Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΟΥΜΕ...............

Καλώς ήρθε το…. 4ο μνημόνιο. Μέχρι το εικοστό έχουμε δρόμο.



Η Ελληνογερμανικη κυβέρνηση πανηγυρίζει.  Όσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα “καλύτερα” έρχονται. Ανώτατα όμως στελέχη κάνουν λόγο για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά …και επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους. “Το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν χρειαστεί”, και πρόσθεσε. “Αυτός ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός” .
Ερωτηθείς για το ύψος των έκτακτων μέτρων σημείωσε ότι θα πρέπει να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) πέρα του βασικού πακέτου με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ).
Επισήμανε ότι σε αυτό το πεδίο “χρειάζεται περισσότερη δουλειά” για την οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων και των εξελίξεων που θα ενεργοποιούσαν την εφαρμογή τους. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστα, αυτόματα, αντικειμενικά και πως αν δεν νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι τα προληπτικά μέτρα “είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέος”. Απολύτως σύμφωνος ήταν και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί Αμέσως μετά πήρε τη σκυτάλη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε τα εξής:
Δήλωσε την ικανοποίησή της για τη “γενική και πολύ οβρία υποστήριξη των μελών του Eurogroup” πάνω στην ανάγκη για τα έκτακτα μέτρα.
Αμέσως μετά σχολίασε μάλιστα ότι πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να ενεργοποιούνται με έναν συγκεκριμένο βαθμό αυτοματισμού.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της κ. Λαγκάρντ όπως πριν έτσι και μετά το Eurogroup  στη γραμμή που λέει, ότι το ΔΝΤ θα λάβει υπόψιν του τα στοιχεία για το πλεόνασμα που επικύρωσε η αν αυτά είναι αξιόπιστα. Είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται νέο κούρεμα για να μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών ανέφερε σε μήνυμά του ο Β. Ντομπρόβσκις. Συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Αμστερνταμ.

Την ίδια ώρα τα παπαγαλακια σπρώχνουν δημοσιεύματα στους ιθαγενείς του τύπου … Ένα χρόνο στην εξουσία η και για … πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια στο “πηγάδι χωρίς τέλος”, ΜΕΙΩΘΗΚΕ το ΧΡΕΟΣ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, το 2015 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στα … 176,7 του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά το 2010 και πέντε χρόνια Μνημονίων… Δηλαδή το χρέος μειώνεται και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα από τα 314 δις το α΄εξαμηνο του 2014 στα 311 δις φέτος! Σημειώνεται ότι η μείωση του χρέους, όπως αναφέρεται στην έκθεση έγινε κατά πρόγραμμα ( δηλαδή με βάση τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ) και όχι κατά δαπάνη ( δηλ με μείωση λειτουργικών εξόδων, περικοπές κλπ ). Επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η έκθεση της Eurostat δεν έχει αστερίσκους ( υποσημειώσεις). Δηλαδή τα στοιχεία θεωρούνται … αδιαμφισβήτητα !!!

Όμως τα αποτελέσματα της Eurostat όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας στον παραπάνω πίνακα ήταν αυτά που περίμεναν όλοι οι λογικά σκεφτόμενοι μετά από τόσα που έγιναν με την ευθύνη του Τσίπρα και του σημερινού οικονομικού επιτελείου, που πρέπει να παραιτηθεί, γιατί απέτυχε.
Το δημόσιο έλλειμμα του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 3,6% από αυτό του 2014…!!! Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια και δείχνουν ότι έχει προηγηθεί πολιτική συμφωνία.
Η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου ελλείμματος δεν ταιριάζει με αυτό που επιθυμείται να περάσει από την ΕΕ στους αποχαυνωμένους Έλληνες πολίτες αλλά και να συγκαλύψει τις επιθυμίες στην ΕΕ για περαιτέρω συμμετοχή του IMF. Έτσι, κάποιοι άλλαξαν τον κανονικό τρόπο μέτρησης  του δημοσίου ελλείμματος, αυτόν που κάθε χρόνο χρησιμοποιεί η EUROSTAT, με στόχο να δείξουν ότι όλα στην Ελλάδα πάνε καλά και να περάσουν τα νέα μέτρα. Φυσικά τρέλαναν τους πάντες, αφού βρήκαν πλεόνασμα 0.7%! Τρελό έβγαλε η κομισιόν και τον κ.Τόμσεν του ΙMF, που περίμενε το αυτονόητο, δηλαδή έλλειμμα.
Πλεόνασμα σημαίνει βιωσιμότητα του χρέους. Αν υπήρχε πραγματικά πλεόνασμα, τότε δεν θα υπήρχαν νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα που μπαίνουν διαψεύδουν όσους μιλούν με ψευτοερμηνείες για πλεόνασμα. Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Με το κόλπο που παίζεται με το ψευτοπλεόνασμα δεν αποκλείεται να δούμε ξανά και το IMF μέσα στη Τρόικα, αφού το χρέος θα είναι βιώσιμο!!! Εδώ παίζεται και η συζήτηση για το χρέος.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει στη Γερμανία. Με τη συμμετοχή της στο ψέμα για το Ελληνικό έλλειμμα που έγινε “πλεόνασμα” δεν θα αλλάξει κάτι από την πραγματικότητα. Μεταξύ μας όμως να λέμε την αλήθεια, για να ξέρετε που πατάτε. Διπλασίασαν το έλλειμμα.
Η τεράστια αύξηση του ελλείμματος το 2015 σε σχέση με το 2014 από τις γκάφες της παρούσας κυβέρνησης, θα φέρει αναγκαστικά αύξηση του χρέους και νέο κύκλο φόρων. Για να μη συμβεί αυτό μια επιβολή νέων μέτρων το συντομότερο είναι απαραίτητη. Αυτό είναι που ζήτησε ο κ.Τόμσεν.  Αυτό σημαίνει προσυμφωνημένες εξελίξεις για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου