Από τον Βασίλη Μπόνιο
Μια κυβέρνηση η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις μέσα από ένα επικοινωνιακό κρεσέντο τα πρώτα 24ωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, εμφανίζεται από το Εurogroup των Βρυξελλών και έπειτα να κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε να επαληθεύσει τα περί αριστερής παρένθεσης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όφειλε-κι εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε επικοινωνιακά μπαλώματα-να έχει έτοιμο από την μέρα που ορκίστηκε το κοστολογημένο με ακρίβεια πρόγραμμά της για την ανάρθωση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως για την αντικατάσταση όλου ή μέρους των μνημονιακών νόμων.
Για το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και κυρίως οι αντίστοιχοι υπουργοί Οικονομικών.
Αντ΄ αυτού είχαμε με το καλημέρα το πρώτο θρίλερ στις Βρυξέλλες με τους Financial Times να αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το ναυάγιο του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο εφέρετο να έχει υπογράψει ο κ. Δραγασάκης-ενώ δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η θέση του Βαρουφάκη.
Τις επόμενες ώρες σε πολλά διεθνή ΜΜΕ γίνονταν λόγος για προχειρότητα εκ μέρους του υπ. Οικονομικών ο οποίος εξέπληξε αρνητικά τους ομολόγους του μια και εμφανίστηκε χωρίς πρόγραμμα. Επ΄ αυτού ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "δεν είμαστε μαθητούδια για να κάνουμε τα μαθήματά μας και να δίνουμε εξετάσεις".
Προφανώς αγχωμένος μια και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει εκ μέρους τής κυβέρνησής του ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ώστε να μην έχουν περιθώριο για τις γνωστές πρωτοβουλίες οι Γερμανοί. Εάν το ελληνικό πρόγραμμα ήταν πειστικό δεν θα είχαν οι εταίροι μας πολλά επιχειρήματα σε βάρος μας και σίγουρα θα έπαιρναν τις απαντήσεις.
Κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη έτοιμο το κοστολογημένο οικονομικό της πρόγραμμα ώστε να τό γνωστοποιήσει στούς μέσα και στους έξω βγαίνει ο Κατρούγκαλος και εξαγγέλει προσλήψεις (κάθε 10΄ μιλάει σε κάποιο ΜΜΕ), βγαίνει ο Λαφαζάνης και καταργεί με τσαμπουκά τις ιδιωτικοποιήσεις, βγαίνει ο Μάρδας και η Βαλαβάνη και μισοδιαρρέουν τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με τον ερασιτεχνισμό και την τσαπατσουλιά που χαρακτήριζε και τους προηγούμενους τραχανοπλαγιάδες του Σαμαρά.
Μετά το πρώτο ναυάγιο των Βρυξελλών εμφανίστηκαν και στα ελληνικά ΜΜΕ-κυρίως στο ΒΗΜΑ-οι πρώτες βολές κατά του Βαρουφάκη ενώ αναδεικνύονταν σε πιο δημοφιλής υπουργός ο Δραγασάκης σε δημοσκόπηση εταιρείας για λογαριασμό του ΒΗΜΑτος. Ο Ψυχάρης έκανε ότι μπορούσε να να ικανοποιήσει τον Δραγασάκη μια και ποντάρει (όπως και οι υπόλοιποι μηντιάρχες) στο κούρεμα των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις τους!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο σκάνδαλο-έγκλημα ο Νίκος Παππάς που είναι αρμόδιος για τα ΜΜΕ.
Οσο αφορά τον πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας όφειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-μέσα από τα συλλογικά του όργανα-να πάρει μια απόφαση και η οποία θα είναι τελεσίδικη.
Αλλωστε η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μάς οδήγησε σε πρόωρες εκλογές. Πως είναι δυνατόν ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει επιλέξει ένα πρόσωπο για να προτείνει στον ελληνικό λαό;
Σε λίγες ώρες στο  Εurogroup  θα ζήσουμε- όπως όλα δείχνουν- ένα ακόμη θρίλερ το οποίο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πυρηνική βόμβα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την στιγμή την δυνατότητα να κυβερνήσει για 4 χρόνια εάν πράγματι είναι αποφασισμένος να χτυπήσει το πελατειακό κράτος, την φοροδιαφυγή και την διαπλοκή απαιτώντας να εφαρμοσθούν οι Νόμοι του κράτους από όλους τούς ολιγάρχες. Δεν υπάρχουν συριζαίοι ολιγάρχες και μη συριζαίοι γιατί αυτό λέγεται διαπλοκή. Πρέπει να τύχουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης.
Οσο για τη μάχη των Βρεξελλών η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι ΟΧΙ άλλο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις. Εάν εξασφάλιζε αυτό θα μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κερδίσει το στοίχημα. Εάν συνεχίσει να υπονομεύει τον εαυτό της κινδυνεύει να δικαιώσει όλους εκείνους που την βλέπουν ως αριστερή παρένθεση και να αναστήσει πολιτικά τον Σαμαρά.