Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ?

Ραγδαίες οι εξελίξεις - Μετά το Ecofin αναβλήθηκε και το αυριανό Εurogroup


Ακυρώθηκαν οι συνεδριάσεις Εcofin και Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης, γεγονός που όπως επισημαίνουν οι αναλυτές αποτελεί κακό οιωνό για τις κρίσιμες εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας δεν θα υπάρξει κάποια προπαρασκευαστική σύνοδος, ούτε των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ούτε των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τη διπλή σύνοδο κορυφής, αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ και κατόπιν των ηγετών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες για το πρωί της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin. Ήδη από τη Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιηθεί το Ecofin και όχι το Eurogroup. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι κυβερνησεις οι οποίες έκριναν ότι δεν είναι αναγκαίες οι συνεδριάσεις των συμβουλίων, αφού οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών-μελών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής. «Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που μπορεί να ληφθούν αύριο (Τετάρτη)», είπε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ τόνισε ότι «δεν σχεδιάζεται νέα Σύνοδος».

Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι αιτία της αναβολής του Eurogroup ήταν το ότι μερικοί από τους υπουργούς Οικονομικών δεν μπόρεσαν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στις Βρυξέλλες ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η αναβολή έγινε για να "ωριμάσουν" οι διαπραγματεύσεις για την εύρεση τελικής λύσης.
Την ίδια ώρα μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επιβεβαιώνει ότι κανονικά θα διεξαχθούν η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

Την Τετάρτη στις επτά το απόγευμα αρχίζουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και στις 8: 15 το δείπνο εργασίας. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου των Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και συνεντεύξεις εθνικών αντιπροσωπειών
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου