Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

GUARDIAN

Άρθρο του Guardian για το κίνημα που αγοράζει τραπεζικά δάνεια


Ενα κίνημα που αγοράζει τραπεζικά δάνεια...
 

(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Μια ομάδα ακτιβιστών του κινήματος «Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) αγόρασε περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια προσωπικά χρέη κατά τη διάρκεια της χρονιάς ως μέρος του προγράμματος Rolling Jubilee.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η παροχή βοήθειας προς κάποιους ανθρώπους, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δυσθεώρητα χρέη τους, αλλά και η επιμόρφωση της κοινής γνώμης.
Το πρόγραμμα Rolling Jubilee δημιουργήθηκε από την ομάδα διαγραφής του χρέους του κινήματος «Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ» λίγο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο το 2011, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή στις 15 Νοεμβρίου του 2012. Η ομάδα αγοράζει τα ιδιωτικά χρέη σε καλή τιμή από τις τράπεζες και απελευθερώνει τους πιστωτές από τις οφειλές τους. Ειδικότερα, η αγορά χρεών σε καλή τιμή επέτρεψε στην ομάδα να αγοράσει 14.734.569 δολάρια ιδιωτικού χρέους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για χρέη που προέκυψαν από ιατρικές δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την αγορά όλων των χρεών δεν ξεπέρασε τις 400.000 δολάρια.
«Νομίζουμε ότι η αναλογία είναι περίπου στο είκοσι προς ένα», εξηγεί ο Αντριου Ρος, μέλος της Ομάδας διαγραφής Χρέους και καθηγητής κοινωνικής και πολιτισμικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ομως, όπως παραδέχεται ο ακαδημαϊκός, αρχικά η ομάδα στόχευε να συγκεντρώσει 50.000 δολάρια, ποσό που θα επέτρεπε την αγορά χρεών μόλις ενός εκατομμυρίου δολαρίων. «Τελικά καταφέραμε να αγοράσουμε τα χρέη σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχαμε αρχικώς υπολογίσει», καταλήγει ο ίδιος.
Η ομάδα δύναται να αγοράσει τα προσωπικά χρέη τόσο φθηνά χάρη στη «δευτερογενή αγορά χρέους». Αν κάποιοι ιδιώτες αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους από δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή ιατρικά ασφάλιστρα, τότε η τράπεζα ή ο δανειστής, προκειμένου να περιορίσει τη ζημία του, μπορεί να πουλήσει το συγκεκριμένο χρέος σε κάποιον τρίτο. Αυτές οι πωλήσεις, βέβαια, γίνονται σε πολύ μικρότερη τιμή (περίπου πέντε σεντς ανά δολάριο). Στη συνέχεια οι εταιρείες που συνήθως αγοράζουν τα χρέη προσπαθούν να συγκεντρώσουν το σύνολο των χρημάτων από τους οφειλέτες, καταγράφοντας σημαντικό κέρδος.
Ομως, το πρόγραμμα Rolling Jubilee είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό της δευτερογενούς αγοράς χρεών, που δεν επηρεάζει ουσιαστικά το σύνολο των οφειλών εκατομμυρίων ανθρώπων. Στόχος μας, ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε σε μια τέτοια κίνηση, πέρα βέβαια από το να βοηθήσουμε ορισμένους ανθρώπους, ήταν να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο γινόταν για τη δευτερογενή αγορά χρέους. Γνωρίζουμε πάντως πολύ καλά ότι πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες που διαγράψαμε τις οφειλές τους», λέει η Λόρα Χάνα, συντονίστρια της προσπάθειας.
Η ομάδα εστίασε στην αγορά οφειλών που δημιουργήθηκαν από την κάλυψη ιατρικών δαπανών. Το συνολικό χρέος των 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων αγοράστηκε σε τρία κομμάτια, με το τελευταίο να ανέρχεται στα 13,5 εκατομμύρια δολάρια ιατρικών οφειλών που χρωστούσαν 2.693 άτομα σε 45 αμερικανικές πολιτείες και στο Πουέρτο Ρίκο.
«Κανείς δεν πρέπει να φθάνει στην πτώχευση ή να πνιγεί στα χρέη απλώς και μόνο επειδή έτυχε να αρρωστήσει», καταλήγει η κ. Χάνα. Μάλιστα, η ίδια προσθέτει ότι στο 62% όλων των προσωπικών πτωχεύσεων τα ιατρικά χρέη διαδραματίζουν κομβικό ρόλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου