Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΡΩΚΤΙΚΑ


Τα τρωκτικά ροκανίζουν κανονικά το… τυρί.



Χθες, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο γεγονότα τα οποία φανερώνουν το μέγεθος της επιχειρηματικής λεηλασίας που γιγαντώθηκε στην ελληνική οικονομία στα χρόνια των «παχιών αγελάδων». Το ένα αφορά την υπόθεση Μαρινόπουλου και το άλλο τα δανεικά κι αγύριστα με τα οποία φτιάχτηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ.
Στην πρώτη περίπτωση, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 11.000 εργαζομένους, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, καθώς οι συνολικές οφειλές της ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και ισούνται με το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω από 1 δισ. ευρώ χρωστάει η εταιρεία σε πιστωτές (κυρίως προμηθευτές) που δεν έχουν προσημειώσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του καταιγισμού των αιτημάτων πιστωτών της αλυσίδας με κύριες παρεμβάσεις ώστε να απορριφθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση για την Παρασκευή 1η Ιουλίου προκειμένου να παρίστανται μεγάλοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος», μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ.).
Το δικαστήριο εξέδωσε πάντως απόφαση απαγόρευσης αναγκαστικών εκτελέσεων στη «Μαρινόπουλος» έως την Παρασκευή που θα εκδικαστεί το αίτημα, αλλά είναι όλα ανοιχτά αν τελικά θα προστατεύσει την εταιρεία και θα εγκριθεί η υπαγωγή της στο άρθρο 99.
Η εταιρεία επί της ουσίας ζητά να εκδοθεί διαταγή προσωρινής προστασίας μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, οπότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.
Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής για να συζητήσει επί νέου σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός.
Στη δεύτερη περίπτωση των ΜΜΕ, η αποκάλυψη έγινε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια τα οποία έχουν δοθεί στον χώρο του Τύπου. Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή είναι συγκλονιστικά. Από τα 900 εκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν τα ΜΜΕ από τις τράπεζες, τα 430 τα έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος -δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει συμμετοχή κατά 50% στη «φούσκα» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς η Εθνική χωρίς κυβερνητική κάλυψη δεν μπορούσε να δανείζει έτσι. Το άλλο 50% της ευθύνης ανήκει στο τραπεζικό κεφάλαιο και φυσικά σε όσους από τον επιχειρηματικό κόσμο υπέγραφαν τα δάνεια ως εγγυητές.
Το ακόμη χειρότερο και στις δύο περιπτώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας και γιγάντωσης είναι ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν έλεγχο των αρμόδιων αρχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μεγάλες εταιρείες ΜΜΕ δανείζονταν χωρίς, ουσιαστικά, να παρέχουν κάλυψη των δανείων που έπαιρναν, καθώς οι ακάλυπτοι κίνδυνοι σε αυτά κυμαίνονται μεταξύ 50 και 90%, ενώ η «Μαρινόπουλος» φέσωνε, ανενόχλητη, για χρόνια την αγορά, την οποία σήμερα απειλεί να τινάξει στον αέρα.
Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν μπορεί να χάθηκαν. Σε κάποιες καταθέσεις στο εξωτερικό θα βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου