Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΜΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΠΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΩ????

SZ:«Απλά θέμα χρόνου» η βοήθεια στην Ελλάδα. Μα γιατί; Δεν πιστεύετε ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα;


SZ:«Απλά θέμα χρόνου» η βοήθεια στην Ελλάδα
Η παροχή νέα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», εκτιμά το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σε ανάλυση που δημοσιεύεται στις οικονομικές της σελίδες.
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων και της συζήτησης περί του ελληνικού χρέους 
η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα σχετική ανάλυση στις οικονομικές τις σελίδες. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.
Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Τίποτα πριν από τις γερμανικές εκλογές
Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014. Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δις. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολο δηλαδή 4,4 δισ. για το 2013 και 2014. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου