Βίντεο - Σοκ στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσαν οι Έλληνες φωτορεπόρτερ με την παρουσίαση της έκθεσης «Η είδηση υπό διωγμό»
Στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Η είδηση υπό διωγμό», την οποία διοργάνωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά.
Οι 37 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν εμπίπτουν στον συμβατικό χαρακτήρα του εικαστικού status, ούτε στους κανόνες μιας καλλιτεχνικής έκθεσης φωτογραφίας, αλλά αποτελούν μια μαρτυρία των...
φωτογράφων-δημιουργών της, ένα ντοκουμέντο για ό,τι βίωσαν ή ό,τι αντίκρισαν, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
φωτογράφων-δημιουργών της, ένα ντοκουμέντο για ό,τι βίωσαν ή ό,τι αντίκρισαν, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Η έκθεση παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τους κινδύνους που εμπεριέχει μία δημοσιευμένη -ή μη- φωτογραφία.
Πολλές από τις φωτογραφίες δεν έχουν δημοσιευθεί και γι’ αυτό το λόγο η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ, που καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της φωτογραφιζόμενης σκηνής, είτε αυτόπτες μάρτυρες ενός ντοκουμέντου που για το «κλικ» που τράβηξαν τους ασκήθηκε βία, αλλά κανένας φακός δεν ήταν παρών για να αποτυπώσει τη σκηνή.
Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στοιχεία έρευνας της ΕΦΕ σχετικά με τη βία που ασκείται κατά των φωτορεπόρτερ.
Στο μήνυμά της, η Μαριλένα Κοππά τονίζει πως μόνη ασπίδα προστασίας των ανθρώπων του Τύπου είναι η δημοσίευση και σε αυτό βοηθά η έκθεση που παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες ενώ τόνισε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δείχνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί με τρόπο συμβατό με τη Δημοκρατία την κοινωνική βία που γέννησε το μνημόνιο και οι σκληρές πολιτικές.
Ο Πρόεδρος της ΕΦΕ Μάριος Λώλος κατήγγειλε πως η βία που γεννά η κρίση χτυπάει τους απλούς πολίτες, τους διαδηλωτές, και τους φωτορεπόρτερ εξίσου. Η βία κατά του τύπου και των φωτορεπόρτερ έχει πολλές μορφές: εκτός από τη σωματική η οποία παρουσιάζεται στις φωτογραφίες της έκθεσης , υπάρχει η βία της λογοκρισίας, η βία της ανεργίας, και η βία του κουρέματος των αποθεματικών του ταμείου των φωτορεπόρτερ.
Η γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Barbara Lochbihler, δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό ν’ αρχίσουμε να συζητούμε για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών δηλώνει την ανικανότητα των κυβερνώντων να δώσουν συναινετικές πολιτικές λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.
Η ισπανίδα Ευρωβουλευτής Maria Badia i Cutchet ανέπτυξε πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα δικαιωμάτων του ανθρώπου εντός της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Marc Gruber, δήλωσε σοκαρισμένος από τις φωτογραφίες της έκθεσης. Η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο (πεδίο εφαρμογής νέων πολιτικών) που ταυτόχρονα δείχνει πώς μπορεί να επέλθει η καταστροφή της Ευρώπης.
Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Κονδυλία Γώγου περιέγραψε το φαινόμενο της ατιμωρησίας της αστυνομίας που ανησυχεί τη Διεθνή Αμνηστία.
Η πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Ana Gomes είπε πως οι παραβιάσεις αυτές πρέπει να καταγγελθούν σθεναρά. Τίθεται θέμα αξιοπιστίας μας ως εγγυητές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των αρχών του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.
Ο ολλανδός Ευρωβουλευτής Thijs Berman τόνισε πως οι δημοσιογράφοι δίνουν φωνή στους ανθρώπους που ζουν σημαντικά γεγονότα. Όταν δεν μπορούν να καταγράψουν τα γεγονότα, το πεδίο αφήνεται ελεύθερο στη βαρβαρότητα. Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστους τους έλληνες φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους επωμιζόμενοι τον κίνδυνο της βίας.
Ο πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Hannes Swoboda, σχολίασε πώς η εικόνα λειτουργεί ως κύριο μέσο ενημέρωσης. Τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή δεν είναι εναντίον της Ελλάδας. Είναι υπέρ της Ελλάδας, της ελεύθερης, δημοκρατικής Ελλάδας, και δήλωσε αλληλέγγυος με τους έλληνες φωτορεπόρτερ εκ πεποιθήσεως.
Δείτε το Βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου