Τα λέει στη Βαρκελώνη, για ν’ ακούει η… Σκοτία
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι υπενθύμισε με νόημα στους Καταλανούς ότι οποιοδήποτε νέο κρατίδιο προκύψει μέσα από την από ανεξαρτητοποίηση από μία χώρα-μέλος δεν θα… κληρονομήσει αυτόματα μια θέση στην «οικογένεια» της Ε.Ε.
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδώσει κάτι που ανήκει στον ισπανικό λαό. Είναι αντισυνταγματικό και δεν πρόκειται να γίνει. Το θέμα είναι εκτός συζήτησης»! Ορθά-κοφτά, αλλά κατά τι…
αινιγματικά ως προς τον τρόπο που θα επιβληθεί η απαγόρευση που έσπευσε να προαναγγείλει, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η απόφαση τεσσάρων κομμάτων της Καταλονίας -ήτοι του 64% της τοπικής Βουλής- υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας.
Για την ακρίβεια -όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας- το ερώτημα που στις 9 Νοεμβρίου του 2014 θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων της αυτόνομης σήμερα περιφέρειας της Ισπανίας θα είναι διπλό: «Θεωρείτε ότι η Καταλονία πρέπει να αποτελεί κράτος; Ναι ή όχι;» «Εάν ναι, επιθυμείτε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο; Ναι ή όχι;»
Συνταγματική πρόβλεψη
Είτε έτσι είτε αλλιώς, «αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της αδιαίρετης ενότητας του ισπανικού κράτους», ήταν και παραμένει η πάγια απάντηση της Μαδρίτης. Κατά της επαναχάραξης του ισπανικού χάρτη τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς -από την ισπανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιούσε προχθές επίσημη επίσκεψη- και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον -κλυδωνιζόμενο από την οικονομική κρίση, αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς- Μαριάνο Ραχόι, ο Ρομπάι υπενθύμισε με νόημα στους Καταλανούς ότι οποιοδήποτε νέο κρατίδιο προκύψει μέσα από την ανεξαρτητοποίηση από μία χώρα-μέλος των «28» δεν θα… κληρονομήσει αυτόματα μία θέση στην «οικογένεια» της Ε.Ε.
Η αναφορά δεν γίνεται μόνο για την Καταλονία, όπου τα 7,5 εκατομμύρια των κατοίκων της -είτε τάσσονται υπέρ είτε κατά της πλήρους ρήξης με τη Μαδρίτη- έχουν φτάσει στα όριά τους έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης. Κι αυτό, σε μία περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στο 1/5 του παραγόμενου προϊόντος της ισπανικής οικονομίας και σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τον εξαγωγικό τομέα.
Στα ίδια «χνάρια» της ανακήρυξης ανεξαρτησίας βαδίζουν και οι κάτοικοι της Σκοτίας, που προετοιμάζουν πυρετωδώς το δικό τους δημοψήφισμα, στις 18 του προσεχούς Σεπτέμβρη. Σε αντίθεση πάντως με την περίπτωση της Καταλονίας, εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Κι έτσι, το Εδιμβούργο έχει ήδη εξασφαλίσει την -έστω υπό σκληρούς όρους- συναίνεση του μητροπολιτικού Λονδίνου. Ηταν εξάλλου η βρετανική Εκλογική Επιτροπή που τελικά καθόρισε την ακριβή διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα των Σκοτσέζων…
Μοιραία, η ετυμηγορία τους θα λειτουργήσει ως προηγούμενο -αφού θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν πρώτοι-, επηρεάζοντας θετικά ή και αρνητικά το κλίμα πριν από την καταλανική κάλπη. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν -αν και με αποκλίσεις- ότι η πλειονότητα των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών της Κοινής Γνώμης, που ανήκει στην τοπική κυβέρνηση, οι υποστηρικτές της απόσχισης φτάνουν σήμερα το 54,7% (κατά τι μειωμένο από το 55,6% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο).
Οριακά «ναι»
Η εφημερίδα «El Pais», από την άλλη, αποτυπώνει ένα οριακό προβάδισμα στο στρατόπεδο του «ναι». Σε δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της το ινστιτούτο Metroscopia, τον Νοέμβριο, το 46% δήλωσε ότι -εάν διεξαγόταν τώρα το δημοψήφισμα- θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, έναντι 42% που θα απαντούσε «όχι». Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου CSI, που ελέγχεται από την ισπανική κυβέρνηση, περιορίζει πολύ την απήχηση του «ναι», στο 40,6%.
«Ο Ραχόι ανησυχεί», παρατηρεί o Ράφα Ρούμπιο, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, «είναι όμως στον χαρακτήρα του να μεταθέτει χρονικά την επίλυση προβλημάτων. Ομως όσο περνά ο χρόνος τόσο το ζήτημα της καταλανικής απόσχισης φουντώνει». Γι’ αυτό, τονίζει, «εκτιμώ ότι οι Καταλανοί θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματός τους. Κι ανεξαρτήτως της έκβασής του, θα έχουν τελικά κερδίσει, καθώς -αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό- θα συνιστά ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους για να ασκούν διαρκώς πιέσεις»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου