Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΑΤΤ-KAT

ΑΤΤΙ-ΚΑΤρακύλα Πανούση στο αυτόφορο

Μεγαλούργησε στα χρόνια της χρηματιστηριακής φούσκας, ενεπλάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα, κατηγορήθηκε για εικονικές αγοραπωλησίες με στόχο τη χειραγώγηση μετοχών. Ο μεγαλομέτοχος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Παναγιώτης Πανούσης περπάτησε σε «χρυσοφόρο» δρόμο που όμως στις 4 Νοεμβρίου τον έβγαλε στο γραφείο του εισαγγελέα για οφειλές 7,9 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο. Ο ίδιος συνελήφθη ύστερα από έλεγχο των οικονομικών Αρχών στις συναλλαγές της επιχείρησης για το 2010.
Η δίκη του από το αυτόφορο δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 14 Μαρτίου.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν κατέβαλε το ΦΠΑ, καθώς δεν έχει πληρωθεί ακόμα από το ελληνικό Δημόσιο για κατασκευαστικά έργα. Απορίας άξιο, πάντως είναι πώς ο κ. Πανούσης και άλλοι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου έπαιρναν φορολογικές ενημερότητες.
Όμως, αυτή η διαδρομή μέχρι την Ευελπίδων δεν είναι άγνωστη για τον 62χρονο επιχειρηματία.
Ο αυτοδημιούργητος, πρώην χειριστής μηχανημάτων έργων από τη Μεσσηνία, ενεπλάκη κατά τη διετία 1999-2000 με τα περισσότερα «κουφάρια» της τότε Σοφοκλέους. Με τη συνδρομή αετονύχηδων συμβούλων και πλήθους υπεράκτιων εταιρειών αγόραζε και πωλούσε επιχειρήσεις (ενίοτε με ανύπαρκτη δραστηριότητα) οι οποίες υποτίθεται ότι θα γίνονταν «οχήματα» για την είσοδο επιχειρηματικών κολοσσών στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών εκτοξεύονταν, όπως και κάθε «χαρτάκι» που συνδεόταν με το όνομα «Πανούσης».
Μία από αυτές, η μετοχή της Σιγάλας, αποτέλεσε και την αιτία για την προφυλάκισή του πριν από μερικά χρόνια. Οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι είχε άμεση εμπλοκή, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, όπως ο επίσης προφυλακισμένος για την ίδια υπόθεση Τρ. Αποστολόπουλος, σε χρηματιστηριακά παίγνια.
Η μετοχή της Σιγάλας είχε απόδοση μόλις… 800%, όταν πολλές άλλες απέδωσαν περισσότερα στους συμμετέχοντες στο παίγνιο. Αλλά μόνο ο Π. Πανούσης «έπεσε» σε μελετηρούς δικαστικούς και είναι ένας από τους λίγους επιχειρηματίες του «αμαρτωλού ‘99» που οδηγήθηκε στις φυλακές από σπόντα. Η έρευνα των δικαστικών αρχών δεν αφορούσε τα παίγνια με τη μετοχή της Σιγάλας, αλλά τη σχέση της Κ. Μπουρμπούλια με τον Τρ. Αποστολόπουλο. Συγκεκριμένα, είχε κατηγορηθεί για συνεννόηση με δικαστικούς λειτουργούς για ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση, μεταξύ αυτών και με την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, την οποία εφέρετο να είχε δωροδοκήσει με 300.000 ευρώ.
Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης του Χ.Α. δίνονταν προσυμφωνημένες εντολές από συγκεκριμένους επενδυτές (συμπεριλαμβανομένων των Τρ. Αποστολόπουλου και Π. Πανούση) με στόχο την άνοδο της μετοχής.
Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.
Σε μια περίοδο που η «κότα γεννούσε χρυσά αυγά» αρκετοί εργολάβοι –μέσα στους οποίους ήταν και ο κ. Πανούσης, αγόραζαν εταιρείες-«κουφάρια», με στόχο να παραμείνουν στην ανώτατη τάξη και να συμμετέχουν στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων. Ο Παν. Πανούσης αγόρασε την Ευκλείδης από τον Θεοχ. Παπαμανώλη και τους συνεταίρους του αντί 30 δισ. δρχ και λίγους μόλις μήνες αργότερα τη πούλησε έναντι 41 εκατ. ευρώ στην ΑΕΓΕΚ, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει πως ανακάλυψε «μαύρη τρύπα». Νωρίτερα είχε αγοράσει την «Κοροντζής» από τις θυγατέρες του μακαρίτη Αχαιού εργολάβου, την οποία στη συνέχεια μεταβίβασε στην ΑΛΤΕ του Απ. Αλλαμανή, η οποία και την απορρόφησε. Ακόμη απέκτησε την εταιρεία Παρνασσός που διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (Σείριος). Το 2010 τα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου ήταν ζημιογόνα, με ζημίες 45,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 31,4 εκατ. το 2009. Η απορρόφηση όλων αυτών των εταιρειών, λόγω των οικονομικών βαρών τους, λίγο έλειψε να συμπαρασύρει στην καταστροφή και την ίδια την ΑΤΤΙ – ΚΑΤ. Όμως, ο πρόεδρός της επέλεξε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ανάληψη και κατασκευή έργων υποδομής, εμ αποτέλεσμα την περίοδο 2005 – 2006 να αναλαμβάνει τρεις σημαντικές εργολαβίες στην Εγνατία Οδό, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των έργων στο πέταλο του Μαλλιακού, συμμετείχε στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού, στην κατασκευή του Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον Αγιο Κοσμά, του Ολυμπιακού Χωριού και άλλων.
Βεβαίως τα τελευταία χρόνια η ΑΤΤΙ- ΚΑΤ αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ενδεικτικό της καταστάσεως είναι η πώληση της συμμετοχής της (9,8%) στην Αττική, που ήταν και το σημαντικότερο από τα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν απομείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου