Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΑ..............

Τα "παιδιά" του Συμπιλίδη, οι κατ' επίφαση "Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές", ας κάνουν τον πνευματικό τους πατέρα επίτιμο πρόεδρο

Αυξάνονται και πληθύνονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές – Πώς επηρεάζουν τις ισορροπίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Παρακολουθήστε την ιστορική συνέντευξη του Γ. Σιμπιλίδη στο Γ. Τράγκα στο STAR, 2 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρωταγωνιστής εκείνων των ημερών, που επανήλθε στο προσκήνιο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο της Ν.Δ. και οδηγήθηκε τελικά σε αναγκαστική παραίτηση, μιλά για το παρασκήνιο της πτώσης Μητσοτάκη, το μυστικό ραντεβού Σαμαρά – Στεφανόπουλου, αλλά και για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της εποχής.

Η συνέντευξη του, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA 3, αναστάτωσε τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά που προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει την μετάδοσή της.


Αναδεικνύονται σε τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη με 23 βουλευτές

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη ρευστότητα αλλά και τον κατακερματισμό που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση συμμάχων στην προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση. ...


Αν και η ΝΔ υποστηρίζει ότι κράτησε δυνάμεις, φαίνεται να αγνοεί το ξεκάθαρα αρνητικό μήνυμα που της έστειλαν οι ψηφοφόροι.
Αν και το ΠΑΣΟΚ/Ελιά διασώθηκε σε σχέση με αυτά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, κάθε άλλο παρά αέρα νικητή μπορεί να προβάλλει.
Η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση καθώς βλέπουν ή φοβούνται περαιτέρω αποχωρήσεις και «αυτονομήσεις» βουλευτών τους.
Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που αύξησαν τα ποσοστά τους έχουν τα δικά τους προβλήματα.
Η μεν ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, το δε για να αναδειχθεί η πολιτική του πρέπει να γυρίσει τούμπα το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο, η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που μοιάζει να κερδίζει σε πόντους και σε δυναμική είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Μίκας Ιατρίδη από τους ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και Ανεξάρτητοι) ανέρχονται στους 23 και αποτελούν πλέον την τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο.
Θέση, την οποία οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα διατηρήσουν, ακόμα και αν υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα επιστροφή των Αν.Λοβέρδου και Χρ.Αηδόνη στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές - και σε συνδυασμό με τους 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους 13 των ΑΝΕΛ – είναι αυτοί που εν πολλοίς θα κρίνουν την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Η κυβέρνηση μετρά 152 βουλευτές - χωρίς να υπολογίζονται οι Λοβέρδος, Αηδόνης – και χρειάζεται 180 ψήφους για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον ΠτΔ.
Η αντιπολίτευση – και συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή – που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση, μετρούν 99 βουλευτές και χρειάζεται να «πιάσουν» τους 121 για να φέρουν εκλογές.
Δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ είναι διχασμένη μεταξύ της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν για το εάν θα έχουν και άλλες διαρροές – πιθανότατα προς τη ΝΔ -, το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής θα καθοριστεί από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα κόμματα, δεν έχουν έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.
Υπάρχουν για παράδειγμα βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο κ.Τατσόπουλος, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει την πολιτική στρατηγική του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν άλλοι, όπως π.χ. ο Ν.Κακλαμάνης, ο Γ.Κουράκος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εξαρτώντας τη στάση του από το πρόσωπο που θα προταθεί.
Το συμπέρασμα μοιάζει κοινότυπο, παραπέμποντας στην περίοδο πριν τις εκλογές. Ότι δηλαδή σε ένα τόσο κατακερματισμένο και ρευστό πολιτικό περιβάλλον, κάθε πρόβλεψη για την προεδρική εκλογή μόνο επισφαλής μπορεί να είναι.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Σπύρος Χριστόπουλος


Δείτε επίσης: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΟΛΑΝ - ΣΙΜΠΙΛΙΔΗΣ / ΤΡΑΓΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου