Γιατί απέκτησε το ΚΚΕ κοινά συμφέροντα με τον καπιταλισμό;
Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν καθαρά ότι το ΚΚΕ έγινε μια καπιταλιστική «επιχείρηση». Μένουν, ωστόσο στην απλή αυτή διαπίστωση. Αδυνατούν να εξηγήσουν το ΓΙΑΤΙ ένα κομμουνιστικό κόμμα έγινε καπιταλιστικό γρανάζι.
Έτσι απογειώνονται σε εξηγήσεις και ερμηνείες μεταφυσικές και ψυχαναλυτικές: Φταίνε τα «κακά» πρόσωπα, ή η «βλακεία» των ηγετών του Περισσού, ή ακόμα ότι το κόμμα γέμισε από πράκτορες του καπιταλισμού...
Βεβαίως, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά τα «κακά» πρόσωπα, όπως η κυριαρχία των επιπλεόντων φελλών, ή η επέλαση των «πρακτόρων» του εχθρού και πολλά άλλα αποτελούν το ΣΥΜΠΤΩΜΑ και όχι το ΑΙΤΙΟ της κατάπτωσης, της διάβρωσης και της αποσύνθεσης ενός κόμματος.
Το καθοριστικό αίτιο, το πρωτογενές «υλικό» βρίσκονται στον...κοινωνικό του χαρακτήρα, στην Ιδεολογική, Πολιτική και Οργανωτική του δόμηση και λειτουργία.
Πιο αναλυτικά γι αυτό το δόλιο τέχνασμα του φετιχισμού των προσώπων διαβάστε ένα πρόσφατο κείμενό μας, ΕΔΩ:
Για να εξηγήσει και να καταλάβει κανείς, σε βάθος, την καπιταλιστική ενσωμάτωση και εξαχρείωση αυτού του κόμματος, πρέπει να έχει γνώση του φαινομένου της ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ιδιαίτερα του σταλινισμού: Το ακραίο φαινόμενο του γραφειοκρατικού εκφυλισμού.
Το τι είναι σταλινισμός το έχουμε αναλύσει λεπτομερειακά σε πολλά κείμενά μας. Ιδιαίτερα στο άρθρο μας: «ΚΚΕ: Το σταλινικό του αδιέξοδο».
ΕΔΩ:
Είχαμε ιδιαίτερα επισημάνει τα κάτωθι:
«Πολλοί βλέπουν στο σταλινισμό μόνο τις εγκληματικές μεθόδους του. Παραβλέπουν το προνομιούχο κοινωνικό στρώμα και την αντεπαναστατική του πολιτική. Οι εγκληματικές μέθοδοι και πράξεις ήταν το οργανωτικό περίβλημα της σταλινικής πολιτικής και όχι το αίτιο.
Η λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» επί Χρουτσώφ ήταν η απόπειρα του γραφειοκρατικού, προνομιούχου στρώματος της Σοβιετικής Ένωσης να διασωθεί, καυτηριάζοντας κάποιο μικρό μέρος των σταλινικών εγκλημάτων.
Γι αυτό η «αποσταλινοποίηση» εφεύρε την «προσωπολατρία» και μετατόπισε το όλο ζήτημα του σταλινισμού σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες. Κτυπούσε την «ψυχολογία» του Στάλιν για να διασώσει το σταλινισμό: Την κάστα του γραφειοκρατικού τέρατος και την πολιτική αυτής της κάστας.
Αν εξετάσουμε τα εγκλήματα χωριστά από τη γραφειοκρατία ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν μένει παρά η βιαιότητα, η εγκληματική θηριωδία και ο σαδισμός του Στάλιν: δηλαδή ζητήματα που αναλύει η ψυχολογία.
Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ψυχολογίας στηρίχθηκε η «αποσταλινοποίηση». Ζητήματα που καυτηρίαζαν τον «κακό» Στάλιν, αλλά δεν αναιρούσαν στο ελάχιστο τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό και τα προνόμια αυτής της κάστας.
Ο Σταλινισμός, συνεπώς, είναι ο γραφειοκρατικός εκφυλισμός της Σοβιετικής Ένωσης και όχι τα προσωπικά χαρακτηριστικά του Στάλιν. Δίχως να κατανοήσουμε αυτό σοβιετικό γραφειοκρατικό φαινόμενο, στις κοινωνικές και πολιτικές του διαστάσεις, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το τι είναι σταλινισμός και το γιατί οδηγήθηκε η Σοβιετική Ένωση σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε και το βαθμό εκφυλισμού των κομμουνιστικών κομμάτων.
Η ηγεσία του ΚΚΕ, είναι εντελώς ανίκανη να τα κατανοήσει όλα αυτά. Ακριβώς γιατί πρέπει να αυτοαναιρεθεί και αυτοκαταργηθεί. Έτσι το μόνο που της απομένει είναι να τα δικαιώσει, περιχαρακώνοντας τον σταλινισμό της. Ο σεχταρισμός είναι και αυτός ένας τρόπος διάσωσης, μπροστά στις κοινωνικές θύελλες που έρχονται. Διάσωση με ημερομηνία λήξεως…».
Τους λόγους ανάπτυξης και επιβολής του γραφειοκρατικού τέρατος στη Σοβιετική Ένωση τους αναλύουμε στα κείμενα που παραπέμπουμε.
Εδώ θα περιοριστούμε στη φύση και τη λειτουργία αυτής της γραφειοκρατικής κάστας: Μια φύση και λειτουργία άκρως αντεπαναστατική και ιμάντας προς την καπιταλιστική ενσωμάτωση.
Κάθε γραφειοκρατική κάστα αναπτύσσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα και προνόμια, συνακόλουθα τη ΣΥΝΟΧΗ της ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ.
Κάθε γραφειοκρατική κάστα στη βάση αυτών των υλικών συμφερόντων, στη βάση της επέκτασης και κατοχύρωσης των προνομίων, ΔΙΑΡΚΩΣ αυτονομείται από τις ιστορικές και κοινωνικές της (ταξικές) ρίζες και ανεξαρτητοποιείται.
Αυτό στο σταλινισμό πήρε ακραίες εκφυλιστικές διαστάσεις και μορφές. Η γραφειοκρατική, σταλινική κάστα αυτονομήθηκε από την εργατική τάξη και τη σοβιετική κοινωνία και έγινε μια κάστα ωμής δικτατορίας…
Τα κομμουνιστικά κόμματα αποτέλεσαν το «αντίγραφο» αυτού του σταλινικού γραφειοκρατικού εκφυλισμού.
Όταν, βεβαίως, ένα κόμμα και μάλιστα κομμουνιστικό λειτουργεί σταλινικά, δηλαδή με βάση τα ειδικά συμφέροντα, τα προνόμια και τις επιδιώξεις (επέκτασης και υπεράσπισης αυτών των προνομίων) της γραφειοκρατικής κοινωνικής κάστας, ΤΟΤΕ όχι μόνο πνίγει κάθε αυτενέργεια των λαϊκών μαζών και αγωνιστική δράση (αυτά απειλούν με κατεδάφιση τα συμφέροντα της κάστας), αλλά μακροπρόθεσμα γίνεται η γραφειοκρατική αυτή κάστα και ο ΙΜΑΝΤΑΣ μετακύλυσης, ενσωμάτωσης και ταύτισης με τον καπιταλισμό.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, λοιπόν, ο σταλινισμός, αποκτάει κοινές ρίζες συμφερόντων με τον καπιταλισμό και γίνεται ο στυλοβάτης και ο υπερασπιστής του συστήματος.
Και γίνεται αυτό διότι τα συμφέροντα και τα προνόμια κάθε αυτονομημένης ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τους όρους ύπαρξης και λειτουργίας του ίδιου του καπιταλισμού: Ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, στα συμφέροντα και τις λειτουργίες του κεφαλαίου, στην ίδια καπιταλιστική βαρβαρότητα της υπεράσπισης, της επέκτασης και διαιώνισης αυτών των συμφερόντων.
Η φύση, συνεπώς, και η λειτουργία της σταλινικής γραφειοκρατίας οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στην ολοκληρωτική ενσωμάτωση των ΚΚ στον καπιταλισμό.
Στην Ελλάδα, λόγω ειδικών κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, διατηρήθηκε το ΚΚΕ σαν σταλινικό απολίθωμα, «εξασφάλισε» μια παράταση ζωής και το «πλεονέκτημα» να ΕΞΑΠΑΤΑ τις λαϊκές μάζες με κούφια «ταξικά» λόγια, καθώς και τη δυνατότητα να εγκλωβίζει και να χειραγωγεί πολλούς αγωνιστές.
ΟΛΑ αυτά, πλέον φτάσανε στο ΤΕΛΟΣ τους.
Η σκληρή σταλινική, γραφειοκρατική του φύση και ΛΟΓΙΚΗ το έχουν καταστήσει μια στυγνή καπιταλιστική επιχείρηση και αυτό πλέον δεν μπορεί να επικαλυφτεί…
ΟΥΤΕ υπάρχουν πια περιθώρια να ελιχτεί διότι το σύστημα που πάνω του έχει κτίσει τα προνόμια της γραφειοκρατικής του κάστας και όλων των «επαγγελματιών» αυτής της καμαρίλας, ΚΑΤΑΡΡΕΙ το ίδιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου