Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΒΑΡΗ-ΒΟΥΛΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΟΓΚΑΣ

Συνέντευξη Τύπου του Δημοσθένη Δόγκα
επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Θέμα: Επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης


Δημοσθένης Δόγκας:

Καλημέρα και σας ευχαριστούμε πολύ για την προσέλευσή σας. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Ελπίζουμε να είναι μια δημιουργική χρονιά με ευχάριστες εξελίξεις και για μας που ασχολούμαστε με τα κοινά και για σας που ασχολείστε με τον Τύπο.
Μας ενόχλησε πολύ το σχόλιο που όπως σας παρουσιάσαμε και στο βίντεο, έγινε από κύκλους της δημοτικής αρχής για τον Αστέρα. Ξέρετε, πολλές φορές ο Δήμαρχος δεν παρουσιάζει την άποψή του άμεσα, την αφήνει και διαρρέει μέσω της παράταξης.
Κατόπιν αυτών, η ερώτηση που κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πολύ συγκεκριμένη και η απάντηση, επίσης, ήταν πολύ συγκεκριμένη. Πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει η επένδυση, ακριβώς όπως την απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά να μείνει ο αρχαιολογικός χώρος έτσι όπως είναι, παρά να δοθεί ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα σε κοινή χρήση και να μπορεί να τον επισκεφτεί ο οποιοσδήποτε.
Προσωπικά λυπάμαι. Από την αρχή που ασχολήθηκα με τα κοινά και από το πρόγραμμα της παράταξής μας, είχαμε σημειώσει στις βασικές μας αρχές τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, όπως και τη θέση να αποδοθεί ο Αστέρας στο κοινό και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να τον επισκέπτεται, χωρίς να καταβάλλει αντίτιμο.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη δημοτική διοίκηση δεν έχει την κατάλληλη δημοτική βούληση αλλά έδειξε μια αμέτοχη και ουδέτερη συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε κάποιον που ασχολείται με τα κοινά, πόσο μάλλον σε κάποιον που είναι εκλεγμένος Δήμαρχος, για ένα μείζον θέμα της περιοχής. Εμείς γι' αυτό ονομάσαμε την παράταξή μας «Δημοτική Βούληση», διότι ορισμένες φορές χρειάζεται δημοτική βούληση.
Για μας, η υπόθεση «Αστέρας», δεν αφορά μόνο τον Αστέρα. Είναι ένας κρίσιμος κρίκος για την εφαρμογή και γενίκευση των ΕΣΧΑΔΑ. Τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, όπως γνωρίζετε, προέκυψαν από έναν μνημονιακό νόμο και επιτρέπουν κατ' εξαίρεση δόμηση. Πιστεύουμε, ότι αν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει εδώ, μπορεί να συνεχιστεί σαν πετυχημένο πείραμα και στο ναό του Σουνίου, στον ναό της Αφαίας στην Αίγινα και οπουδήποτε αλλού.
Κάτι τέτοιο, θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθούν διάφορες συνοικίες τύπου Πλάκας, αλλά όχι σαν την όμορφη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη. Αλλά, χώροι για εκατομμυριούχους, στους οποίους δεν θα μπορεί να πλησιάσει κανείς. Ειδικά, για τον Αστέρα, γνωρίζετε ότι εύκολα κόβεται η πρόσβαση. Τελικά, εμείς θα μένουμε σε πολυτελείς φαβέλες γύρω από τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εδώ. Οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες πιέζουν πάρα πολύ οποιονδήποτε βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Γνωρίζουμε όλοι, ότι όποιος υιοθετήσει το Μνημόνιο, είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει μια εθνική γραμμή, που να είναι σαφής, πατριωτική και να σέβεται τον πολιτισμό.
Μέσα σε όλα αυτά, το ΕΣΧΑΔΑ έρχεται για δεύτερη φορά να εφαρμοστεί στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος να μη λέει κανείς τίποτα για κάτι τέτοιο, να περνάει απαρατήρητο ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την οικονομική συμφωνία, η οποία είναι ευτελής. Είναι απαράδεκτο να μη λέει κανείς κουβέντα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Γι' αυτό διοργανώνουμε αυτή την ενημέρωση του Τύπου, ώστε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας, να συζητήσουμε και με σας ό,τι γνωρίζετε.
Όπως είδατε κι εσείς στο βίντεο που προβάλαμε, ο Δήμαρχος ομολόγησε και είπε απαντώντας στην ερώτησή μας, σαφώς, ότι είχε ιδέα των επιχειρηματικών σχεδίων που του είχαν παρουσιαστεί μπροστά του. Αναλόγως, του είχαν παρουσιαστεί και για την Υδρούσα και παρόλο που τον ρωτούσαμε ένα χρόνο για την Υδρούσα, μόνο όταν τελικά καταθέσαμε επισήμως πρωτοκολλημένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει, βγήκε στα ΜΜΕ και μίλησε.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αποκρύπτει τουλάχιστον τα στοιχεία που ξέρει. Θεώρησα ότι ήταν υπερφίαλη η απάντηση, ειδικά όταν το συγκεκριμένο μέρος είναι εθνική περιουσία, πολιτιστική περιουσία και τελικά θα έπρεπε ακόμη και η Unesco να ενδιαφερθεί και να το αναδείξει. Σε άλλα μέρη έχουν μόνο μία πέτρα και την προστατεύουν. Φανταστείτε κάποιοι να αγόραζαν γη και να έχτιζαν δίπλα από το Στόουνχεντζ. Υπάρχει περίπτωση; Οι Άγγλοι είναι καλύτεροι;
Εμείς πρωτοκολλήσαμε την Τετάρτη, πριν την αναγγελία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την άποψή μας για την υπόθεση, προτείνοντας να θέσει ο Δήμος “κόκκινες γραμμές”. Περιμέναμε ότι θα μπει στην ημερήσια διάταξη, όμως την επομένη είδαμε ότι το θέμα δεν περιλήφθηκε. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε τη σημερινή ενημέρωση γιατί δεν πρέπει να περνάει ο χρόνος.
Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι δικαστές δουν ότι δεν υπάρχει αντίθετη άποψη από την κοινωνία, δεν θα είναι ούτε καν υπόλογοι στον εαυτό τους ηθικά ώστε να λάβουν μια απόφαση που θα είναι εθνικού συμφέροντος και θα σέβεται τον πολιτισμό μας.
Πιστεύουμε ότι κανονικά πρέπει να γίνει μεγάλη κινητοποίηση κόσμου. Εμείς θα ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Θέλουμε να δούμε τι άποψη έχουν όλοι πάνω στο θέμα. Δεν γίνεται να ξεπουλιέται ένα τέτοιο κομμάτι και κανείς να μην ενδιαφέρεται.
Το νομικό πλαίσιο για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι σαφές και απαγορεύει κάθε δόμηση. Τα ΕΣΧΑΔΑ ανατρέπουν το status quo σε όλη την Ελλάδα.
Το δικό μας θέμα δεν είναι να μην γίνει η επένδυση στον Αστέρα. Πιστεύουμε ότι αν γίνει μια ανακαίνιση στον Αστέρα, θα κοστίζει 1.000 ευρώ την ημέρα κάθε απλή «καμπάνα». Την επένδυσή τους θα την αποσβέσουν,αν συζητάμε για τον Αστέρα και την αποκατάστασή του. Αν όμως συζητάμε για τα 15.000 τετραγωνικά που θέλουν να χτίσουν, φανταστείτε μετά από 40 χρόνια, που θα μας τα δώσουν πίσω, όπως λένε, αν θα μπορούμε να τα ανακαινίσουμε. Θα είναι πάλι μπάζα που δεν θα έχουμε τι να τα κάνουμε. Άρα, είμαστε κάθετοι να μη γίνει επιπλέον δόμηση. Αν θέλουν να επενδύσουν, ας επενδύσουν στην ανακαίνιση του Αστέρα, κανονικά όπως ορίζει και ο νόμος. Οι όροι δόμησης στον Αστέρα επιβάλλουν απόσταση από τον ναό, ώστε να μπορεί να τον χαίρεται ο κόσμος που τον επισκέπτεται. Όχι να αγοράσει κάποιος κατοικία ή να κρατήσει κανείς για 40 χρόνια και να κλείσει ένα στρέμμα.
Οι “κόκκινες γραμμές” μας λοιπόν:
Ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο επιπλέον στο Μικρό Καβούρι. Φανταστείτε να πάνε μετά στο Αρχαιολογικό Άλσος Καβουρίου όπου έχει αναδειχθεί ο αρχαίος δρόμος και να θέλουν να πάρουν και αυτό για να κάνουν την ίδια. Είναι μια θέση σύμφωνη με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, μία μέρα μετά τη δική μας ανακοίνωση και την έναρξη της ενημερωτικής μας καμπάνιας. Μας δικαιώνει, μπορώ να πω.
Ούτε ένα δέντρο κομμένο. Θυμάστε τι έγινε για το κόψιμο ενός μόλις δέντρου στη Βάρη. Νομίζω ότι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και σε μέρος που είναι σαν δρυμός, δεν επιτρέπεται να φύγει κανένα δέντρο. Καμία αλλοίωση του φυσικού τοπίου με διαπλάτυνση της οδού ή συρρίκνωση της παραλίας.
Πιστεύουμε ότι αν γίνει αυτή η συμφωνία, όπως δρομολογείται, είναι πάρα πολύ απλό να βάλουν μία μπάρα στο ύψος του «Ιθάκη» για «ασφάλεια» και να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει το χώρο.
Μέχρι τώρα, είναι επιλογή μας, αν θα δώσουμε ή όχι το εισιτήριο στον Αστέρα. Τώρα πραγματικά όπως φαίνεται, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι θα έρθουν δεν είναι πρόσωπα που τα πλησιάζεις. Ξέρουμε τι συνθήκες επικρατούν στα μέρη όπου μένουν, στο Hollywood ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη όπου έχουν δημιουργήσει υπο-πόλεις με «κλειστά σύνορα», τα οποία δεν μπορείς να περάσεις, αν δεν είσαι κάτοικος.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Δεν συζητάμε μόνο για εμάς που παλεύουμε με τον τρόπο που παλεύουμε μέσα στην κρίση. Συζητάμε για το αν θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αυτό τον αρχαιολογικό χώρο, όπως τον ξέρουμε.
Η ταμπέλα που υπάρχει όλο αυτό τον καιρό στον Αστέρα, πάνω από ένα plexi glass, που λέει ότι «Από εδώ μπορείτε να δείτε τον ναό», είναι ένα αστείο. Είναι ντροπή. Αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, δεν θα υπάρχει ούτε καν αυτό.
Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά όταν η σημερινή κατάσταση ισχύει στον δημόσιο, ανοιχτό Αστέρα, σε μια ελληνική επιχείρηση, φανταστείτε τι θα κάνουν οι ξένοι αν τον πάρουν. Θα έπρεπε, τουλάχιστον, ο ναός να είναι έξω από την περίφραξη.
Η άποψή μας είναι ότι πρέπει και εσείς και εμείς, εμείς θεσμικά, εσείς με την ενημέρωση, να δραστηριοποιήσουμε τον κόσμο, να διερευνήσουμε την άποψή του. Εμείς δεν ακούμε πάντως τα καλύτερα σχόλια.
Λυπάμαι που είμαι ο μόνος που μιλά γι' αυτή την υπόθεση. Μου φαίνεται πολύ περίεργο, που ελάχιστοι σε όλη την Ελλάδα, λένε κάτι γι' αυτό. Η κρίση δυστυχώς έχει επηρεάσει τόσο πολύ τον κόσμο που δεν τον νοιάζει τίποτα.
Αρκετοί λένε, ότι θα γίνει μια επιχείρηση και θα μπορέσουν να δουλέψουν άνθρωποι. Όταν συζητάμε για τουρκικές και αραβικές εταιρείες, δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει ένας ντόπιος. Εκτός αν υπάρχει ένας Δήμαρχος, όπως ήταν ο Κασιδόκωστας, που όταν έγινε το Divani, είχε πάει και είχε ζητήσει να πάρουν συνεργεία και εργαζόμενους από την περιοχή μας. Αυτά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορείς να κερδίσεις.
Μας φάνηκε επίσης πολύ περίεργο ότι οι εργαζόμενοι του Αστέρα δεν είπαν τίποτα. Αν φοβούνταν για τη θέση τους, θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί. Καταλήξαμε ότι μάλλον έχουν διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν. Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό… διότι ένα επτάστερο ξενοδοχείο απαιτεί προσωπικό με πολλές ξένες γλώσσες και έχει άλλες απαιτήσεις από ένα ελληνικό ξενοδοχείο των πέντε αστέρων.  
Πιστεύω λοιπόν ότι η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχουν απαιτήσει και εξασφαλίσει ένα ποσοστό εργαζομένων από το Δήμο. Το να μην μετακινούνται οι εργαζόμενοι από μακριά, βοηθάει εξάλλου στο να περιοριστεί και το αποτύπωμα του άνθρακα, όπως επίσης, να αγοράζονται αναλώσιμα από την περιοχή μας. Αυτό δεν έχει γίνει. Εμείς, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα καταθέσουμε την πρόταση να συζητηθεί το θέμα και ελπίζουμε να εισακουστεί το αίτημά μας, για να δούμε επιτέλους το ποιος είναι ποιος σε αυτόν τον Δήμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου