ΠΟΙΝΕΣ ΙΣΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΙΡΞΕΙΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ
Ο βρώμικος κόσμος των Tor-M1
Με ποινές σκληρές, βλέμματα βλοσυρά και λυγμούς οδύνης ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τις μίζες από την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων Tor-M1. Η πλέον σκοτεινή ιστορία στις προμήθειες οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία επισφραγίσθηκε με ποινές ισοβίων και καθείρξεις που φθάνουν έως και τα 17 χρόνια για τους εμπλεκομένους.
Γράφει η Ελευθερία Κόλλια στο ΒΗΜΑ>
Στο εδώλιο κάθονταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου (κάθειρξη 15 ετών, για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ο γιος του Μιχάλης (15 χρόνια, για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός (ισόβια για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και 12 χρόνια για «ξέπλυμα»), η σύζυγός του Μαρία (12 χρόνια για «ξέπλυμα»), ενώ κατηγορούμενος ήταν και ο σύρος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ (ισόβια για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και 17 χρόνια για «ξέπλυμα»), ο οποίος εκπροσωπείτο μεν στο δικαστήριο, παραμένει δε καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η έφεση μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μόνον για το ζεύγος Σοφού, ενώ επέβαλε στους πατέρα και υιό Μιχαηλίδη καθώς και τον Αλ Ζαγιάτ χρηματικές ποινές ύψους 45 εκατ. ευρώ, σε ένα έκαστο. Η αξίωση του ελληνικού Δημοσίου -40 εκατ. ελβετικά φράγκα και 4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ- από τους εν λόγω τρεις κατηγορούμενους παραπέμφθηκε στα πολιτικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ με αφετηρία τον Αλ Ζαγιάτ και τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ενοχοποιητική προς τον πατέρα και τον υιό Μιχαηλίδη ήταν κυρίως η κατάθεση του εξαδέλφου του Α. Τσοχατζόπουλου, Νικόλαου Ζήγρα, ο οποίος επέμεινε -ειδικά για τον πατέρα- ότι μετέφερε χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες τη δεκαετία του 1990.
«Έπρεπε να υπάρχει ένα έμπιστο πρόσωπο ανάμεσα στον Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Αυτό ήταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης» είχε εκτιμήσει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της, η οποία και διαφοροποιήθηκε αισθητά από την απόφαση μόνον ως προς την ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση που θα έπρεπε να έχει ο Μ. Μιχαηλίδης.
«Εrrare humanum est - τα λάθη είναι ανθρώπινα» τόνιζε από την πλευρά του μετά τη λήξη της συνεδρίασης o συνήγορος του Ντ. Μιχαηλίδη, κ. Γιάννης Μαντζουράνης, προαναγγέλλοντας την προσφυγή του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.«Εσφαλμένη» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την απόφαση και ο κ. Θέμης Σοφός, συνήγορος του Αλ Ζαγιάτ, ενώ ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, εκ των συνηγόρων του Μ. Μιχαηλίδη, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε πιο χαμηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντάς τη σε κάθε περίπτωση σεβαστή.
Τραγική φιγούρα στην αίθουσα η ηλικιωμένη σύζυγος του Ντ. Μιχαηλίδη και μητέρα του Μιχάλη, που «έσπασε», με δάκρυα και αναφιλητά, στο τέλος της διαδικασίας. Λίγο νωρίτερα διερωτάτο σε κατ' ιδίαν συνομιλία «για ποιον να πρωτοκλάψει...». Εξομολογείτο δε ότι γνώρισε τον άντρα της 15 ετών, μαθήτρια ακόμη: ήταν ο σύνδεσμός του στην ΕΟΚΑ, μεταφέροντας μηνύματα.
Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ο «καλός χριστιανός» Φουάντ
Ενδιαφέρον παραμένει, βεβαίως, το πού θα εκτίσουν τις ποινές τους οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, καθώς αμφότεροι έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από την Κύπρο κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή.
Σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Κύπρο εφόσον προηγουμένως υπάρξει αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί όμως ιδίως για τον περίπου 80ετή Ντ. Μιχαηλίδη; Στην Κύπρο δεν ισχύει ό,τι στην Ελλάδα για όλους όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, δεν προβλέπεται δηλαδή η έκτιση του 1/5 της ποινής. Από την άλλη πλευρά, λένε όσοι έχουν εικόνα του κυπριακού νομοθετικού πλαισίου, δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος καταδικασθείς να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης εκεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Το δικαστήριο στάθηκε πάντως άτεγκτο και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ούτε ενέδωσε στις πιέσεις του κ. Σοφού, που ζητούσε επίμονα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τον εντολέα του, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ. «Ζητήστε όποιου ύψους εγγυοδοσία θέλετε» πρότεινε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, θυμίζοντας ότι η τράπεζα Credit Agricole εμφανίζει τον Αλ Ζαγιάτ με κύκλο εργασιών 300 εκατ. δολαρίων.
«Έχει συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της χριστιανικής ορθόδοξης εκκλησίας στον αραβικό κόσμο, έχει κάνει δωρεές και εκδόσεις χριστιανικών βιβλίων στην αραβική γλώσσα» υπερθεμάτιζε ο κ. Σοφός στη μάχη των ελαφρυντικών για λογαριασμό του Νο1 καταζητούμενου στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Ματαίως.
Η ατμόσφαιρα φορτίσθηκε μάλιστα επικίνδυνα όταν ο συνήγορος θύμισε στην πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη την αποβολή του τέσσερις φορές από το δικαστήριο. Ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην πρόεδρο και στους συνηγόρους υπεράσπισης, με θρυαλλίδα τις αναβολές της δίκης, όχι μόνον καθυστέρησε δραματικά την ακροαματική διαδικασία (άρχισε τον Μάιο του 2014), αλλά και προκάλεσε την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου η δίκη να εξελιχθεί ομαλά.
Αναμένεται εισαγγελική πρόταση και για άλλους
Η πολυδαίδαλη υπόθεση των Tor-M1 δεν σταματά βεβαίως εδώ. Αναμένεται με ενδιαφέρον νέα εισαγγελική πρόταση, από την κυρία Ευγενία Κυβέλου προς το Συμβούλιο Εφετών, για την παραπομπή ή μη και άλλων κατηγορουμένων σε δίκη: πρόκειται για τον Γιάννη Σμπώκο, άλλοτε γενικό διευθυντή Εξοπλισμών και στενό συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου, τον Γιώργο Καμάρη, δικαιούχο της εταιρείας Clavis, τα αδέλφια Ζωρζ και Πιέρ Χριστοδουλίδη, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία, έναν στρατιωτικό, έναν επιχειρηματία και δύο συνεργάτες του Βλάση Καμπούρογλου, άλλοτε εκπροσώπου της εταιρείας Drumilan (αντισταθμιστικά οφέλη για τα Tor-M1), ο οποίος το 2012 βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτας στην Ινδονησία.
Στα 16 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, εξάλλου, από την υπογραφή της πιο σκοτεινής σύμβασης προμήθειας, των Tor-M1, από τον ρωσικό όμιλο Almaz-Antey, έχουν χάσει τη ζωή τους μυστηριωδώς άλλοι δύο άνθρωποι: ο διευθυντής της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ, προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.στο «Βήμα της Κυριακής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου