Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτινη μερα στην Αρτεμιδα Ηλιειας.


Σήμερα ανεβήκαμε μέρα γιορτινή στο χωριό να βοηθήσουμε να φτιαχτεί η "ανάβραση" όπως τη λένε. Η διαδικασία για να γίνει το παστό χοιρινό που εδώ στα μέρη μας τη λέμε "τσιγαρίδα". Μας φιλοξένησαν στο πατρικό τους σπίτι ο Δήμαρχος Ζαχάρως Μπάμης Γιώργος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτέμιδας Μπάμης Γιάννης.


Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που απαιτεί πολλά "χέρια βοηθείας" και πάνω από όλα ευκαιρία για γλέντι με την οικογένεια και καλούς φίλους.




Το γουρουνάκι είχε σφαχτεί 4 ημέρες πριν και ωρίμαζε μέσα σε αλάτι και φύλλα δάφνης για να προετοιμαστεί για το βράσιμο και μετα το τηγάνισμα μέσα στο ίδιο του το λίπος. Αφού σβυστεί με κρασί το αποθηκεύουν μέσα σε τενεκέδες και το "σφραγίζουν με το λίπος.





Όλοι βοηθούν με τον τρόπο τους, οι μεγαλυτεροι με την εμπειρία και την γνώση και οι μικρότεροι με την σβελτάδα, τη δύναμη και το κέφι.




Η κατάληξη δεδομένη, το παστό έτοιμο, το τραπέζι γεμάτο από λιχουδιές της ώρας και σπιτικά καλούδια από τις νοικοκυρές οπώς φέτα, ελιές νέας σοδειάς, κρασί, ψωμί ζυμωτό.... και καλή παρέα...



Τι άλλο να ζητήσει κανείς?
Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου