Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΕΙ

Που θα βρεις ρε γελοίε Χαρδούβελη τα 34 δις μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι; Θα στα δώσει ο …Γερμανός Σημίτης;



Mε διαλυμένη αγορά και οικονομία;  η με τους λιγούρηδες τουρίστες που θα φέρει η Όλγα; Πάλι σε νέα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα πας, που ….αυξάνουν το χρέος. Εαν δεν σταματήσουν οι τράπεζες να κάνουν τον δανειστή στο κράτος, και να μην ενδιαφέρονται έτσι να δανείσουν την αγορά, μαύρο φίδι που θα μας φάει όλους. Η συνθήκη της Λισαβόνας όπου αποφασίστηκε να δανείζονται τα κράτη όχι διακρατικά αλλά μέσω των τραπεζών τους, ήταν η αρχή του τέλους της αγοράς.    

Σε μια νέα κίνηση – ματ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει και πάλι επικοινωνιακά το κλίμα, ξεχνώντας στο εσωτερικό τις διαμάχες για τη βαριά φορολογία και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για μια νέα έκδοση ομολόγου, αυτή τη φορά 7ετούς, για καθαρά τεχνοκρατικούς – χρηματοοικονομικούς λόγους από τη μια, αλλά και επικοινωνιακής κατανάλωσης από την άλλη.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δεύτερη φορά μέσα στο 2014 δεν είναι άγνωστη κίνηση, αφού είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ως πρόθεση. Το άγνωστο είναι ο χρόνος που θα συμβεί. Οι  πληροφορίες συνδέουν τις επισκέψεις διεθνών οίκων στην Αθήνα, τις επόμενες εβδομάδες με αυτή την έξοδο.

Ο ρόλος της JP Morgan
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon. Ο ελληνικής καταγωγής (τρίτης γενιάς) τραπεζίτης θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και με επιχειρηματίες και Έλληνες τραπεζίτες.
Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Dimon ήταν ο άνθρωπος που από το καλοκαίρι του 2013 βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να στρώσει μυστικά το έδαφος για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Την ίδια ώρα λέγεται, ότι στην Ελλάδα θα έρθουν και μεγάλοι διεθνείς οίκοι, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ποιος είναι ο στόχος
Η Ελλάδα χρειάζεται 6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο για να πληρώσει ομόλογα που λήγουν. Οι δυο δόσεις που εκκρεμούν για Ιούνιο και Ιούλιο φτάνουν τα 2 δισ. συνολικά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει άλλα σχεδόν 4-5 δισ. ευρώ από το επταετές ομόλογο, όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο.
Μπαίνοντας σε καθαρά τεχνικούς όρους, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ομόλογα 5, 10, 15 και 30 ετών. Είναι τα ομόλογα που διαπραγματεύονται αυτή την ώρα στις διεθνείς αγορές. Αυτά που της λείπουν είναι τα τριετή και τα επταετή, καθώς είναι και αυτά ομόλογα που «κινούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου