Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΟΓΚΑΣ


Τώρα, Διαφάνεια, παντού!


Ανησυχία και βαθύ προβληματισμό προκαλεί η εν κρυπτώ και παραβύστω απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αναθέσει απ' ευθείας την εκπόνηση των πιο κρίσιμων μελετών για κεντρικά τεχνικά έργα του Δήμου σε μελετητικά γραφεία τα οποία θα επιλεγούν και θα αμειφθούν από άγνωστους ιδιώτες χορηγούς.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015 ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου, απεντάσσοντας τις μελέτες για τα έργα από τον Προϋπολογισμό που είχε ήδη ψηφισθεί,  αρνούμενος παράλληλα να αποκαλύψει τα ονόματα των χορηγών που προσέγγισε με δική του πρωτοβουλία.
Η διοίκηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επικαλούμενη την ανάγκη (;) για χρονική επίσπευση των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών που προβλέπει ο νόμος 3316/2005, επέλεξε την παράκαμψή του.
  • Χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση
  • Χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος
Ο Δήμαρχος με μυστικές διαδικασίες που γεννούν εύλογα ερωτήματα, επέλεξε και ανέθεσε απ' ευθείας σε συγκεκριμένα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύπτει, να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες για τα έργα που θα διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια την εικόνα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Πρόκειται για τις ακόλουθες μελέτες:
  1. Κυκλοφοριακή μελέτη και προτάσεις δημιουργίας πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζογεφυρών σε διάφορα σημεία του Δήμου.
  2. Ανακατασκευή Τμήματος Αθλητικού Κέντρου Βούλας.
  3. Ειδική μελέτη για τη δασολογική αξιοποίηση των οικοπέδων της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  4. Μελέτη κατασκευής νέου Παιδικού Σταθμού Βουλιαγμένης.
  5. Μελέτη ανάπλασης Πλατείας Νυμφών Βουλιαγμένης.
  6. Μελέτη κατασκευής νέου Παιδικού Σταθμού Βούλας.
  7. Μελέτη κατασκευής 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας.

Τα ερωτήματα που γεννώνται και στα οποία η δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών είναι:
  1. Ποιοι είναι οι χορηγοί για κάθε μελέτη;
  2. Για ποιο λόγο παρακάμπτονται τα τοπικά μελετητικά γραφεία, απαξιώνοντας το Μητρώο Μελετητών του Δήμου, το οποίο επαίρεται ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ότι δημιουργήθηκε κατά τη δημαρχία του;
  3. Σε ποιο βαθμό ο Δήμος, εκπρόσωπος του δημοσίου συμφέροντος, θα επιβάλει τις απόψεις του για τον προσανατολισμό των μελετών, όταν η ίδια η εκπόνηση της μελέτης εξαρτάται οικονομικά από άγνωστους ιδιώτες;
  4. Πώς διασφαλίζεται ότι ο κάθε χορηγός δεν κινείται με κίνητρα όχι αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την ενδεχόμενη εξασφάλιση ιδίου οφέλους;
Γι' αυτό εξάλλου ο νόμος απαιτεί την αποδοχή της όποιας χορηγίας ονομαστικά και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εξασφαλίζει τη διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας.
Οτιδήποτε δεν ακολουθεί τη νόμιμη οδό, μυρίζει διαπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου