Το κείμενο του Eurogroup που δεν υπέγραψε η ελληνική πλευρά παρουσιάζουν οι Financail Times, με σημερινό τους δημοσίευμα.
Ο δημοσιογράφος P. Spiegel, αποκάλυψε το έγγραφο που διαφώνησαν Ελλάδα και εταίροι. Η κοινή δήλωση δεν έμελλε να προκύψει. Παρέμεινε ακόμη ένα τεχνούργημα (artifact) του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος. Τα υπογραμμισμένα σημεία είναι εκεί που υπήρξε η διαφωνία:
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup,ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.
Δύο λέξεις ουσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει και το Βήμα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της ταραγμένης συνεδρίασης του Eurogroup, το πρόβλημα ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους επικεντρώθηκε σε...δύο λέξεις: Extend (παράταση του Μνημονίου) και amend (τροποποίηση του Μνημονίου). Η Ελλάδα διαφώνησε με τη λέξη extend και η Γερμανία διαφώνησε με τη λέξη Amend.
Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια του τελικού ανακοινωθέντος αλλά τελικά Ελλάδα και Γερμανία δεν συμφώνησαν σε κανένα. Εγινε γνωστό ότι την τελευταία δραματική στιγμή οι κκ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες για να πάει την τελική απόφαση και εκείνος αρνήθηκε να συμφωνήσει για την παράταση του Μνημονίου
Βαρουφάκης: Όχι παράταση, να τα παντρέψουμε
Αυτό το παρασκήνιο έκανε γνωστό με τις δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup, όταν κυκλώθηκε από δημοσιογράφους που ζητούσαν εξηγήσεις γιατί η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.
«Δεν υπήρξε κανένα αίτημα παράτασης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και περιέγραψε ως εξής τη συνεδρίαση:
«Από κάποιες πλευρές τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε (extend).
Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεχτήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τρεις Οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με τους εταίρους μας και το Eurogroup αλλά το ζητούμενο για μας είναι πως θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών οι οποίες αλληλοσυγκρούονται.
Η μια αρχή είναι ότι έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο. Έχει ισχύ. Μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από μας και αυτό μας δεσμεύει. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια άλλη αρχή. Ότι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μια καινούργια κυβέρνηση με το δικό της πρόγραμμα και μια δική της άποψη γι’ αυτό το πρόγραμμα, το συμβόλαιο. Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες τέτοιες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά ώστε να υπάρξει μια γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε».
«Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πού ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά Ελλάδα και εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, σε ένα «πάντρεμα» όπως το αποκάλεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου