Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΜΟΓΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΙΣΩ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ

Ενιαίο ταμείο με σύνταξη ντροπής

Εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με «κορμό» το ΙΚΑ, στο οποίο θα συγχωνευθούν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και θα συνδυαστούν με τις αλλαγές που έχουν προβλεφθεί στο νόμο Λοβέρδου για το διαχωρισμό της κύριας, που πληρώνει το κράτος, και της αναλογικής σύνταξης που είναι αποτέλεσμα των εισφορών. Η σύνταξη με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα βγαίνει κατ'έτος από το νέο χρόνο μειούμενη, έως ότου να αντιστοιχεί στο 48% του μισθού που ελάμβανε κάποιος ως εργαζόμενος.
Ζήτω η ιδιωτική ασφάλιση...
Πριν από 8,5 μήνες, στις 2 Μαρτίου 2013, η... «Ε» είχε αποκαλύψει τα κρυφά κυβερνητικά σχέδια για σοκαριστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με όσα γράφαμε τότε, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πρότεινε στην τρικομματική, ακόμη, κυβέρνηση σημαντικές μειώσεις συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μόνο ένα Ταμείο, που θα κατέβαλλε στους ασφαλισμένους την ενιαία εθνική σύνταξη των 360 ευρώ, μαζί με την ανταποδοτική, σε σχέση με τις εισφορές, προσαύξησή της
Την πρόταση αναμένεται να επαναφέρει μεθαύριο, λένε οι πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σ' αυτήν θα συμπεριλάβει την καθιέρωση των λεγόμενων επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία θα παρέχουν πρόσθετα ασφαλιστικά δικαιώματα (σύνταξη, υπηρεσίες Υγείας κ.ά.), ανάλογα με...
τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Ταυτόχρονα, εισηγείται κανόνες υπολογισμού της επάρκειας της σύνταξης, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, καθώς και ανάπτυξη δομών για αποτελεσματικότερη είσπραξη των πόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Μόνιμη επωδός για τη δικαιολόγηση των μέτρων αυτών είναι τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα των Ταμείων (υπολογίζονται σε 2,6 δισ. για το 2014) και οι απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές παροχών και αύξηση εσόδων.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Α. Σαρρηγεωργίου, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερα, υπογράμμισε πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν το άνοιγμα της επαγγελματικής αγοράς ασφάλισης! Ο θεσμός έχει νομοθετηθεί από το 2002, αλλά παραμένει ανενεργός.
Ολα αυτά οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι είναι προ των πυλών η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο, με ταυτόχρονες δραστικές μειώσεις των συντάξεων. Η επιχείρηση αναμένεται να συνδυαστεί με ένα ρεσάλτο των ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι ιδιωτικές εταιρείες με την είσοδό τους στη νέα ασφαλιστική αγορά θα επιδιώξουν το μέγιστο κέρδος. Και ότι το κράτος ετοιμάζεται να τους παραχωρήσει ουσιαστικές κοινωνικές λειτουργίες και δομές του, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών.
Ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους θυσιάζεται στην αγορά. Οι πολίτες γίνονται και πάλι έρμαιο των διαθέσεων ανεύθυνων διαχειριστών κεφαλαίων, στους οποίους θα αναγκασθούν να παραδώσουν τα όποια, πενιχρά, εισοδήματα τους έχουν απομείνει. Η κλοπή του λαού, όπως ονομάζεται κομψά η αναδιανομή πλούτου, κορυφώνεται. Και ο λαός χαζεύει μπροστά στις τηλεοράσεις και τα pc.
Από enet, μοντάζ Γρέκι
Το ΙΚΑ καλεί …ιδιωτική ασφάλιση 
Την δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου και προσωπικών επιπρόσθετων ασφαλιστικών παροχών προτείνει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβερτος Σπυρόπουλος με αφορμή την συμμετοχή του σε συνέδριο για την συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην ασφάλιση.

Ειδικότερα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το 3ο Ετήσιο Συνέδριο Labor & Insurance, με θέμα: «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Προαγωγή της Απασχόλησης και της Ασφάλισης» στις 14 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Ledra Marriott.

Το συνέδριο Labor & Insurance πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ετήσιο συνέδριο το οποίο κινείται σε δύο βασικούς και αλληλένδετους άξονες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, το Επιμελητήριο εντοπίζει και αναδεικνύει, τις διάφορες μορφές συνεργασίας στις εργασίες του φετινού συνεδρίου.

«Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, με το 3ο Συνέδριο Labor & Insurance, ανοίγει την συζήτηση για την αναγκαιότητα της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια κι αποτελεσματικά κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας, με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις , όπως είναι το ζήτημα της ανεργίας. Μόνο με διάθεση συνεργασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος θα μπορέσει να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και ασφάλισης στην χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος.

Ο Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής τόνισε: «Η συνεργασία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, απαλλαγμένη από πειραματισμούς του παρελθόντος, εμφανίζεται ως η μόνη ρεαλιστική λύση για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου προαγωγής της απασχόλησης και της ασφάλισης. Σε ποια ποιοτική και ποσοτική αναλογία η συνεργασία αυτή μπορεί να καταστεί αποτελεσματική, δεν πρέπει να αφεθεί μόνο σε περιστασιακές πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες, αλλά πρέπει να προκύψει από μεθοδική τεκμηρίωση πλεονεκτημάτων-μειονεκτημάτων, σχέσεων κόστους-οφέλους και σε τελευταία ανάλυση από την εύλογη εξισορρόπηση ατομικών και κοινωνικών συμφερόντων. Μόνο αν με διεπιστημονικό τρόπο αντιμετωπισθούν οι συνθήκες έλλειψης εμπιστοσύνης και οι λανθάνουσες ανταγωνιστικές τάσεις, θα καθιερωθούν διαχρονικοί θεσμοί συνεργασίας που θα εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους. Ο εξορθολογισμός εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους και η αναγκαία συμπλήρωση της κοινωνικής προστασίας είναι οι αναμενόμενοι καρποί μιας τέτοιας συνεργασίας».

Η Δρ Βενετία Κουσία, Eπικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση, Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου δήλωσε: “Η ανεργία, και ειδικά των νέων, υποσκάπτει το μέλλον της Ευρώπης. Η στρατηγική πρωτοβουλία PARES είναι μια συστηματική προσπάθεια για να απαντηθεί αυτή η πρόκληση από όλους τους εμπλεκόμενους (Δημόσιος, Ιδιωτικός και Τρίτος Τομέας). Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη συζητώντας. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πρωτοπόρο όπως πάντα, ξεκινά το διάλογο στις 14 Νοεμβρίου με το Συνέδριο για το καυτό θέμα των συνεργασιών ανάμεσα σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης”.

Την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποστηρίξει στο συνέδριο ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προτείνοντας ταυτόχρονα ως βασικό πλαίσιο τους παρακάτω πέντε βασικούς στόχους:
  • Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών
  • Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
  • Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της.
  • Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων
O κ. Δημήτρης Μαζαράκης, Πρόεδρος της Επιτροπή Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής δήλωσε: «Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά επί σειρά ετών κυβερνήσεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο. Οι δημογραφικές μεταβολές που οφείλονται στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής και στη μείωση των γεννήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση του δείκτη ηλικιακής εξάρτησης. Στη χώρα μας οι δομικές αδυναμίες του κρατικού συστήματος ασφάλισης επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, ενώ κάθε προσπάθεια που επιχειρήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια για εύρεση μιας μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης σκόνταφτε πάντα στο πολιτικό κόστος και μετατίθετο για το μέλλον. Σήμερα, που η οικονομική ύφεση πλήττει την χώρα μας, η λύση στο πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη διότι δημιουργεί άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Όσο όμως καθυστερούμε η λύση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη. Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 επιχειρώντας διάφορες λύσεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Κοινό σημείο αυτών των λύσεων είναι η εκτεταμένη στροφή προς τα ιδιωτικά σχήματα συνταξιοδότησης και η ενθάρρυνση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Η δημιουργία ενός δεύτερου πυλώνα συμπληρωματικών συντάξεων, ο οποίος διατηρώντας μια άμεση σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, θα στηρίξει και θα ενδυναμώσει το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα που παρέχεται από αυτήν, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια ρεαλιστική και αξιόπιστη λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου