Tης Γιάννας Παπαδάκου
 
Σε περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται oι μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων 15 χρόνων που διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη με πέντε ανακριτές στο Πρωτοδικείο αλλά και άλλους πέντε εισαγγελείς στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την εισαγγελέα Εφετών κυρία Ελένη Ράικου. Μετά τον εντοπισμό του Γιώργου Καρατζαφέρη, προέδρου του ΛΑΟΣ, σε διαδρομή χρημάτων από εξοπλιστικά (1,65 εκατ. ευρώ), ερευνάται και άλλος πολιτικός ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με προμήθεια εξοπλιστικών, ρωσικής και γαλλικής προέλευσης, που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής. Και εδώ φαίνεται να ακολουθείται πάλι το αμαρτωλό σύστημα παράνομων πληρωμών μέσω offshore.

Πώς μοιράζεται η μίζα
Απόρρητη κατάθεση σουηδού αξιωματούχου της Ericsson, του 70χρονου Νένζελ Λις Ολοφ Μάρτεν, ο οποίος εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ελληνική Δικαιοσύνη (8 Οκτωβρίου 2014), στην Αθήνα αυτή τη φορά, αποκαλύπτει σημεία και τέρατα για τις παράνομες δωροδοκίες στην Ελλάδα. Αποκαλύπτει μάλιστα κατάθεση 32.606.580 ελβετικών φράγκων (26.786.253 ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία) σε ελβετικό λογαριασμό που προορίζονταν για τον ήδη κατηγορούμενο Χρήστο Τούμπα, αλλά για παράνομη αιτία, όπως αναφέρει, «για να προωθήσει σε τρίτους αποδέκτες παράνομες δωροδοκίες». Πρόκειται για τον ελβετικό λογαριασμό 640160.60, για τον οποίο έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμά του μέσω δικαστικής συνδρομής από την ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη.

Η συγκεκριμένη ανακρίτρια ερευνά την προμήθεια των τεσσάρων συστημάτων ραντάρ (Erieye) με υποκατασκευάστρια τη σουηδική Ericsson. Στη δεύτερη κατάθεση-βόμβα του Σουηδού παραδίδεται και έγγραφο στο οποίο υπάρχει η ένδειξη: «Αν θέλεις μπορείς να μοιράσεις το ποσό και να το στείλεις σε μερικές μέρες, με διαφορά μεταξύ τους, είμαστε ανώνυμοι αποστολείς...».

Με ονόματα, λογαριασμούς και τράπεζες κατονομάζει το πρώην στέλεχος της σουηδικής εταιρείας τους δικηγόρους που διακινούσαν τις μίζες αλλά και τις εταιρείες που παρεμβάλλονταν. Εκτός από την υπεράκτια Interaction, τον εκπρόσωπό της βρετανό δικηγόρο Κόλεριτζ, αλλά και την τράπεζα Barclays στο Μονακό, όπου υπήρξε εμπλοκή με την καταβολή ποσού από τις μίζες, αποκαλύπτει άλλες τρεις εταιρείες στην Ελβετία και στην Κύπρο όπου γίνονταν οι πληρωμές. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την κατάθεση, ανήκαν στον δικηγόρο Ritter. Πρόκειται για τις: SEEDIENST AG (Ελβετία), Ρan Atlantic AG (Ελβετία) και UNINAN (Κύπρος). Οπως ο ίδιος εξηγεί, τον έπαιρναν τηλέφωνο κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Και εξηγεί με τρόπο που δεν χωράει αμφιβολία για τις δωροδοκίες: «Εγώ κατάλαβα από τον Κόλεριτζ (Colleridge) και τον Hellstrom (σ.σ.: στέλεχος επίσης της σουηδικής εταιρείας) ότι γίνονται παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του συστήματος Erieye στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια εξηγεί πώς δημιουργήθηκε εμπλοκή με παράνομη πληρωμή την άνοιξη του 2000: «Είχε μπλοκάρει μια συναλλαγή που εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ήταν παράνομη. Στην περίπτωση αυτή τα χρήματα που δόθηκαν από την Ericsson πέρασαν από εταιρείες συμφερόντων του δικηγόρου Ritter μέσω της τράπεζας Republic National Bank of New York στην τράπεζα Barclays του Μονακό, όπου τηρεί λογαριασμό ο Πίτερ Κόλεριτζ ως εκπρόσωπος της Interaction. Ο σκοπός ήταν, εφόσον τα χρήματα έμπαιναν στην τράπεζα Barclays σε λογαριασμό που τηρούσε ο Κόλεριτζ ή η Interaction ή και οι δύο, να δίνονταν σε τρίτο αποδέκτη. Εκεί δημιουργήθηκε πρόβλημα διότι και οι τρεις πλευρές και ο τελικός αποδέκτης, το όνομα του οποίου δεν γνωρίζω, ήταν σε ειδική λίστα στην τράπεζα και θεωρήθηκε ότι τα χρήματα αφορούσαν παράνομες πληρωμές». Αργότερα, όπως είπε, τα χρήματα απελευθερώθηκαν...

Επίμαχα έγγραφα τα οποία συνδέουν τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο με την εταιρεία Interaction αλλά και τον δικηγόρο Κόλεριτζ φαίνεται ότι κατασχέθηκαν όταν την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου έγινε έφοδος από την Εισαγγελία Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας Αxon. Κατασχέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα και, όπως φαίνεται, ταυτοποιείται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Interaction, μέσω της οποίας, σύμφωνα με τον Σουηδό, στέλνονταν παράνομες πληρωμές στη χώρα μας.

Την ίδια ημέρα έγινε έφοδος και στα γραφεία της γερμανικής Krauss Maffei στο Μόναχο, προμηθεύτριας εξοπλιστικών, η οποία ελέγχεται σε Ελλάδα και Γερμανία για μίζες και παράνομες πληρωμές... Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας του Μονάχου, «η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας, αλλά η Εισαγγελία δεν στηρίχθηκε στα στοιχεία που της δόθηκαν. Ηθελε να πιστοποιήσει αν υπήρχαν κι άλλα». Η έρευνα αφορούσε εξοπλιστικά προγράμματα στη χώρα μας και συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν από περίπου 17 χρόνια!

Ενα άγνωστο παρασκήνιο
Παράλληλα με τις υπαρκτές περιπτώσεις παράνομων καταβολών πόλεμος διεξάγεται στο παρασκήνιο και με επίκεντρο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αφορμή αποτέλεσε ο εντοπισμός από τους οικονομικούς εισαγγελείς ποσού 235 εκατ. δολαρίων, ως φοροδιαφυγή, σε έμβασμα προς την Κύπρο. Μάλιστα ο ελεγχόμενος αντιπροσώπευε αμερικανική εταιρεία όπλων.

Ο εντοπισμός του ποσού οδήγησε στο να αφαιρεθεί η αντιπροσωπεία από τον ελεγχόμενο, αφού πάγια αρχή των Αμερικανών είναι να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για διαφθορά στους ανθρώπους του.

Η εταιρεία έχει μείνει «ορφανή» και χωρίς αντιπρόσωπο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να διεκδικείται από τους παραδοσιακούς αντιπροσώπους της αλλά και γόνο μεγάλου επιχειρηματία που είχε σχέση με αντισταθμιστικά εξοπλιστικών αλλά και κατασκευή προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων... Οι διαρροές εγγράφων αλλά και άλλων ενεργειών αποδίδονται από τους εμπλεκομένους και σε αυτόν τον... πόλεμο παράλληλα με την κόντρα γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα που ακόμη παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
 
Η ώρα της δικαιοσύνης
Αντιμέτωπος με κακουργήματα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ
Στα χέρια της Εισαγγελίας Εφετών αναμένεται να φτάσει σύντομα ο φάκελος Καρατζαφέρη προκειμένου να κριθεί αν θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του. Προς το παρόν και μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίωξης για τρία κακουργήματα. Ιδιαίτερα ενδελεχής έλεγχος θα γίνει για το τρίτο, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού πρέπει να συνδεθεί με μίζες εξοπλιστικών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εμπλοκή του, αφού το 2011 συμμετείχε στο υπουργείο Αμυνας ως επιλογή του ΛΑΟΣ ο πρέσβηςΓ. Γεωργίου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.
Στο μεταξύ σήμερα στο ΔΣ της Κεστρέλ, της εταιρείας των Τσάτσου - Κομνόπουλου που φαίνεται να έστειλε τα τρία επίμαχα εμβάσματα στην offshore του Καρατζαφέρη Catalina, εμφανίζεται και ο γιος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Σέργιος Γεωργίου. Τα εμβάσματα έγιναν το 2007-2008, αλλά το επιχείρημα του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι δεν έχει σχέση με τους ιδιοκτήτες της Κεστρέλ φαίνεται να κλονίζεται από αυτή τη νέα αποκάλυψη...
Ιδιαίτερη έρευνα θα γίνει από τον ανακριτή και για την τρίτη υπεράκτια την οποία εντόπισε η βουλευτής των ΑΝΕΛ κυρίαΜαρίνα Χρυσοβελόνη, η οποία, όπως εξήγησε μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, «την εντόπισα με μια απλή έρευνα στο Internet...»