Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΚΙΤΣΟ.........

Το τελευταίο σκίτσο του Wolinski: Ο Ολάντ, η Μέρκελ και η Ελλάδα

Το τελευταίο σκίτσο του Wolinski, ενός από τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo που έχασαν τη ζωή τους στη δολοφονική επίθεση κατά των γραφείων του περιοδικού στο Παρίσι, είχε άρωμα… Ελλάδας.
Το σκίτσο έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Paris Match, με το οποίο επίσης συνεργαζόταν ο Wolinski. Στο πρώτο μέρος του βλέπουμε τον Φρανσουά Ολάντ να… κουτουπώνει δύο ξανθιές κυρίες, λέγοντας: «Καλή χρονιά. Κάθε ευχές. Η ανεργία δεν πέφτει. Η ανάπτυξη δεν ενισχύεται. Αλλά αισθάνομαι μία κινητικότητα. Μην το βάζετε κάτω. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στις θετικές δυνάμεις».
Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε μία μηχανή που έχει το σχήμα του 2015 να μιλά στο τηλέφωνο με την Άνγκελα Μέρκελ. «Γειά σου Άνγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Έλληνες πάντα σέβονταν τις δεσμεύσεις τους, δεν θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Είμαστε στο σωστό δρόμο», της λέει, και στο επόμενο καρέ, όπου ο δρόμος γίνεται απόκρημνος και ένα όρνιο παραμονεύει, μιλώντας πλέον στον εαυτό του, αναρωτιέται: «Είναι ο σωστός δρόμος; Δε θα το ξέρω μέχρι να φτάσω στο τέλος…».
Η μαρτυρία της σκιτσογράφου που αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους:

Η σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Κορίν Ρέι (φώτο) που υπογράφει ως « Coco » ήταν ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους των συναδέλφων της. Μιλώντας σε γαλλικά Μέσα είπε: "
"Είχα πάει να πάρω την κόρη μου από τη φύλαξη και φτάνοντας μπροστά στην πόρτα του κτιρίου της εφημερίδας, δυο οπλισμένοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα μας απείλησαν με άγριο τρόπο. Ήθελαν να μπουν και να ανέβουν. Πάτησα τον κωδικό. Πυροβόλησαν τον Βολινσκί, τον Καμπού... κράτησε 5 λεπτά... είχα καλυφθεί κάτω από ένα γραφείο... μιλούσαν τέλεια τη γαλλική... εκδικούνταν για την Αλ Κάιντα", είπε η σκιτσογράφος.
 
Αυτοί είναι οι 4 σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo που δολοφονήθηκαν (εικόνες)
 Ο Στεφάν Σαρμπονιέ (Charb), ο Ζαν Καμπού (Cabu), ο Ζορζ Βολινσκί (Wolinski)κι ο Μπερνάρ Βερλάκ (Tignous) είναι οι τέσσερις σκιτογράφοι που δολοφονήθηκαν από τους φανατικούς ισλαμιστές μέσα στα γραφεία της σατηρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Ο Στεφάν Σαρμπονιέ υπέγραφε ως Charb κι ήταν 47 ετών. Ήταν διευθυντής έκδοσης του Charlie Hebdo από το Μάιο του 2009 κι η στήλη του τιτλοφορείται "Ο Σαρμπ δεν αγαπά τους ανθρώπους (Charb n'aime pas les gens)". Κατά καιρούς συμμετείχε και σε άλλες εκδόσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Ήταν δηλωμένος υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας και του Μετώπου της Αριστεράς.
Charb μπροστά στο τεύχος για τα 20 χρόνια από την επανακυκλοφορία του Charlie Hebdo

"Ο στρατός καθαρίζει τις παραλίες όταν η TOTAL κάνει μια πουστιά στη Γαλλία αλλά "καθαρίζει" τους μάρτυρες όταν η TOTAL κάνει μια πουστιά στη Βιρμανία.
 
Ο Ζαν Καμπού (Cabu) δολοφονήθηκε σε ηλικία 76 ετών κι είχε δουλέψει εκτός από το Charlie Hebdo στην αντίστοιχου περιεχομένου Hara-Kiri και την πλέον γνωστή γαλλική σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchainé. Ξεκίνησε την καριέρα του και την πολιτική του σταδιοδρομία στα χρόνια του Πολέμου της Αλγερίας, στα τέλη της δεκαετίας του '50 όπου κι ανέπτυξε την αντιμιλιταριστική οπτική του στα πράγματα. Είναι ο δημιουργός του χαρακτήρα "ο Μεγάλος Ντουντούς (Le Grand Duduche)".
Ο Ζαν Καμπού

Η περσόνα του Cabu, Le Grand Duduche

Ο Ζορζ Βολινσκί υπέγραφε ως Wolinski κι ήταν 80 ετών. Σκίτσαρε για τη μινιαία έκδοση του  Charlie Hebdo ενώ στην καριέρα του είχε συνεργαστεί με πολλές γαλλικές εφημερίδες. Τα σκίτσα του είχαν συχνά σεξουαλικό περιεχόμενο και κάποιες φορές σεξιστικό.

"Η Γαλλία διστάζει" λέει ο Wolinski και δείχνει έναν άνδρα και μια γυναίκα να αυνανίζει ο ένας τον άλλο αντί να κάνουν σεξ.

Ο Μπερνάρ Βερλάκ υπέγραφε ως Tignus κι ήταν γεννημένος το 1957. Είχε επίσης δουλέψει για άλλα περιοδικά όπως το Mariane και το Fluide glacial.

Σατηρικό σκίτσο του Tignus για το "φλου" που χαρακτηρίζει το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση: "Είμαι πολίτης του κόσμου κατά της παγκοσμιοποίησης" - "Πίνεις τίποτα;"
Αυτοί είναι οι ύποπτοι για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo
Γνωστός στις γαλλικές αρχές είναι ένας από τους τρεις φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής.

Ο Σερίφ Κουασί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2005, σε ηλικία 22 ετών, όταν επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία, πιθανότατα για να στρατολογηθεί στο τζιχαντιστικό κίνημα. Τότε ο Κουασί καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, όμως βγήκε από τη φυλακή μετά από 18 μήνες.

Ύποπτος για την επίθεση στο Charlie Hebdo, εκτός από τον Σερίφ Κουασί, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο 34χρονος αδελφός του, Σαΐντ, ενώ ο τρίτος ύποπτος, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές, είναι ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, που φέρεται να έχει συγγένεια εξ αγχιστείας με τα δύο αδέλφια.

Πάντως, σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι iTele, ο Μουράντ φέρεται να υποστηρίζει ότι είναι αθώος και έχει άλλοθι για την ώρα της επίθεσης.


Βίντεο με έναν από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Charlie Hebdo


Είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που όπως αναφέρει, εμφανίζεται ο 32χρονος Cherif Kouachi, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Said, 34 ετών φέρονται ότι είναι οι δυο ένοπλοι που σκόρπισαν χθες τον θάνατο στην καρδιά του Παρισιού, μετά την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Το απόσπασμα, είναι από το 2005, είναι από το Pièces à Conviction – μια δημοσιογραφική εκπομπή του καναλιού France 3. Ο Cherif Kouachi είναι γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ.

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Abu Issen, ο Cherif ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν «το δίκτυο του Buttes-Chaumont)». Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.

Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Cherif Kouachi ύποπτο ως προσκείμενο ενός προσώπου του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Cherif Kouachi θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.

Ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος.
Πρόσωπο οβάλ, κεφάλι ξυρισμένο και αραιό μούσι σύμφωνα με τη φωτογραφία που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Cherif Kouachi είναι πιθανόν «ένοπλος και επικίνδυνος» όπως ο αδελφός του, Said που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1980, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος, επίσης γαλλικής υπηκοότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καστανά μάτια, κοντά καστανά μαλλιά και μικρή γενειάδα.


Fusillade à Charlie Hebdo από liberation

Κόκκινος συναγερμός μετά τη σφαγή στην καρδιά του Παρισιού
Βίντεο από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο κέντρο του Παρισιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Στο επίμαχο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί κατά την ώρα της εισβολής στα γραφεία της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters οι νεκροί ανέρχονται σε 12 ενώ 10 άτομα έχουν τραυματιστεί από τα πυρά δύο κουκουλοφόρων ανδρών. Πέντε από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως μεταδίδουν γαλλικά Μέσα.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας ενώ δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο οι δράστες βρίσκονται ακόμα μέσα στα γραφεία της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου