Η συμμορία που έθαψε τον έλεγχο των ΜΚΟ και ο ρόλος του κ. Πλασκοβίτη
Δια χειρός των πλέον στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου από την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός εξωτερικών, μπήκε ταφόπλακα στις όποιες εισηγήσεις ελέγχου τωνΜΚΟ.
Το 2009, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες προσπαθείες παρέμβασης στο ομιχλώδες τοπίο των ΜΚΟ και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Τραγική σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Πλασκοβίτης την περίοδο 2000-4 ήταν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα, βέβαια, η χώρα μας είχε εισπράξει την χλεύη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της (FATF – Financial Action Task Force).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχη.
Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF – Financial Action Task Force) είναι ένα διακυβερνητικό όργανο που συστάθηκε το 1989.
Η FATF αποτελείται σήμερα από 34 κράτη μέλη και 2 περιφερειακές οργανώσεις, που αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα του πλανήτη.
Στόχος της FATF είναι ο καθορισμός προτύπων και η προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των νομικών, κανονιστικών και λειτουργικών μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες σχετικές απειλές για την ακεραιότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η FATF είναι επομένως ένα «όργανο χάραξης πολιτικής», η οποία εργάζεται για να δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς αυτούς.
Το 2004 η FATF εξέδωσε τις 40 Συστάσεις και τις 9 Ειδικές Συστάσεις οι οποίες αποτελούν έκτοτε διεθνές πρότυπο. Η 8η Ειδική Σύσταση (SR VII) αναφέρεται στην λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, τις γνωστές σε όλους ΜΚΟ.
Όπως αποκαλύπτεται από την Αμοιβαία Έκθεση Αξιολόγησης (Mutual Evaluation Report) της Ελλάδας από την FATF με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 2011, διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις «κώφευαν».
Οι υποσχέσεις του 2006
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι από το 2006 είχαμε υποσχεθεί την επισκόπηση του τομέα των ΜΚΟ με σκοπό την ενσωμάτωση του θεσμικού, νομικού και λειτουργικού πλαισίου σύμφωνα με την 8η Ειδική Σύσταση. Ως χώρα ζητήσαμε και λάβαμε ένα χρονικό διάστημα υλοποίησης της τάξης των 3 – 4 ετών.
Η «αδιαφορία» των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησαν στην κατάταξη της Ελλάδας ως «Μη Συμμορφούμενη» (Non Compliant) με την 8η Ειδική Σύσταση, γεγονός που αποτελεί μέχρι και σήμερα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας αναφορικά με την διαφάνεια του οικονομικού συστήματος.
Δειτε σχετικά
Special Recommendation VIII – rating NC
SRVIII (Deficiency 1): Greece has not implemented the requirements set out in SR VIII.
277. Greece has made no progress in implementing SRVIII. The Greek authorities indicated in 2006 that the review of the NPO‟s sector in Greece would last 3 to 4 years and that the findings were not expected before early 2010. However; as of mid-2011, no information is available.
Special Recommendation VIII, overall conclusion
278. The level of Greece‟s compliance with SRVIII remains unchanged.
Η κυβερνητική «αδιαφορία»
Ενδεικτικό της «αδιαφορίας» των κυβερνήσεων είναι ότι, όπως μαθαίνουμε, από το 2009 εισηγήσεις για την δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου για τις ΜΚΟ και την σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών… οδηγήθηκαν στο συρτάρι!
Είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που σφράγισε τις εισηγήσεις στο συρτάρι του είναι ο Ηλίας Πλασκοβίτης τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, σήμερα μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι τυχαίο ότι ο ίδιος άνθρωπος κατά την περίοδο 2000 – 2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με Υπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Την εποχή δηλαδή που ξεκίνησε η «πατέντα των ΜΚΟ»;
Να μην ξεχνάμε ότι η περιβόητη ΥΔΑΣ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ) είναι η πρωταθλήτρια στις επιδοτήσεις των ΜΚΟ. Που ανήκει;
Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών «H Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) αποτελεί ανεξάρτητη αλλά αναπόσπαστη Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αντίστοιχη των άλλων Γενικών Διευθύνσεων αυτού και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών. Η Υ.Δ.Α.Σ. αποτελεί τον εθνικό αναπτυξιακό και ανθρωπιστικό μηχανισμό και φορέα σχεδιασμού και διαμόρφωσης της αναπτυξιακής στρατηγικής».
Γιατί άραγε μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει ούτε ένα βήμα για την δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου;
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα σταματήσει το πάρτυ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου