Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ν.Δ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 31.03.2015

Δελτίο Τύπου

M.Βαρβιτσιώτης: «Έχει ωριμάσει η Δημοκρατία μας για να την επιστρέφει στην βρεφική της ηλικία η Πρόεδρος της Βουλής»

Image result for βαρβιτσιώτης
Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9.84 και τη δημοσιογράφο, Νόνη Καραγιάννη.  Ακολουθούν τα σημεία της συνέντευξης:

Σχετικά με την χθεσινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή
Ήταν μια πράξη αντίδρασης, αν θέλετε, απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κα Κωνσταντοπούλου αντιλαμβάνεται το ρόλο της και, βέβαια, διευθύνει τη συζήτηση. Η προκλητική της στάση ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. Όταν έδωσε το λόγο στον κ. Σαμαρά να πρωτολογήσει, μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα και με έντονα ειρωνικό ύφος του είπε «θέλετε και να μιλήσετε κ. Σαμαρά;» Σα να είχαμε ακούσει το απαύγασμα της σοφίας και δε θα  έπρεπε να υπάρχει αντίλογος, δηλαδή,  σε αυτό το πράγμα. Και, βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Κάθε φορά που η κα Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο έδρανο, κάθε φορά που διευθύνει τη συζήτηση, η Βουλή μετατρέπεται σε ένα απίστευτο μπάχαλο. Έχει δεχθεί την κριτική και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες έγινε θέμα η κα Κωνσταντοπούλου αντί να γίνει θέμα η Οικονομία της Χώρας και οι όποιες προτάσεις του κ. Τσίπρα τις οποίες δεν μας είπε.

Για την στήριξη της υποψηφιότητας της ως Προέδρου της Βουλής και το πώς κρίνει τη στάση της
Η ΝΔ -κακώς κατ’ εμέ, αλλά αυτό έπραξε-  στήριξε την κα Κωνσταντοπούλου. Η λογική ήταν να πούμε σε ένα πρόσωπο το οποίο είχε δείξει βαθιά διχαστικά χαρακτηριστικά, «πήγαινε πρόεδρος της Βουλής εφόσον θα εκλεγείς με τις ψήφους της πλειοψηφίας, να σου δώσουμε κι εμείς στήριξη, μήπως και αλλάξεις. Μήπως και αντιληφθείς ότι ο ρόλος σου δεν είναι να είσαι ο δηκτικός καθηγητής σε επαρχιακό Λύκειο και, μάλιστα, φέρνοντας και μία σοφία για να σχολιάζεις τα πάντα. Ο ρόλος σου είναι να διευθύνεις με ευπρέπεια και αποτελεσματικότητα για να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης». Αυτό η κα Κωνσταντοπούλου δεν το κάνει. Και θέλω να εξάρω την θέση του κ. Μητρόπουλου, γιατί πραγματικά δείχνει και τη διαφορά του ύφους και του ήθους με ένα τρόπο. Η κα Κωνσταντοπούλου είχε επί δύο λεπτά το αυτόματο σύστημα να βαράει το κουδούνι του κ. Σαμαρά για τη λήξη χρόνου και δεν το έκλεινε. Ο κ. Μητρόπουλος πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, δίπλα της καθόταν και την πίεζε να το πατήσει το κουδούνι να σταματήσει, και τελικά ανέλαβε την πρωτοβουλία και το έκανε μόνος του. Δεν μπορούμε να συζητάμε τέτοια το 2015, μετά από τόσα χρόνια Δημοκρατίας. 41 χρόνια έχει αυτή  η Δημοκρατία! Έχουμε περάσει πάρα πολύ δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο. Εσείς τα θυμάστε, είστε έμπειρη πολιτική συντάκτρια. Έχουμε ξεπεράσει τα θέματα της διαδικασίας. Έχει ωριμάσει η Δημοκρατία μας για να μας την επιστρέφει στην βρεφική της ηλικία η κα Κωνσταντοπούλου. Συζητάμε για την κα Κωνσταντοπούλου. Είναι αυτό που την ηδονίζει να το απολαμβάνει γιατί θέλει να ακούγεται το όνομά της.

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Το πιο βασικό είναι ότι χθες δεν κατάλαβα τελικά σε ποιους απευθυνόταν η πρόσκληση για διάλογο του κ. Τσίπρα και η πρόσκληση για συνεννόηση. Οφείλω να σας πω ότι η εκτίμησή μου από τη χθεσινή κουβέντα είναι ότι ήταν μία κουβέντα που έγινε μόνο και μόνο για να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Να τους πει «κοιτάξτε θα  πάρουμε  δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και ο εσωτερικός εχθρός βρίσκεται εδώ, στα έδρανα της αντιπολίτευσης και γι΄ αυτό ανεξαρτήτως διαφορετικών απόψεων και διαφορετικών προεκλογικών εξαγγελιών εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι». Γιατί ο κ. Τσίπρας χθες δεν μας ενημέρωσε πραγματικά, όπως έλεγε η πρόσκληση για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ήρθε κι έκανε μία παρουσία η οποία δεν ήταν παρουσία Πρωθυπουργού. Ήταν μία παρουσία, με συγχωρείτε που το λέω, εφάμιλλη με συζήτηση της αντιπολίτευσης για γενικευμένη επερώτηση απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υπάρχει από τις 25 Ιανουαρίου και ο Τσίπρας έχει κερδίσει μία «περήφανη» νίκη. Έχει συμπράξει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έχουν φτιάξει κυβέρνηση από τις 25 Ιανουαρίου. Περιμένουμε να δούμε διάθεση να στηρίξουμε. Γιατί εμείς δεν είμαστε της λογικής του «όχι σε όλα». Περιμένουμε να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον καταγγείλουμε ως Μερκελιστή, υπόδουλο, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε  τη στροφή του  προς το ρεαλισμό και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και περιμένουμε το κλίμα συναίνεσης το οποίο έχει ανάγκη η χώρα να καλλιεργηθεί πρωτίστως από τον ίδιο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σε αυτό το κλίμα συναίνεσης να δουλέψουμε μαζί, αλλά δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να είμαστε και υβριζόμενοι από τη μία πλευρά και από την άλλη απολογούμενοι για τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης. Δεν γίνεται.


Σχετικά με τον ΟΛΠ και Cosco

Ενώ είχαμε κατηγορηθεί ότι κάνουμε τον Πειραιά China town, πήγε ο κ. Τσίπρας στον Πειραιά, υποδέχθηκε τον κινεζικό στόλο και είπε ότι θέλουμε την Cosco. Έκλεισε αυτό το θέμα. Ευτυχώς έγκαιρα. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Είναι μία αποκρατικοποίηση η οποία έχει πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο οι Κινέζοι. Είναι μία σειρά από πολύ μεγάλες εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις του διαγωνισμού και μένει μόνο η υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.  Αυτό έπρεπε να έχει γίνει στις 6 Μαρτίου. Δεν έγινε στις 6 Μαρτίου, γιατί αναβλήθηκε και τώρα δεν έχει προσδιοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η καινούργια ημερομηνία υποβολής των οριστικών προσφορών. Εγώ φρονώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε την αποκρατικοποίηση έτσι όπως είχε σχεδιαστεί. Έρχεται μαζί με περίπου μισό δις καινούργιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής τον οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε, ώστε να γίνει πραγματικά ο Πειραιάς το λιμάνι που του αξίζει και το ναυτιλιακό κέντρο που του αξίζει. Οποιαδήποτε παλινωδία, δεύτερες σκέψεις, τρίτοι δρόμοι και οτιδήποτε άλλο σήμερα, θα μας οδηγήσει να χάσουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας να προχωρήσει άμεσα η αποκρατικοποίηση και οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε για τη χώρα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο έσοδα στο δημόσιο κορβανά. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις που να μας φέρουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να παλέψουμε το θέμα της ανεργίας και της οικονομικής καχεξίας.
Επίσης, ότι γίνει πρέπει να γίνει μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Δεν επιλέγεις ποιον εταίρο βάζεις. Το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει χαριστικές συμβάσεις με κάποιον.  Μέσα από διαγωνισμούς πρέπει να γίνονται αυτά. Άρα δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι η Cosco.
Η αγορά μας οδήγησε στο ότι ο μόνος τρόπος τελικά για να φέρουμε έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, να απομειώσουμε το χρέος και να φέρουμε και μεγάλες επενδύσεις, ήταν ο δρόμος της αποκρατικοποίησης έτσι όπως είχε προκηρυχθεί.

Αναφορικά με το αν θα βρεθεί λύση με τις διαπραγματεύσεις
Από αυτά που έχω δει δημοσιευμένα και ό,τι έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση -αυτή την έκθεση ιδεών που έχει προτείνει- φρονώ ότι αν είναι αυτό το κείμενο, τότε θα ζητηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους περαιτέρω εξειδίκευση και περιορισμός των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί.
Ελπίζω να υπάρχουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής νομίζω ότι η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει γίνει είναι η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό είναι βασικό. Από την άλλη όμως δεν βλέπω από την πλευρά της κυβέρνησης καμία διάθεση για υποχώρηση. Πάντως δεν έχει εντολή για ρήξη η κυβέρνηση. Για να είμαστε πολύ σαφείς η κυβέρνηση  δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ρήξη. Αυτό, όμως, που δεν έχει, επίσης, είναι η εσωτερική συμφωνία μέσα στο κόμμα και μέσα στις συνιστώσες.  Μέσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν υπάρχει εσωτερική συμφωνία να προχωρήσουν σε μέτρα τα οποία θα έχουν δημοσιονομικούς περιορισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου