Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΛΑΜΟΓΙΟ


H Βουλή θα ζητήσει παύση ή παραίτηση του … «αγαπημενου» της Ε.Κ.Τ ,Διοικητή της Κεντρικής



Η Βουλή με απόφαση θα ζητά είτε την παύση, είτε την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη που δεν παραιτείται διότι οπως είπε... τον αγαπούν οι τοκογλύφοι.  Το κείμενο της απόφασης τυγχάνει επεξεργασίας από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και που αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του σώματος το απόγευμα.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κατέθεσε το πρωί στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων σχέδιο απόφασης, το κείμενο της οποίας επεξεργάζονται τα άλλα κόμματα.
Σε σύσκεψη αρχηγών ή εκπρόσωπων των κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (15.30) θα παρίσταται ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης για να απαντήσει στις νομικές πτυχές του θέματος και για την εκδοχή παύσης του Διοικητή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιστρέφει το ακανθώδες ζήτημα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μετά από μελέτες που έγιναν από την Εισαγγελία και έγκριτους νομικούς. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο να αποφανθεί πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει ενώπιων του και τη διχοστασία απόψεων με τον κεντρικό διοικητή.

Τρεις είναι οι επιλογές που τέθηκαν ενώπιων του:

*Πρώτον, να προχωρήσει σε παύση του διοικητή και να διορίσει άλλο πρόσωπο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Π. Δημητριάδης διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τυχόν αποπομπή του, αλλά η διαδικασία τραβά εις μάκρος χρονικά.

*Δεύτερον, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου για διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος στη βάση του άρθρου 153 του Συντάγματος. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προσκρούει στην απουσία νομοθετικής κάλυψης αφού η Βουλή δεν έχει εγκρίνει νομοθεσία επί τούτου, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να συγκληθεί σύνοδος από τρεις δικαστές του Ανωτάτου και όχι από την ολομέλεια των 13 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

* Τρίτον, να εξαναγκάσει τον διοικητή σε παραίτηση από τα καθήκοντά του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα αν θεωρεί αυτό επιβεβλημένο, επεσήμαναν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, να προχωρήσει σε πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος που να του επιτρέπει την παύση του διοικητή. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να μην έχει τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, αλλά προσκρούει και στο κώλυμα ότι η όποια τροποποίηση πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου