Παρά-Πολιτικά - ΓΛΥΦΑΔΑ
Η νέα θέση του Γενικού Γραμματέα με 3500 ευρώ μηνιαίως
Ένα καυτό θέμα είχε το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας τον πρώτο μήνα της 4ετίας και έγινε .. άνω κάτω. Η απόφαση του Δημάρχου κ. Κόκκορη να θεσπίσει θέση Γενικού Γραμματέα στο Δήμο για να αναλάβει την θέση όπως ειπώθηκε ημέτερος του Δημάρχου ο πρώην Δήμαρχος του Ελληνικού κ. Εφραιμίδης με πρόωρη αλλαγή για το θέμα αυτό του εσωτερικού κανονισμού. Τ θέμα πυροδότησε την αντιπολίτευση και τους εργαζόμενους στο Δήμο.
Τι είπαν:
Πρώτα μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων ο οποίος ανέφερε ότι : "Για την θέση του Γενικού Γραμματέα δεν πήρατε την γνώμη των εργαζομένων ενώ εκτοξεύετε κ. Δήμαρχε αόριστες κατηγορίες εις βάρος μας σε άρθρο σε ημερήσια εφημερίδα. Εμείς δεν σας φοβόμαστε ούτε σκύβουμε το κεφάλι. Εσείς δεν θέλετε να διορθώσετε τον Δήμο μάλλον.
Το ίδιο είπε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων: "βιαστήκατε να θεσπίσετε την θέση και δεν περιμένετε με τον Καλλικράτη να δείτε αν χρειάζεται αυτή η έμμισθη και ακριβά αμειβόμενη θέση τού Γενικού Γραμματέα".
Η κ. Λυγνού το ίδιο θέμα το θεώρησε άκαιρο, βιαστικό και γρήγορο :"Για να βολέψετε ένα ημέτερο σας ο οποίος ήδη επισκέπτεται το Δήμο και ενημερώνεται για να αναλάβει, ενώ το άρθρο του κώδικα δεν υποχρεώνει την πρόσληψη Γενικού Γραμματέα. Εγώ , έιπε, αναρωτιέμαι, αφού εσείς στην συνέντευξη σας στα ΝΕΑ λέτε ότι ο Δήμος χρωστάει 20 εκατ. δικαιολογήστε μας, πως το ποσό της αμοιβής στον κ. Εφραιμίδη που είναι : 3.500 το μήνα 42.724 το χρόνο και 171.00 τα 4 έτη της θητείας του περίπου να εξηγηθεί; Εξάλλου οι αρμοδιότητες του Γ.Γ συμπίπτουν και συμπλέκονται με των Αντιδημάρχων και διευθυντών τμημάτων του Δήμου. Στην συνέχεια η κ Λιγνού πρότεινε στον κ. Κόκκορη να τοποθετήσει Γενικό Διευθυντή υπάλληλο του Δήμο ο οποίος θα γνωρίζει καλά τα θέματα του Δήμου και δεν θα κοστίζει επί πλέων χρήματα ούτε θα γίνεται αλληλοκάληψη αρμοδιοτήτων ώστε να βλάπτεται ο Δήμος και το έργο.
Ο κ Βαρβιτσιώτης αν και δεν είναι αντίθετος με την θέσπιση της θέσης του Γ.Γ, ενώ ο Καλλικράτης ορίζει δυνητικά και όχι υποχρεωτικά την θέση και για συγκεκριμένες αρμοδιότητες, δήλωσε: "Εσείς δεν δίνετε σαφείς αρμοδιότητες στον Γ.Γ .Δεν ζητήσατε την γνώμη των εργαζομένων και ήδη ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού κ. Εφραιμίδης είναι στο Δήμο και ενημερώνεται. Εσείς κ. Δήμαρχε υποσχεθήκατε να διοικήσετε σωστά, αλλά αντίθετα χωρίς να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητες του Δήμου όπως προϋπολογισμό Τεχνικό Πρόγραμμα και τις ανάγκες για την σωστή διοίκηση ορίζετε πρώτα απ΄ όλα με εσπευσμένα το διορισμό του κ. Εφραιμίδη.
Αντίθετοι ήταν ο κ. Θεοδοσόπουλος και ο κ. Τάσος ο οποίος μίλησε για στοχοποίηση εργαζομένων και επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ αντιδημάρχων και Γ. Γραμματέα.
Θετικός ήταν ο κ. Λανδράκης ο οποίος ως γνωστό ετάχθη με τον κ. Κόκκορη την 2η Κυριακή των εκλογών, με την θέση του Γ. Γ . ενώ ξεσήκωσε θύελλες από την πλευρά των εργαζομένων που ήταν στην συνεδρίαση όταν ανέφερε ότι: "Δεν είναι θέμα των εργαζομένων η θέση του Γ.Γ Οι εργαζόμενοι θα είναι μαζί σας κ. Δήμαρχε αυτοί που δουλεύουν.Οι άλλοι είναι στα καφενεία και χτυπούν κάρτες ότι δουλεύουν.
Ο Δήμαρχος κ. Κόκκορης απαντώντας στις θέσεις της αντιπολίτευσης είπε: Εγώ συνάντησα τους εργαζόμενους και διαφώνησαν όμως ο Καλλικράτης δεν με υποχρεώνει να το συζητήσω μαζί τους. Εγώ θέλω να προχωρήσει το Δήμος και να προσφέρω στην πόλη. Ο Δήμος πρέπει να αλλάξει. Έχει καλούς εργαζόμενους και φιλότιμους άλλα μερικούς που τον θεωρούν τσιφλίκι τους και είναι στα καφενεία. Υπάρχουν εργαζόμενοι που στις 8 το πρωί δεν είναι στις θέσεις τους και τους χτυπούν άλλοι τις κάρτες. Δεν λαϊκίζουμε αλλά ο Γραμματέας αποτελεί έλλειμμα στον Δήμο μας
η κ Μερίκου μίλησε για μετοχοποίηση των εργαζομένων και αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του Γ.Γ η Κ. Μπίλια τόνισε ότι η ψήφος μας αφορά αν είναι ορθό να συσταθεί διότι η θέση είναι τιμητική και θα χρεωθεί ο δημότης με 43.000 ετησίως για μια θέση πολιτική αλλά ίσως είναι περιττή. Προτείνω να μην ψηφισθεί . Τι γνώμη μπορεί να έχει ο κ. Εφραιμίδης για τον Δήμο της Γλυφάδας; Ενώ αν ορίσετε Γενικό Διευθυντή υπάλληλο ήδη του Δήμου θα είναι πιο αποτελεσματικός αλλά και πιο οικονομικός και ανέξοδος, αφού δεν θα πληρώνουμε ε[επί πλέον μισθό.
Το λόγο πήρε και ο κ. Βαρβιτσιώτης λέγοντας: Θα έπρεπε να ξεκαθαρίσετε πρώτα τον γενικό σχεδιασμό του Δήμου αντί αποσπασματικά να θεσμοθετείτε ΓΓ. Ξεσπάτε ίσως δικαιολογημένα τώρα ( αναφερόμενος στην ομιλία του Δημάρχου), αφού ο αντιδήμαρχος Διοίκησης που είναι κοντά σας και τώρα έχει την ίδια θέση τώρα και πριν. Αν χτυπάνε κάρτες οι υπάλληλοι και δεν εργάζονται 'έπρεπε να το είχε ελέγξει ο Σκαλτσάς ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης πρώην και νυν και τώρα να τους καταγγείλετε. Όσους παρανομούν να τους τιμωρήσετε να συστήσει ο Αντιδημάρχους σας ΕΔΕ. Όμως σας λέω ότι αν ξεκινήσατε ε΄ έτσι θα έχετε απρόβλεπτες αντιδράσεις που θα πλήξουν το έργο και τους δημότες. Πέστε μας ποιοι είναι οι κλέφτες και οι απατεώνες και κάνετε ΕΔΕ.
Ο Δήμαρχος τέλος διευκρίνισε ότι μερικοί "Λάθρα βιώνουν " στο Δήμο και κάνουν τους πονηρούς ενώ άλλοι είναι τα κοροΐδα που δουλεύουν και κάλεσε το σώμα να ψηφίσει το θέμα.
Με 26 Ναι από την πλειοψηφία και τις ψήφους του κ. Λανδράκη και Μαλάμη και με 12 της μειοψηφίας ο Δήμος θα πληρώσει και ο Δημότης θα χρεωθεί σε καιρούς ΔΝΤ 43.000 ευρώ για μισθό το χρόνο στον Γενικό Γραμματέα.
ΑΙΧΜΕΣ
Είναι λίγο οξύμωρο το θέμα πως ενώ ο η Ελλάδα δεινοπαθεί, οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία πλήττει το κόσμο ιδίως τους νέους πτυχιούχους στον Δήμο Γλυφάδας ο νέος Δήμαρχος που πιστεύουμε όλοι ότι θέλει να αλλάξει την ελληνική νοοτροπία του βολέματος και να οδηγείται δεν ξέρω γατί σε λύσεις και τρόπους περασμένων παλαιοκομματικών τεχνικών. Πως δεν ζήτησε βιογραφικά με ειδικότητα στο μάνατζμεντ και να επιλεγεί τυφλά και χωρίς άλλα κομματικά η φιλικά κριτήρια ο καλύτερος
Και αν ακόμη δεν αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητα της θέσπισης της υψηλόμισθης θέσης του Γραμματέα σε εποχή γενικής ύφεσης και την θεωρήσουμε σωστή τα ερωτήματα είναι πολλά:
Πως διολίσθησε ο κ. Κόκκορης τον οποίο διακρίναμε για την πλέον δημοκρατική του συνείδηση, την ισονομία και δικαιοσύνη στο Δήμο όπως σε όλες τις συζητήσεις και τους λόγους έλεγε. Πως επέλεξε Γραμματέα τον κ. Εφραιμίδη φίλο του και ικανό πρώην Δήμαρχο, χωρίς καμία άλλη διαδικασία επιλογής μεταξύ άλλων νέων Πτυχιούχων στο Μανατζμεντ για να πάει τον Δήμο "μπροστά", όπως έλεγε.
Γιατί ξέχασε την δημοκρατική του συνείδηση και δεν πήρε την γνώμη των υπάλληλων έστω και συμβουλευτικά, έστω και αν ο Καλλικράτης δεν το επιβάλλει;
Γιατί δεν κατονομάζει τους τεμπέληδες υπαλλήλους, και φαίνεται έτσι ότι τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την θέσπιση της θέσης του Γραμματέα ο οποίος φαντάζει ως άλλος Δερβέναγας που θα πατάξει την τεμπελιά, την πονηριά και την κακομοιριά των υπηρεσιακών του.
Γιατί δεν δέχθηκε να συζητήσει την πιό συμφέρουσα οικονομικά λύση χωρίς βολέματα ημετέρων όπως ακούστηκε στο ΔΣ. η οποία συνάδει και με τις πεποιθήσεις του για μείωση δαπανών και οικονομία στον Δήμο, αυτή του διορισμού Γενικού Διευθυντού. Η θέση θα ήταν ανέξοδη.
Τέλος γιατί δεν προηγήθηκε του θέματος η όλη αναδιάρθρωση του Δήμου, ενώ η καλή του λειτουργία φαίνεται να εναποτίθεται επάνω στον κ. Γενικό Γραμματέα.
Εκτός όμως από τα ανωτέρω, μένω κατάπληκτη πως ο κ. Κόκκορης δεν σκέφτηκε εκείνο το περίφημο ρητό, που πάντα έλεγε στον πρώην Δήμαρχο πραγματικά αγανακτισμένος από ότι γίνονταν στο Δ. Σ. "ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ"
Και για να το πάω λίγο και πιο προσωπικά ποτέ δεν ήταν ο κ. Κόκκορης φιλικός μαζί μου, αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι, πως αλλάζουν οι ίδιοι άνθρωποι όταν αναλαμβάνουν εξουσία και ξεχνούν αυτά που υποστήριζαν όταν δεν ήταν στα έδρανα της εξουσίας αλλά της Αντιπολίτευσης!!
επίσης επισημαίνω ότι Γενικό Γραμματέα είχε διόρισε στο Παλαιό Φάληρο και ο Δήμαρχος κ.Χατζιδάκης τον κ. Γιάννη Πιερουτσάκο παιδίατρο, πρώην δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα επί Αβραμόπουλου, και με δραστηριότητα ενεργή σε θέματα συσσιτίων των πτωχών της Αθήνας. Παρέμεινε στην αμειβόμενη θέση μέχρι την εκλογή της Ν Δ στην Κυβέρνηση οπότε του δόθηκε Κρατική θέση σε Επιτροπή για την Υγεία και χειρίστηκε το θέμα των εμβολίων με την επιδημία γρίπης τότε.
Στο γνωστό φουαγιέ του Δ.Σ έντονα άρχισε η συζήτηση και οι απορίες πως θα πάει ο Δήμος μπροστά. Στο κρετσέντο των συζητήσεων έπεσαν στην μπάρα του φουαγιέ μεταξύ λεμονάδας και ουίσκι ονόματα συμφωνιών. Μάλιστα ακούστηκε ότι κραδαίνουν το χαρτί ονομαζόμενο "μικρό μνημόνιο της Γλυφάδας" και μιλούν για ομηρίες Δημάρχων.