Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γ Α Π

Πέντε δικογραφίες-φωτιά για τον Γιώργο, θαμμένες στα συρτάρια της Βουλής!

Σχετικό: Άρειος Πάγος: Διαβιβάζουμε στη βουλή την μήνυση Δ. Αντωνίου για Εσχάτη Προδοσία

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να συνεχίζει απτόητος τα ταξίδια του στο εξωτερικό και η Βουλή να εξακολουθεί να του χορηγεί άδειες απουσίας (κοντεύουν τις 30), την ίδια ώρα ωστόσο στα συρτάρια της Βουλής ένα ολόκληρο πακέτο με δικογραφίες κατά του πρώην πρωθυπουργού περιμένουν 60 βουλευτές για να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής.

Οπως λένε μάλιστα έμπειροι κοινοβουλευτικοί, το γεγονός ότι έχουν συσσωρευτεί τόσο πολλές μηνυτήριες αναφορές κατά πρώην πρωθυπουργού με κατηγορίες όπως εσχάτη προδοσία και εξαπάτηση εκλογέων είναι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

Η πρόσφατη μήνυση κατά του Γιώργου Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν» επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα των δικογραφιών που αραχνιάζουν στα συρτάρια της Βουλής, παράλληλα όμως αναδεικνύει και την απροθυμία των κομμάτων, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τα υπόλοιπα κόμματα δεν διαθέτουν την κοινοβουλευτική δύναμη να φέρουν στο φως τις δικογραφίες κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό πάντως του ότι το θέμα της δικογραφίας για το «λεφτά υπάρχουν» οδεύει προς...
«θάψιμο» είναι και το ότι, μολονότι οι κατηγορίες αφορούν καταγγελίες για την προεκλογική περίοδο, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν απλός βουλευτής, η Βουλή φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι το καταγγελλόμενο αδίκημα συνεχίστηκε και στην περίοδο της πρωθυπουργίας του. Ετσι η μήνυση δεν θα αντιμετωπιστεί τελικά με τη διαδικασία της άρσης ασυλίας, ώστε να υπάρξει ψηφοφορία στην Ολομέλεια, αλλά με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τις όποιες δυσχέρειες αυτό συνεπάγεται.

Αυτή που δεσπόζει είναι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για το Μνημόνιο, η οποία συνετάχθη έπειτα από την έρευνα που ξεκίνησαν οι πρώην οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, μετά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν βγαίνει. Και έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν πρόκειται για κάποια δικογραφία η οποία προέκυψε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά αγανακτισμένου πολίτη, αλλά από έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή ώστε να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά τον χρόνο ένταξή της στο πρώτο Μνημόνιο. Η δικογραφία θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η πρόταση εξεταστικής που κατέθεσε περιείχε αίτημα διερεύνησης -εγκληματικό λάθος του κ. Τσίπρα κατά πολιτικούς αναλυτές- και της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να απορριφθεί και από τους νεοδημοκράτες βουλευτές ως «ανεδαφική».

Πέρα από τη δικογραφία Ρουμελιώτη, στα ράφια της Βουλής αραχνιάζουν και δύο δικογραφίες πολιτών οι οποίες έχουν και πάλι θέμα το Μνημόνιο και αφορούν τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τα μέλη της πρώτης κυβέρνησής του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η πρώτη από την ψυχολόγο Ολγα Γεριτσίδου και η δεύτερη από τη δικηγόρο Ντόρα Κρητικοπούλου.

Στο κείμενο της ερώτησής της η κυρία Γεριτσίδου κάνει λόγο εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, προδοσία της χώρας και επιβουλή της ελεύθερης άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και της δημοσίας τάξης, και προσθέτει ότι με το Μνημόνιο η κυβέρνηση Παπανδρέου παραιτήθηκε από κάθε προστασία της χώρας. «Μόνο με την υπογραφή της κυβερνήσεως και του κυβερνώντος κόμματος (ούτε καν αυξημένης πλειοψηφίας, πόσο μάλλον δημοψηφίσματος) έχουμε την ακαριαία και άνευ ουδεμίας νομιμοποιήσεως επιστροφή του ελληνικού κράτους στην εποχή της μη συνταγματικής αντιβασιλείας των Βαυαρών επί Οθωνα, με την τρόικα στον ρόλο των αντιβασιλέων και τον Γ. Α. Παπανδρέου στον ρόλο του ανήλικου μονάρχη. Αυτό συνιστά την πλέον στυγερή έσχατη των εσχάτων προδοσία» αναφέρει η κυρία Γεριτσίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μήνυση της κυρίας Κρητικοπούλου, η οποία μάλιστα φέρει και τις υπογραφές 283 ακόμα πολιτών, μεταξύ των οποίων και του τέως εισαγγελέα Ι. Σακκά, και πέρα από την εσχάτη προδοσία περιλαμβάνει και την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων. Στο κείμενο γίνεται εκτενέστατη αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν, αλλά και στις πράξεις και παραλείψεις του πρώην πρωθυπουργού την περίοδο της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο.

Τον κύκλο των πέντε μέχρι στιγμής δικογραφιών κατά του Γιώργου Παπανδρέου κλείνουν οι δύο μηνυτήριες αναφορές του πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία Παναγιώτη Σταμάτη. Μία με την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων για το «λεφτά υπάρχουν» αλλά και ακόμα μία για το δημοσίευμα του «Βήματος» περί κινδύνου πραξικοπήματος, με τον μηνυτή να κατηγορεί ως υπευθύνους τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον πρώην υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη.

Πέντε δικογραφίες που στέλνουν τον Παπανδρέου ισόβια κρατάς στο συρτάρι σου. Γιατί λοιπόν να μην πιστέψω ότι σε κρατούν στο χέρι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου