Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΚΑΘΑΡΣΗ.......................ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ...ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ.....

Aρχισε η… κάθαρση



Αθώο για την απόπειρα απιστίας έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Αντίθετα κρίθηκε ένοχος για πλημμελή νόθευση εγγράφου.
Για να καταλήξει το Ειδικό Δικαστήριο στην απόφαση χρειάστηκαν περισσότερες από 10 συνεδριάσεις, η οποία να σημειωθεί πως είναι τελεσίδικη.
Χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά τη δικογραφία για τους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και να λάβουν υπόψιν τους όσα κατατέθηκαν στη διάρκεια της δίκης.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν υπάλληλοι του γραφείου του πρώην υπουργού, δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Καπελέρης και Διώτης), αλλά και ο αστυνομικός που συνέταξε τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για τοUSB.
Το Ειδικό Δικαστήριο επιχείρησε να βρει εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την υπουργία του, πράγματι αφαίρεσε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων.
Παρά τις προσπάθειες της εισαγγελικής λειτουργού Ξένη Δημητρίου, να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου ο διάδοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, για τον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε το usb από τον Ιω. Διώτη, και τις δύο φορές οι δικαστές ήταν απορριπτικοί.
Υπενθυμίζεται πως εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, είχε προτείνει την καταδίκη του πρώην υπουργού, όπως κατηγορείται, δηλαδή για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, που με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) μεταφράζονταν ακόμη και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Είχε πει χαρακτηριστικά στην πρότασή της προς το δικαστήριο:
«Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το CD (σ.σ. με την αρχική λίστα), αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποιά γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του».
Το σκεπτικό της απόφασης
Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου.
Επίσης έκρινε σε ό,τι αφορά την πράξη της νόθευσης, κατά πλειοψηφία, ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό πλημμελήματος.
Όμως, τρία μέλη του δικαστηρίου, η μειοψηφία δηλαδή, είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την πράξη της νόθευσης ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση.
Αντίθετα, κατά τη γνώμη της μειοψηφίας, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώος, διότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν τέλεσε την πράξη της νόθευσης.
Όμως η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε πως είναι αθώος για τη δεύτερη πράξη, αυτή της απόπειρας απιστίας.
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Λαμβάνοντας το λόγο, η εισαγγελέας του δικαστηρίου τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός -πρόσωπο με περγαμηνές και προσόντα, όπως είπε- δεν δικαιούται το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.
Και αυτό επειδή, όπως είπε η εισαγγελέας, είχε ακριβώς αυτές τις περγαμηνές, «γιατί είναι ευφυής, δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».
Η εισαγγελέας είπε:
«Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι” αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου».
Τι είπε ο δικαστής στον πρώην υπουργό 
«Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε», είπε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου στρεφόμενος προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν εκφωνήθηκε η απόφαση και η ποινή που του επιβλήθηκε.
«Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας, αν και νομίζω ότι έχετε εγκαταλειψει την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου