Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΟΓΚΑΣ


Διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής ναυτοσύνης
Συμμετοχή στο Πρώτο Σεμινάριο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής του ΕΜΠ


Ο δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πολιτευτής της περιφέρειας Αττικής (ΑΝΕΛ) Δημοσθένης Δόγκας συμμετείχε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 σε ξενάγηση στο παραδοσιακό ναυπηγείο της Χαλκίδας “Νεώσοικος”.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Σεμιναρίου Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βασικό έκθεμα στο ναυπηγείο “Νεώσοικος” σήμερα είναι το υπό κατασκευή “τσερνίκι”, ένα αιγαιοπελαγίτικο σκάφος, ο τύπος του οποίου ήκμασε τον 19ο αιώνα αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί. Ο Δημοσθένης Δόγκας, με την ιδιότητά του ως αναπληρωτή εφόρου των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων συμπράττει εθελοντικά στην κατασκευή του σκάφους αυτού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μαζί με τον ναυπηγό Νικόλαο Βλαβιανό και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Κληρονομιάς “Πρωτέας”.
Στο ναυπηγείο οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου άκουσαν τον Νικόλαο Βλαβιανό να αποκαλύπτει τη φιλοσοφία προσέγγισης της ναυτικής τέχνης που καθιστά την ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική μοναδική και αξιοσέβαστη και είδαν στην πράξη πώς οι παραδόσεις μπορούν να μετουσιωθούν σε υλικά αντικείμενα μεγάλης αισθητικής αλλά και εμπορικής αξίας. Ο Δημοσθένης Δόγκας μίλησε για την “άυλη παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής” που μπορεί να προωθήσει την εκπαίδευση και την ελληνική ναυτοσύνη με ένα μοναδικό, μη συμβατικό τρόπο. Σαν επιστέγασμα της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου ανέσυραν ομαδικά μια παλιά ξύλινη βάρκα που είχε προσαράξει σε βαλτώδη έκταση έξω από τη Χαλκίδα, διασώζοντας ένα παλιό αλλά όμορφο σκαρί.

Ο Δημοσθένης Δόγκας ευχαρίστησε τον Δήμο Χαλκιδέων και το Δημοτικό Οργανισμό Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας για την υποδειγματική φιλοξενία που περιλάμβανε δεξίωση και συναυλία παραδοσιακής μουσικής και δεσμεύτηκε ότι η ανάδειξη της παραδοσιακής εθνικής κληρονομιάς θα βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου