Στις 12 το βράδυ η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ !
Για να την ξανανοίξει με το μισό προσωπικό και χωρίς τους περιφερειακούς σταθμούς. Σε διαρκή συνέλευση βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Αποφάσισαν να μη φύγει κανείς από το κτίριο της Μεσογείων και καλούν κόμματα, σωματεία και φορείς να επιδείξουν τη συμπαράστασή τους. Από το δελτίο της ΝΕΤ μόλις έγινε επίσημο κάλεσμα στον κόσμο να κατευθυνθεί στην ΕΡΤ
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με την οποία ο κάθε υπουργός θα μπορεί με μία απλη, υπουργική, απόφαση, να κλείνει δημόσιο οργανισμό που ανήκει στη δικαιοδοσία του.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μ´αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί το "σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης" της ΕΡΤ, που περιλαμβάνει κλείσιμο και επαναλειτουργία με νέα λειτουργική δομή και μειωμένο τουλάχιστον κατά το ήμισι προσωπικό.
Ωστόσο, εφόσον έχει ήδη δημοσιευθεί στην Ε.τ.Κ. πιθανώς να μη χρειάζονται οι υπογραφές Ρουπακιώτη-Μανιτάκη.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πήρε αριθμό ΦΕΚ και θα συζητηθεί σε περίπου ένα μήνα.
Τι μεταδίδει η ΕΡΤ
Ραγδαίες, όσο και δραματικές οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, αλλά και των 2.850 εργαζομένων σε αυτην.
Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη και τα σενάρια που γράφονται σε εφημερίδες και μεταδίδονται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κάνουν λόγο στη χειρότερη περίπτωση για κλείσιμο της ΕΡΤ και φτάνουν στη συρρίκνωση και αναδιάρθρωσή της.
Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της εταιρείας δεν υπάρχει καμία έγκυρη ενημέρωση και σε συνέλευσή της πριν από λίγα λεπτά οι δημοσιογράφοι αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση.
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος. 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016. 3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια ως εξής: «2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.
Για την κυβέρνηση, παρατήρησε, η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.
Η ΕΡΤ, όμως, υπογράμμισε, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, «ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης».
Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που όπως επισημαίνεται, δημοσιεύθηκε χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι όμως, που όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του Κινήματος.
Είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ η οποία ξεκαθάρισε πως «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα».
«Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο κυβερνητικός εταίρος, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα της ΕΡΤ είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».
Η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, ωστόσο όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί να επιχειρείται «πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο».
Το ίδιο αναγκαία, τονίζει, είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.
Η ΔΗΜΑΡ ζητεί τέλος, την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση, και καταλήγει με την επισήμανση ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί.
Για προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, κάνει λόγο το ΚΚΕ, καθώς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο».
Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού, διαμηνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καλώντας τους να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου