο βιολογικό υπόστρωμα αλλά αποτελεί και κοινωνική προκατάληψη. Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας δομημένες απόψεις στην κοινωνία που απαξιώνουν το σεξ στην μεγάλη ηλικία θεωρώντας μη αναγκαίο ή απλώς υπερβολικό. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, μπορεί οι άνδρες και οι γυναίκες της μεγάλης ηλικίας να μειώνουν τους ρυθμούς σεξουαλικών επαφών αλλά δεν σταματούν να το επιθυμούν ακριβώς όπως και οι νέοι.

Παθήσεις και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Oι παθήσεις που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία επηρεάζουν την σεξουαλική ικανότητα και είναι σίγουρο πως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης συσχετίζονται δραματικά με την πτώση της απόδοσης στο σεξ. H κατάθλιψη και η απομόνωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες που σε συνδυασμό με την απουσία συντρόφου (θάνατοι) κάνουν πραγματικά δύσκολη την σχέση των ανδρών αυτής της ηλικίας. Επίσης, κάποιες φαρμακευτικές κατηγορίες προκαλούν μείωση της επιθυμίας και πρόβλημα στη στύση.

Φάρμακα που μειώνουν επιθυμία ή τη στύση

Περισσότερα από 200 φάρμακα στις κατηγορίες

· Αντιυπερτασικά

· Αντικαταθλιπτικά

· Αντιπροστατικά

· Αντιδιαβητικά

· Καρδιολογικά

Το σεξ κάνει καλό στην υγεία

· Επιμήκυνση της ζωής: Σε 10ετή έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου φάνηκε ότι άνδρες με μεγαλύτερη συχνότητα οργασμών είχαν ζούσαν περισσότερα από 10 χρόνια από αυτούς που είχαν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα

· Μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού: Στην ίδια επιδημιολογική μελέτη φάνηκε πως οι άνδρες που έκαναν σεξ 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά 540% μειωνμένο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβλή

· Αύξηση παραγωγής τεστοστερόνης: Δυνατότερα οστά και μυς: η ερωτική πράξη αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης «τεστοστερόνη». Αυτό συμβάλει στο να ενδυναμώνουν τα οστά και οι μυς.

· Μείωση κινδύνου κατάθλιψης: αυτό επιτυγχάνεται με τη μη χρήση του προφυλλακτικού! Σε μεγάλη επιστημονική που έγινε σε γυναίκες βρέθηκε πως οι σύντροφοι όσων δεν φορούσαν προφυλακτικό διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στην ορμόνη προσταγλαδίνη που περιέχεται στο σπέρμα και μέσω ενός βιοχημικού μηχανισμού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

· Βελτίωση της οσμής: μετά την πράξη αυξάνει στο αίμα η γυναικεία ορμόνη προλακτίνη. Αυτή με τη σειρά της επιδρόντας στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται «στέλεχος», όπου βρίσκεται και το «κέντρο της οσμής», βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων του εν λόγω κέντρου.

· Παυσίπονη δράση: Λίγο πριν την κορύφωση μία ορμόνη που λέγεται οξυτοκίνη αυξάνει 5 φορές και προκαλεί στον εγκέφαλο την αύξηση άλλων ορμονών που λέγονται ενδορφίνες. Αυτές, τελικά μειώνουν πόνους όπως πονοκέφαλος, ημικρανία και πόνους από αρθρίτιδα.

· Μειωμένος κίνδυνος για γρίπη και κρυολόγημα: Μία με δύο φορές σεξ την εβδομάδα αυξάνει την ανοσοσφαιρίνη α. αυτή η ουσία του ανοσοποιητικού μας συστήματος προστατεύει τα σημεία εισόδου (στόμα, μύτη, μάτια) από όπου εισέρχονται παθογόνοι μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα τη μείωση των λοιμόξεων.

· Έλεγχος της ουροδόχου κύστης: η μυς που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του σεξ είναι η ίδιοι που δραστηριοποιούνται στο σωστό έλεγχο της διούρησης. Η εξάσκησή τους μέσω του σεξ συμβάλλει στη βελτίωση του καλύτερου ελέγχου της κύστης.

· Μείωση κινδύνου καρκίνου του προστάτη: πρόσφατες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ανάλογη σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και καρκίνου του προστάτη. Ορισμένες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό (ψευδάργυρος, κιτρικό οξύ κ.ά) και είναι καρκινογόνες αποβάλλονται με την εκσπερμάτωση.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες καταλήγουν πως υπάρχει μόνον ηλικία έναρξης του σεξ, αλλά δεν υπάρχει ηλικία που κόβεται το σεξ. Μάλιστα όλοι οι ειδικοί παροτρύνουν τους ηλικιωμένους να έχουν ενεργή ερωτική ζωή.

Στατιστικά

Από 80 έως 100 ετών

Κάνουν έρωτα: Το 60% των ανδρών και 30% των γυναικών

Αυνανίζονται: Το 70% των ανδρών και 40%

Έχουν φαντασιώσεις εκτός του συντρόφου: Το 75% στα δύο φύλα

Πηγή: Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου