Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ??


Διπλάσια η οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την ΓερμανίαΣτην Φώτο είναι τα ποσοστά του 2014 που δείχνουν…. πόσο …διαχρονικοί μαλάκες είμαστε.
Οι δολοφονικές  δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως φυσικά και οι δαπάνες υπέρ αυτού από τα κράτη που αποτελούν μέλη του. Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Τζενς Στόλτενμπεργκ έδωσε τα οικονομικά στοιχεία για το 2015 στα οποία τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Όπως φαίνεται η χώρα μας έρχεται δεύτερη σε δαπάνες, σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ της, μετά τις ΗΠΑ, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες τις Ευρώπης αποδίδουν ποσά υποπολλαπλάσια συγκριτικά με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους. Ενδεικτικά η Γερμανία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης ξοδεύει ακριβώς τα μισά, ενώ παρόμοιες είναι και οι δαπάνες της Γαλλίας. Πολύ πιο κάτω στην κατάταξη βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία.
AdTech AdΣυγκεκριμένα μετά την Αμερική που δαπανά 3,6% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.21%. Η Γερμανία το 2015 απέδωσε μόλις 1,19%, η Ιταλία 1,1% και η Τουρκία 1,56%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν φυσικά σε πολύ διαφορετικά μεγέθη σε απόλυτους αριθμούς, γεγονός που δεν αναιρεί πως η Ελλάδα, το 2015, μια ακόμη χρονιά με τη χώρα σε κρίση κατέβαλε υψηλότατο μερίδιο - και σε κάθε περίπτωση ανώτερο από αυτό άλλων ισχυρότερων χωρών - για την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα στοιχεία, αφού σύμφωνα με το CNN, οι κατευθυντήριες της συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Το 2015, μόλις πέντε χώρες - ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία - έπιασαν το στόχο αυτό, με όλες τις υπόλοιπες να μένουν πολύ πίσω.
"Ξοδεύουμε περισσότερα και τα διαχειριζόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο" δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ενώ προειδοποίησε για να υποστηρίξει την υψηλότερη συμμετοχή των κρατών: "Ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι υπήρξε πριν από κάποια χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου