Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.......



Δωδεκάωρο θέατρο του παραλόγου στο ΠΑΣΟΚ

Το PSI είναι ανοιχτό. Η νέα δανειακή σύμβαση είναι ανοιχτή. Ο χρόνος των εκλογών είναι ανοιχτός. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, που κληρονόμησε όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου, ακόμη αναζητεί βηματισμό. Με τη ΝΔ να της τραβά το χαλί ως προς τα μέτρα που πρέπει να....




λάβει. Αποτέλεσμα; Οι πολίτες στενάζουν και η χώρα είναι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 και μετά. Και στο ΠΑΣΟΚ αφιέρωσαν 12 ώρες για να καταλήξουν πως θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα και βλέπουμε. Σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, που στέλνει τα μηνύματά της μέσω και των δημοσκοπήσεων, τα στελέχη του περιορίστηκαν σε διερευνητικές αψιμαχίες.

«Γιατί βιάζεστε» ρώτησαν οι Πετσάλνικος, Παπουτσής και Καστανίδης τους Βενιζέλο, Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδη και Χρυσοχοΐδη που έβαλαν θέμα ηγεσίας. Κάπου εκεί ορισμένοι βρήκαν και την ευκαιρία να υμνήσουν τον πρόεδρο κατακεραυνώνοντας τους αχάριστους που τον πούλησαν! Και κάποιοι άλλοι να τα βάλουν με τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ. Για τις ευθύνες και τις καθυστερήσεις κουβέντα από τους προεδρικούς.

Ο κίνδυνος εσωστρέφειας είναι πλέον ορατός. Με ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος προτίμησε τους χρησμούς. Πως θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και οι υπόλοιποι, όμως, δεν του είπαν καθαρά πως πρέπει να φύγει. Πως τελείωσε. Έφθασαν μέχρι να το εννοήσουν. Να ζητήσουν ένας- ένας οι προαναφερθέντες πέντε κορυφαίοι πως πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες. Δεν έκαναν τον κόπο να τα βρουν και να επιδιώξουν μία απόφαση. Για να μην παρατείνονται οι διαλυτικές εκκρεμότητες που παραλύουν και την κυβέρνηση.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όσοι έχουν απομείνει, είναι θυμωμένος. Βλέπει την ηγεσία του κόμματός του αντί να κόβει τον γόρδιο δεσμό να παίζει παιχνίδια τακτικής. Για την καρέκλα. 


Δύο βασικά πράγματα φαίνεται να ξεκαθάρισαν από τη συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές του 2009 και ότι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί από την βάση, δηλαδή από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

"Η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μένα, είναι δευτερεύουσα υπόθεση, μπροστά στην ανάγκη της χώρας, της παράταξης και του Έλληνα πολίτη", ήταν η κομβική φράση του κ. Παπανδρέου με την οποία εκτιμάται ότι ο τέως πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα εγκαταλείψει το αξίωμα του προέδρου.

"Εγώ το καθήκον μου, θα το κάνω, όπως πρέπει. Θέλω να βοηθήσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, διότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πυλώνας σταθερότητας", είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν αποσαφήνισε όμως ποιο θα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής του. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θέλουν ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ ο τέως πρωθυπουργός επιχειρεί να μεταθέσει χρονικά τις αποφάσεις του.

Οι τακτικισμοί αυτοί του κ. Παπανδρέου, να μην ξεκαθαρίσει με ευθύ τρόπο ότι έχει αποφασίσει να αποσυρθεί, επικρίθηκαν από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Ποιο απ’ όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια, που δεν συμφέρει κανέναν», αντέδρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι "δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες. Ταυτοχρόνως, όμως, εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχουμε δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους -γιατί με πρωτοβουλία μας έχει αναγορευτεί σε δικαίωμα η ψήφος για την ανάδειξη του προέδρου μας, αν βέβαια ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες, γιατί δεν είπατε λέξη γι' αυτό- να επιλέξουν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ".

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε η εκλογή νέου προέδρου να γίνει το Φεβρουάριο.


Τοποθέτηση Βενιζέλου
Επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας η αλλαγή ηγεσίας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός των Οικονομκών επισήμανε ότι ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει αποσαφηνιστεί. "Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου" είπε ο κ. Βενιζέλος, διερωτήθηκε όμως για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων στους σχεδόν τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής:

- «Το ΠΑΣΟΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα;»

- «Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ;»

- «Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;»

«Στο μεταξύ», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι ανοιχτές και εξελίσσονται όλες οι κρίσιμες διαδικασίες για την ελληνική οικονομία». Και συνέχισε λέγοντας πως το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί στις εκλογές του Απριλίου, αλλά τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Αυτήν ακριβώς την περίοδο, συνέχισε, κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Και στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο.

«Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε. Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα», επισήμανε ο υπουργός των Οικονομικών.


Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο, «ώστε ο καθένας, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, να εκτιμήσει τη στάση του».

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει την πρότασή του για το άνοιγμα των διαδικασιών σύμφωνα με το Καταστατικό, με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. «Η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της. Έχουμε ψηφίσει μέτρα για την εθνική σωτηρία και έχουμε υπογράψει για αντίστοιχα στο μέλλον, τα οποία όμως έχουν πλέον απέναντι το σύνολο της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η νέα πολιτική διακήρυξη προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους.
Δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο. Ο πρόεδρος πρέπει να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας» συμπλήρωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.



Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε την ανάγκη να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα οδικό χάρτη, που θα οδηγήσει το Κίνημα σε απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας και οργάνων με προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες, πριν τις εθνικές εκλογές.

Τόνισε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να είναι διαρκής, με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή συμμαχία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, στην οποία οι προοδευτικές δυνάμεις θα οικοδομήσουν τη δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Με δεδομένο ότι οι κορυφαίοι ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο και ο τέως πρωθυπουργός επιδιώκει να μεταθέσει τις κινήσεις του για το μέλλον, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που ορίστηκε για τις 4 Ιανουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου