Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ.....


2012, η χρονιά της τέλειας καταιγίδας


Οι τρεις μάγοι αποφάσισαν τελικά ότι η περιοδεία με τα δώρα του Άη Βασίλη έφτασε στο τέλος της.
Ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini, που είχε προβλέψει το ξετύλιγμα του οικονομικού συστήματος  το 2008, τώρα προβλέπει ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στην Αμερική, και οξεία επιβράδυνση στη Κίνα, αλλά  και στις περισσότερες από τις ανερχόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Ο οικονομολόγος του Harvard Kenneth Rogoff, που έχει μελετήσει όλες τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 800 ετών, προβλέπει μια δεύτερη μεγάλη σύνθλιψη, η οποία θα προκληθεί από τα τεράστια ανοίγματα ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, και που για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια.
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, συνεχίζει να προειδοποιεί για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία. Πρόσφατα διευκρίνισε, πως η χριστουγεννιάτικη άνοδος της αμερικανικής αγοράς οφείλονταν απλά σε μια προσωρινή ηρεμία των αγορών. ...
Για το εγγύς μέλλον, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προβλέπει κρίση εμπιστοσύνης στο δημόσιο χρέος, και το σφίξιμο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πρόκειται για προβλέψεις που δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Σίγουρα, οι αμερικανικές αγορές απέχουν πολύ από την Ευρώπη, και ίσως να μην βλέπουν καλά τα νούμερα. Ιδού μερικά από αυτά:
Οι γαλλικές τράπεζες κρατάνε στα χέρια τους το 27% του χρέους των χωρών PIIGS.
Οι γερμανικές το 20%, και οι αγγλικές το 14%.
Μιλάμε για το 61% ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, και της Γαλλίας. Από εκεί ξεκινά η μεταδοτικότητα.
Οι καημένες οι γαλλικές τράπεζες έχουν το 44% του ανοίγματος ολόκληρου του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Οι αγγλικές τράπεζες έχουν το 30% του ιρλανδικού τραπεζικού χρέους, και οι ισπανικές είναι βουτηγμένες μέχρι τον λαιμό, στο 43% των πορτογαλικών τραπεζών.
Αυτού του είδους η υπερσυγκέντρωση είναι άκρως επικίνδυνη, και εξηγεί το γιατί η ΕΚΤ προσφέρει τώρα φθηνά τριετή δάνεια για να κρατηθούν στην επιφάνεια οι τράπεζες, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Αυτό όμως δεν είναι λύση, και απλά θυμίζει  την περίπτωση των Γάλλων αριστοκρατών, που τους έκλειναν στα μπουντρούμια, λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν.
Όπως έγραψε (πετυχημένα) η Washington Post, οι περισσότεροι Αμερικανοί βρίσκονται σε άρνηση, και η πολιτική του δούναι έχει αντικατασταθεί από αυτήν του λαβείν. Όπου λαβείν σημαίνει σας παίρνω πίσω την κοστοβόρα δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις αμυντικές δαπάνες, την παιδεία, κλπ.
Η εποχή της λιτότητας κερδίζει δυναμική, την ώρα που οι οικονομολόγοι της Wall Street, όπως ο Jan Hatzius της Goldman Sachs προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Με τέτοια νούμερα, δύσκολα θα εξαφανιστεί η εισοδηματική ανισότητα.
Πολλά εξαρτώνται από την Ευρώπη, εκεί όπου στήνεται η τέλεια καταιγίδα, η οποία καθυστερεί λόγω του ότι η ΕΚΤ δανείζει φθηνό χρήμα στον τραπεζικό τομέα για περίοδο τριών χρόνων. Έτσι όμως απλά αναβάλλει το τέλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου