Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ......................ΚΛΕΦΤΕΣ

Απίστευτα “μαθήματα” φοροδιαφυγής στην Ελβετία από την Credit Suisse! Ακόμα και ο James Bond θα τους ζήλευε!


credit_suisseΜυστικά ασανσέρ, ψεύτικες αιτήσεις, τραπεζικά έγγραφα κρυμμένα σε περιοδικά!

Καταπέλτης είναι μία εκτενής έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου για τη δράση της Credit Suisse και για το πώς βοήθησε περισσότερους από 22.000 Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφύγουν. Σε αυτήν, η αρμόδια επιτροπή ξεσκεπάζει την επιχείρηση «κάλυψη και παραλλαγή» της Credit Suisseβάσει της οποίας στελέχη της χρησιμοποιούσαν πρακτικές που θυμίζουν ταινία κατασκοπίας για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τραπεζίτες έκαναν ψεύτικες αιτήσεις για βίζα ζητώντας να μεταβούν στις ΗΠΑ ως τουρίστες. Εκεί συναντούσαν Αμερικανούς πελάτες και έκλειναν τις συμφωνίες σε προκαθορισμένους αγώνες γκολφ. Ένας πελάτης ανέφερε ότι του έδωσαν τα τραπεζικά έγγραφα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού γεύματος, κρυμμένα μέσα σε ένα αθλητικό περιοδικό. Οι πελάτες που επισκέπτονταν την τράπεζα στην Ελβετία έκαναν συναντήσεις express σε ένα κρυφό ασανσέρ που δεν είχε κουμπιά και λειτουργούσε με τηλεχειριστήριο. Εκεί τους συμβούλευαν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να φοροδιαφύγουν.

Το 175 σελίδων πόρισμα της επιτροπής αναφέρει επίσης ότι η Credit Suisse βοήθησε τους πελάτες της να στήσουν offshore εταιρίες για να αποφύγουν τη φορολογία και να δημιουργήσουν δομή μεταφοράς των κεφαλαίων σε δόσεις μικρότερες των 10.000 δολ., ώστε να μη χτυπήσουν τα καμπανάκια των αρχών. Αναφέρει επίσης ότι η τράπεζα είχε γραφείο στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου κρατούνταν περισσότεροι από 10.000 αμερικανικοί λογαριασμοί. Συνολικά, από το 2002 έως το 2008 υπολογίζεται πως έγιναν 150 ταξίδια στελεχών της τράπεζας στις ΗΠΑ και 1.800 εργαζόμενοι της Credit Suisse εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε για να παρουσιαστεί το πόρισμα, οι γερουσιαστές Καρλ Λεβίν και Τζον ΜακΚέιν μίλησαν με σκληρή γλώσσα. Ο τελευταίος δήλωσε μάλιστα πως οι δραστηριότητες της Credit Suisse και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στοίχισαν στο αμερικανικό δημόσιο 337,3 δισ. δολ., «το μεγαλύτερο ποσό κρατικών εσόδων που έχει χαθεί λόγω φοροδιαφυγής στον κόσμο».  

Η Credit Suisse δεν έχει απαντήσει. Οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στην τράπεζα, αναφέρουν πως η CS συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές όσο της επέτρεπε η ελβετική νομοθεσία. Υπήρχαν, όμως, περιορισμοί καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου