Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μεσογειακή φώκια: νέο θαλάσσιο πάρκο στην Κίμωλο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου για την προστασία της Μεσογειακής φώκιαςMonachus monachus στο νησιωτικό σύμπλεγμα Κιμώλου-Πολυαίγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι η μελέτη δημιουργίας του πάρκου βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων.

Η περιοχή ορίζεται «ως τμήμα καμπύλης γραμμής, τα σημεία της οποίας απέχουν 3 ναυτικά μίλια από την οριογραμμή αιγιαλού των νήσων Κιμώλου, Πολυαίγου, Αγ. Γεωργίου», καλύπτοντας μια έκταση 374 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουkykladesnews, η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 3 θαλάσσιες και 4 χερσαίες ζώνες, οι οποίες και καθορίζουν τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες: την έρευνα, τη διαχείριση, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την εξόρυξη υλικών και τις παραγωγικές δραστηριότητες εν γένει, την ανάδειξη του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτιστικών μνημείων, της δόμησης και της κατασκευής έργων και δικτύων κοινής ωφελείας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το τρίτο θαλάσσιο πάρκο -μετά της Ζακύνθου και της Αλοννήσου- που ιδρύεται στην Ελλάδα και με το οποίο εξασφαλίζεται η πιο ουσιαστική προστασία της απειλούμενης Μεσογειακής φώκιας, αλλά και άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας.


Από το econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου