Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ................

Πωλούνται με το "μαχαίρι στο λαιμό" Eurobank, ΤΤ και Proton Καθώς το οικονομικό επιτελείο καίγεται για έσοδα και παλεύει μόνο με τη λερναία ύδρα του Δημοσίου χρέους

Πωλούνται με το "μαχαίρι στο λαιμό" Eurobank, ΤΤ και Proton
Το μεγάλο κενό στα έσοδα και η διαφωνία στον τρόπο κάλυψης καθώς και ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών αναγκάζουν κυβέρνηση και τρόικα να συμφωνήσουν σε ένα άκρως επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων. Ετσι επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα πώλησης της Eurobank, του ΤΤ και της Proton Bank που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΤΧΣ. Τα νέα δεδομένα -που είναι από καιρό γνωστά στους τραπεζίτες- αποτελούν την αφορμή για τις συγκρούσεις και το έντονο παρασκήνιο κατά την επιλογή νέας διοίκησης της Eurobank.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυξάνει την κινητικότητα στην τραπεζική αγορά, ενώ σχετίζεται και με το ταξίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα στις 15 Ιουλίου. Οι τελικές επιλογές είναι σαφές πως οδηγούν σε συρρίκνωση του κλάδου, οι διαδικασίες όμως δεν έχουν αποσαφινιστεί και η διαφάνεια αν και μέγα ζητούμενο εν τούτοις δεν διασφαλίστηκε σε προηγούμενες κινήσεις, με το πρόσχημα της διαφύλαξης της σταθερότητας του συστήματος,
Οι αποκρατικοποιήσεις τραπεζών αφορούν στη διαχείρηση δημοσίου χρήματος, καθώς τα κεφάλαια στήριξης προσμετρώνται στο Δημόσιο χρέος. Συνεπώς οι επιλογές, οι διαδικασίες και οι τυχόν ζημιές που θα προκύψουν για το Δημόσιο θα είναι αντικείμενο κοινοβουευτικού ελέγχου και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η επιτακτική ανάγκη άντλησης εσόδων σε συνδυασμό με τις τεράστιες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη αναμένεται να οδηγήσουν σε εκρηκτικές καταστάσεις, ενώ οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο οργιάζουν ήδη.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι για την επιστροφή της και την ολοκλήρωση της έκθεσης με διατυπώσεις που θα επιτρέπουν την εκταμίευση της δόσης και τη συνέχιση της βοήθειας από το ΔΝΤ θα πρέπει πλέον να καταγράφονται σαφείς ενέργειες και αποτελέσματα στο μέτωπο του περιορισμού του Δημοσίου χρέους.
Η άρνηση του Σόιμπλε να ανοίξει τη συζήτηση για νέα μείωση του χρέους της Ελλάδας σε συνδυασμό με την απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον των τραπεζών από τον ESM (χωρίς αναδρομική ισχύ) αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να επωμιστεί ολόκληρο το φορτίο της μείωσης του χρέους ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πλέον πολύ πιθανό, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, το ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το χρέος μη-βιώσιμο και αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία του επικεφαλής του τομέα Ευρώπης και όχι του Πολ Τόμσεν, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις.
Γνωρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό να "τρέξει" όλες τις αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να φέρουν ζεστό χρήμα (έστω και ανακυκλούμενο) και να δημιουργήσουν δυναμική μείωσης του Δημοσίου χρέους. Στην πραγματικότητα επιδιώκει να διαμορφώσει τιμές για την πώληση των κτήσεων του ΤΧΣ ώστε να διαφαίνεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει κεφάλαια ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται σημαντική ζημία από τις τιμές κτήσης.
Προβλήματα όμως φαίνεται να υπάρχουν με το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του ΤΤ το οποίο σύμφωνα με το υπό επικαιροποίηση μνημόνιο θα έπρεπε στις 15 Ιουλίου να έχει μπει στην τελική ευθεία. Τα προβλήματα αυτά σύμφωνα με σχόλια στελεχών του ΥΠΟΙΚ που εμπλέκονται στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, συζητήθηκαν σε... έντονο ύφος μεταξύ του ΤΧΣ και της τρόικας στην πρώτη φάση της επίσκεψης, που διακόπηκε προσωρινά λόγω των εξελίξεων στον κυβερνητικό σχηματισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου