Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ε ...ρε Γλέντια!!!



ΚΩΣΤΟΜΕΡΑ

Δεν είναι παρά ένα όνομα χωριού πάνω στο βουνό ψηλά με καταπληκτική θέα στην θάλασσα του Ιονίου, την Ζαχάρω που είναι ο Δήμος που ανήκει η Κωστομέρα και στην λίμνη του Καϊάφα.

Αφορμή που επήγαμε στο χωριό ήταν το πανηγύρι, η μάζωξη όπως το ονόμασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Κωστομεριανών. Κάθε καλοκαίρι την παραμονή της Παναγίας στην πλατεία κάτω από τρία τεράστια αιωνόβια πλατάνια που σχηματίζουν με τους κορμούς τους ανυπέρβλητου κάλλους γλυπτά δημιουργήματα της φύσης μαζεύονται όλοι οι συχωριανοί όπου και να βρίσκονται για να θυμούνται το χωριό τους.

Στην πλατεία η ορχήστρα έπαιζε δημοτικά τραγούδια, ενώ στην πηγή μαζί με το κρύο νερό υπήρχε και το κέρασμα, ένα λουκούμι.

Βέβαια η αποθέωση της πολυπληθούς μάζωξης ήταν οι καλοψημένες σε μεγάλες λαμαρίνες «γουρνοπούλες» (στην τοπική Ζαχαρέϊκη διάλεκτο), το φρέσκο ψωμί οι υπέροχες ντοματοσαλάτες και το βρασμένο σε μεγάλο καζάνι σε φωτιά με ξύλα δίπλα στην πηγή «τραγί» (το αρσενικό του κατσικιού) μαλακό καλοβρασμένο που έλειωνε στο στόμα και νόστιμο.

Όσο για το σερβίρισμα ούτε να το συζητάμε ήταν εφάμιλλο του επαγγελματικού, πλήρως οργανωμένο από το καλοσχεδιασμένο πανηγύρι που κάνουν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου και ο Πρόεδρος.

Στα βίντεο θα δείτε το γλέντι τους χορούς τον Δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο τον Πρόεδρο του Δ.Συμβουλίου κ.χαραλαμπόμπουλο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Μπάμη Γιώργο, Αντιδ/ρχους και Συμβούλους να χορεύουν. Όμως το πιο ωραίο είναι οι πλάτανοι που στέκονται εκεί πάνω από τα νερά που τρέχουν, και διαλαλούν την ιστορία του χωριού και της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Τρόϊκα να μας διαφεντεύουν δυστυχώς!!!

Τα περισσότερα χωριά της Ορεινής αυτής περιοχής λίγο πάνω από την θάλασσα μερικά εκ των οποίων καήκαν στην φωτιά του 2007 έχουν δύο ονομασίες την παλιά, που είναι περίπου σλαβική όπως Μοφκίτσα, Μοφκίτσα, Κουμουθέκρα, Μπαράκου που μετονομάστικαν σε Ταξιάρχες, Αρτέμιδα κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου